facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Antrenamentul de tip HIIT (antrenament pe intervale de intensitate crescuta)

Sanatate

Antrenamentele scurte și intense (15-20 minute) sunt mult mai eficiente în arderea grăsimilor și încetinirea procesului de îmbătrânire decât cele care durează ore întregi. Dacă alergi pe bandă sau faci aerobic o oră, corpul tău va produce o cantitate mare de stres oxidativ care nu face altceva decât să îți accelereze procesul de îmbătrânire celulară. În plus, va scădea secreția hormonului de creștere (Hgh) care are un rol important în arderea grăsimilor. Când faci însă antrenamente scurte și intense, stresul oxidativ este mai mic, iar corpul produce o cantitate mai mare de hormon de creștere pentru următoarele 36 de ore.

"Există dovezi foarte clare ce atestă că antrenamentul HIIT (high-intensity interval training) oferă toate avantajele antrenamentelor obişnuite, dar într-un timp mult mai redus", a explicat Chris Jordan, co-autor al studiului şi totodată director în cadrul Human Performance Institute din Orlando, Florida.

antrenament-hiit

De exemplu, cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea McMaster din Ontario au arătat că doar câteva minute de antrenament efectuat la o intensitate apropiată de capacitatea maximă a unei persoane duc la schimbări moleculare în cadrul muşchilor comparabile cu cele observate după câteva ore de alergat sau de mers cu bicicleta.

Antrenamentele HIIT sunt metoda cea mai eficientă de ardere a grăsimilor din mai multe motive, dintre care cel mai important este cel că economisești timp datorită intervalelor de exerciții scurte, dar foarte intense. Pe lângă asta, corpul continuă să ardă grăsimi și după antrenament, datorită unui proces mai intens de ardere a caloriilor (consum excesiv de oxigen post-antrenament). Cu alte cuvinte, vei slăbi mai mult în timpul de repaos de după antrenament decât în timpul acestuia.

Tehnica este una eficienta pentru accelerarea metabolismului, accelerand slabirea, marind forta musculara si a capacitatii aerobe.

Antrenamentul HIIT (high-intensity interval training sau antrenament pe intervale de intensitate crescuta) se refera cam la orice forma de antrenament care alterneaza intre explozii de activitatea intensa si perioade de activitate de intensitate scazuta sau chiar odihna totala. De exemplu, ai putea incerca pentru inceput un antrenament care implica o alergare la capacitatea ta maxima timp de 1 minut si apoi mergi incet 2 minute. Repeti aceasta secventa de 3 minute de 5 ori, realizand astfel un antrenament cam de 17 minute (cu o incalzire prealabila de 2 minute).

Articole despre antrenament hiit, arderea grasimilor, exercitiu fizic


Articole din Sanatate