facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Oamenii de stiinta despre organismele modificate genetic

Sanatate

Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Pana in prezent, organismele vii au evoluat in ritm foarte lent, formele noi de viata avand suficient timp sa se dezvolte. Acum, o intreaga proteina va fi transportata peste noapte in asocieri genetice complet noi… mersul in aceasta directie poate ca este ingenios, insa este totodata periculos. Poate genera potentiale noi boli animale si vegetale, noi surse de cancer, noi epidemii."
porumb

Dr. Suzanne Wuerthele, Agentia de protectie a Mediului din SUA (EPA), toxicolog, "In ciuda ingrijorarii exprimate de unii oameni de stiinta respectabili si in ciuda datelor care demonstreaza lipsa oricaror beneficii, aceasta tehnologie este promovata chiar de catre agentiile care ar trebui sa protejeze sanatatea umana si mediul. Concluzia mea este ca ne confruntam cu cea mai puternica tehnologie pe care a cunoscut-o lumea si care se dezvolta cu nici un fel de raspundere pentru consecintele ei."

Profesorul Arpad Pusztai, recunoscut si apreciat pe plan mondial ca si om de stiinta in domeniul nutritiei, membru al Royal Society din Edinburgh, "Daca ar depinde de mine, in mod sigur nu as consuma alimente modificate genetic. Consumand hrana OMG, introducem noi elemente in alimentatie, care nu au mai fost folosite de om niciodata. Efectele asupra sistemului imunitar sunt greu de prezis si indraznesc sa contrazic pe oricine spune ca efectele sunt predictibile."

Dr. Mae Wan-Ho, genetician la Open University din UK, Departamentul de Biologie declara: "Ingineria genetica depaseste granitele cultivarii conventionale prin folosirea unor constructii de elemente genetice parazite, incluzand virusi ca si vectori, care transfera si introduc gene straine in celule. Odata intrati in celule, acesti vectori se dezvolta in genomul (ADN) gazda. Insertia genelor straine intr-un genom gazda este de multa vreme cunoscuta ca avand efecte daunatoare si fatale cum ar fi cancerul organismului."

Profesorul Gordon McVie, lider al campaniei de Cercetare a Cancerului: "Nu stim ce anomalii genetice pot surveni in genom [ADN-ul indivizilor]. Sunt mai degraba ingrijorat pentru oameni decat pentru mediu, ca sa fiu sincer. Una dintre probleme este aceea ca este nevoie de experimente realizate pe termen lung tocmai pentru ca vorbim despre un fenomen cu impact pe termen lung."

Profesorul Richard Lewontin, profesor de genetica, Universitatea Harvard, "Avem o intelegere atat de saracacioasa a modului in care se dezvolta organismul pornind de la ADN-ul sau, incat as fi uimit sa nu suferim socuri cumplite, unele dupa altele, cu aceste experimente genetice iresponsabile, in care cercetatori dezaxati, lipsiti de constiinta, se joaca de-a Dumnezeu."

Profesorul Norman Ellstrand, genetician ecologic la Universitatea din California, "In urmatorii 10 ani vom avea o catastrofa ecologica sau economica la scara larga din cauza eliberarii pe piata a atat de multe produse de acest fel."

Dr. Harash Narang, microbiolog si cercetator asociat la Universitatea din Leeds, primul care a atras atentia asupra posibilei legaturi dintre boala vacii nebune (BSE - encefalita spongiforma la bovine) si CJD (Boala Creutzfeldt-Jakob - boala rara a creierului) la om, "Daca te gandesti pur si simplu la principiul in sine al modificarii genetice, iti dai seama ce inseamna el de fapt - dezastru ecologic. Nu exista metode pentru cuantificarea riscurilor… Solutia este pur si simplu interzicerea modificarii genetice a hranei."

Dr. Erik Millstone, Universitatea Sussex, "Problema fundamentala a felului in care hrana modificata genetic a fost aprobata este aceea ca nu a fost testata deloc in mod adecvat. Tot ce s-a petrecut in acest domeniu poate fi caracterizat in mod optimist ca un exercitiu de gandire desarta."

Declaratie a 21 de cercetatori, printre care Profesorul Brian Goodwin, Profesorul Jacqueline McGlade, Profesorul Peter Saunders si Profesorul Richard Lacey: "Cu ingineria genetica, alimentele familiare noua pot deveni periculoase pentru metabolism sau chiar toxice."

Profesorul Richard Lacey, microbiolog si profesor de Siguranta Alimentara la Univeristatea din Leeds - unul dintre oamenii de stiinta care a prezis dezastrul produs de BSE - boala vacii nebune, a luat o pozitie ferma impotriva introducerii alimentelor modificate genetic pe piata din cauza "riscurilor fundamentale, fara limite, pentru sanatate."

Profesorul Colin Blakemore, profesor de psihologie la Universitatea Oxford, fost presedinte al Asociatiei Britanice pentru Progresul stiintei, a afirmat despre modificarea genetica a culturilor destinate consumului uman: "Nu trebuie sa ne complacem in ideea ca putem prezice rezultatele acestora".

Profesorul James (principalul fondator al Agentiei de Standarde Alimentare din UK) a facut comentarii despre alimentele modificate genetic: "Perceptia conform careia totul este deschis si sigur este complet naiva. Nu cred ca intelegem pe deplin dimensiunea problemei in care am intrat." El a adaugat, "Este nevoie sa dezvoltam intr-un mod mai eficient si mai corespunzator metode de protectie prin alertarea companiilor si a agentiilor guvernamentale despre consecintele neasteptate provocate de introducerea la intamplare a unor gene straine in plante". Profesorul James a remarcat, de asemenea, faptul ca sistemul legislativ actual poate fi contestat prin simplul fapt ca se iau tot felul de decizii cu atat de putine argumente si dovezi".

Dr. Andrew Chesson, vicepresedinte al comitetului stiintific de nutritie animala al Comisiei Europene, "Potentialele efecte dezastruoase pot surveni de la substante nocive nedetectate in alimentele modificate genetic".

Dr. Gerald B. Guest, Director al Centrului FDA pentru Medicina veterinara (CVM), "...hrana animala derivata din plante modificate genetic prezinta probleme de natura alimentara si animala unice… Reziduurile constituentilor plantelor sau ai toxinelor din produsele de lapte sau carne pot pune probleme de siguranta alimentara pentru oameni."

Dr. Vyvyan Howard, expert in toxico-patologie infantila la Spitalul Universitar din Liverpool, "Schimbul de gene intre organisme poate produce efecte toxice si alergii care pot afecta mai mult ca sigur copiii". Profesorul Dennis Parke de la Universitatea de stiinte Biologice din Surrey, fost coordonator consultant pe probleme de siguranta alimentara la Corporatia Unilever si consultant britanic la FDA din SUA pe probleme de siguranta a biotehnologiei, sustine: "In 1983, sute de oameni din Spania au murit in urma consumului de ulei de rapita contrafacut. Acest ulei contrafacut nu era toxic pentru cobai ". Dr Parke avertizeaza ca procedurile actuale de testare a alimentelor modificate genetic, inclusiv testele asupra rozatoarelor, nu probeaza catusi de putin siguranta consumului acestora de catre oameni. El a sugerat un moratoriu impotriva eliberarii pe piata a alimentelor modificate genetic.

Dr. Peter Wills, biolog la Universitatea Auckland declara: "Prin transferul de gene ce depaseste barierele de specie care exista de o vessnicie intre specii cum sunt omul si oaia, riscam sa distrugem niste granite naturale in ciuda proceselor biologice neasteptate. De exemplu, aceasta tehnologie poate da nastere unor boli neurolorgice infectioase".

Dr. Michael Antoniou, expert in Patologie Moleculara la Spitalul Guy marturiseste, "generatia de plante si animale modificate genetic implica integrarea la intamplare in AND-ul organismului gazda a unor combinatii de material genetic artificial de la specii neinrudite. Aceasta procedura genereaza rupturi in amprenta genetica a organismului, cu consecinte complet imprevizibile. Producerea neasteptata de substante toxice a fost acum observata in bacterii, plante si animale modificate genetic; problema ramane in stare latenta pana la aparitia unui dezastru major. Mai mult de atat, hrana modificata genetic sau agentii folositi pentru procesarea alimentelor pot produce un efect imediat sau poate dura ani de zile pana cand va iesi la lumina toxicitatea acestora." Dr. Antoniou a tras recent semnale de alarma, avertizand membrii Parlamentului, "Nu trebuie sa ne pierdem intr-o falsa impresie a securitatii alimentare: nu trebuie sa ne inchipuim in mod naiv ca, prin reglementarea conventionala a unui lucru care este profund imprevizibil si lipsit de orice control, acesta devine in mod automat sigur!"

Dr. David Schubert, profesor la Institutul Salk declara, "Cred ca nu este suficienta atentia indreptata catre doua importante observatii: prima, introducerea aceleiasi gene in doua tipuri diferite de celule poate produce doua tipuri de proteine foarte diferite; a doua, introducerea oricarei gene de la o specie diferita sau inrudita produce de obicei schimbari semnificative in intregul fel de exprimare a genei si, prin urmare, a fenotipului celulei gazda. Nu exista nici o cale pentru a prezice rezultatul."

Dr. David Willams, profesor adjunct la Universitatea din California, San Diego, cercetator care foloseste ingineria genetica in activitatea sa, declara , "Problema cu abordarea acestei inginerii genetice nu este ingineria genetica in ansamblu - eu personal lucrez in acest domeniu - ci faptul ca se arunca aceste produse in lantul alimentar. Este pur si simplu o iresponsabilitate detestabila."
sursa: www.ecolife.ro

Articole despre


Articole din Sanatate