facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

TARHON

Condimente

Tarhonul (Artemisia dracunculus L.) este o plantă perenă din familia Asteraceae. Are tulpina dreaptă şi ramificată, cu flori alburii, cu frunze lanceolate aromate întrebuinţate drept condiment.


Tarhonul - popular i se mai spune: dracon, matricea, taracon, tarahana. Este o planta de cultura, care poate atinge înaltimi de 50-100 cm. Emana o aroma puternica, specifica. Frunzele sunt lunguiete, ascutite, înfloreste în gradini, în perioada august-octombrie.

Tarhonul este o planta aromata folosita la diverse preparate fiind tonic pentru ficat.

Tarhonul regenereaza ficatul, stimuleaza functiile rinichilor, reduce colesterolul, curata vasele de sange, combate reumatismul si imbatranirea prematura.

Tarhonul este o planta condimentara, extrem de aromata care isi are originea in Rusia si Mongolia, unde a fost descoperita pentru prima data. Mai apoi, in secolul al XVI-lea, tarhonul a ajuns in majoritatea tarilor europene, dar si in nordul Americii. Numele tarhonului in limba latina, "Artemisia drancunculus" inseamna dragon mic, acesta fiind denumit asa in Evul Mediu, tocmai pentru ca ajuta la tratarea muscaturilor veninoase de sarpe.

Aceasta planta regenereaza ficatul, stimuleaza functiile rinichilor, reduce colesterolul, curata vasele de sange, combate reumatismul si imbatranirea prematura.

Tarhonul are o aroma foarte puternica, putin amaruie. Frunzele sale sunt foarte aromate, dar si bogate in vitamine ( A si C), saruri minerale si iod. Tarhonul inlocuieste cu succes sarea, piperul, otetul. Trebuie, insa folosit cu masura deoarece prea mult poate da gust amarui mancarii.

Se foloseste proaspat, uscat sau conservat in otet. Pentru a-si pastra aroma, se pune in mancare cand aceasta este gata.

Cateva frunze proaspete de tarhon mestecate dimineata, pe stomacul gol, va protejeaza dintii impotriva cariilor, va intaresc gingiile. Inghitite apoi, frunzele sunt un leac impotriva anorexiei si va stimuleaza pofta de mancare.

Articole despre


Articole din Condimente