Alimente pentru fiecare tipologie constitutionala
Ayurveda
De notat că aceste informaţii sunt doar orientative şi că se recomandă să se facă ajustările necesare, în funcţie de problemele personale, alergii sau condiţii climaterice.
Tipologia Vata Vata + Consumaţi mai rar |
Tipologia Vata Vata - Consumati cand doriţi |
Tipologia Pitta Pitta + Consumaţi mai rar |
Tipologia Pitta Pitta - Consumaţi când doriţi |
Tipologia Kapha Kapha + Consumaţi mai rar |
Tipologia Kapha Kapha - Consumaţi când doriţi |
||
Fructe |
În general marea majoritate a fructelor uscate curmale,prune, smochine uscate, mere crude, pepene roşu, rodii, stafide |
În general marea majoritate a fructelor dulci ananas, avocado, banane, caise, căpşuni, cireşe, curmale proaspete, grapefruit, kiwi, lămâi, mango, mere coapte,nucă de cocos, pepene, piersici, portocale, struguri |
În general marea majoritate a fructelor acre fructe de pădure, grapefruit, kiwi, lămâi, pirsici, vişine, mere acrişoare
|
|
În general marea majoritate a fructelor dulci şi acre ananas, avocado, banane, papaza, pepene, portocale, prune, kiwi |
În general marea majoritate a fructelor dulci şi astringente caise, căpşuni, cireşe, fructe de pădure, lămâi, pere, mere, piersici, rodii, struguri |
|
Legume |
În general legumele uscate, crude sau îngheţate anghinare, ardei, cartofi, ceapa crudă, ciuperci, conopidă, gulie, măsline verzi, ridichi, roşii, ţelină, varză crudă, vinete |
În general legume gătite castravete, ceapă gătită, dovleac, dovlecel, fasole verde, măsline negre, mazăre, morcovi, napi, pătrunjel, salată verde, seminţe germinate, sfeclă, spanac, sparanghel, usturoi |
În general legumele cu gust picant ardei iuţi, ceapă crudă, gulie, măsline verzi, porumb dulce, ridichi crude, roşii, sfeclă crudă, spanac, usturoi, vinete
|
În general legumele cu gust uşor amărui anghinare, ardei gras, broccoli, cartofi, castravete, ciuperci, conopidă, dovleac, mazăre, pătrunjel. sfeclă, seminţele germinate, ţelină, varză |
În general legumele dulci şi zemoase cartofi, castravete, dovlecel, măsline verzi şi negre, napi, roşii crude |
În general legumele picant şi uşor amărui anghinare, ardei iute, broccoli, conopidă, gulie, mazăre, morcovi, porumb, ridichi, salată verde, spanac, ţelină, varză, vinete
|
|
sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, Editura Sapienţia