facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vindecarea prin vizualizare creatoare

Spiritualitate

Doctor in medicina si psihiatru la Sinai Medical Center din New York, dr. Gerald Epstein este un pionier in folosirea vizualizarii creatoare ca metoda de tratament. De aproape 30 de ani, el s-a dedicat exclusiv dezvoltarii acestor metode neobisnuite de vindecare si a dobandit o reputatie internationala. Simpla coincidenta, vor spune scepticii. Cum ar putea, oare, vizualizarea, fie ea si creatoare, sa aiba vreun efect asupra elementelor fiziologice care declanseaza o boala? Stim doar cu totii povestea cu raceala, care tratata, trece in 7 zile, iar netratata… intr-o saptamana. Experienta de peste 15 ani a dr. Epstein arata, insa, ca exercitiile de vizualizare au vindecat o serie intreaga de afectiuni, majoritatea fiind mult mai grave decat o simpla raceala.

spirit27


Pacientul contribuie direct la propriul sau proces de vindecare

Au fost puse la punct exercitii de vizualizare creatoare pentru diferite tipuri de afectiuni, tulburari si maladii, iar ele si-au dovedit eficacitatea in cazul tuturor persoanelor care au recurs cu seriozitate si perseverenta la ele. Pentru a invata sa ne folosim imaginatia creatoare, nu avem nevoie nici de un studiu indelungat, nici de meditatii.

Sa luam, de exemplu, cazul unei paciente care si-a fracturat incheietura mainii. Ea a primit ingrijirile unui ortoped, care i-a explicat ca osul respectiv are nevoie de trei luni pentru a-si reveni. Diagnosticul a fost confirmat, la putin timp dupa aceea, de un al doilea specialist. Acestei paciente, Dr. Epstein i-a recomandat sa-si accelereze vindecarea prin tehnica denumita de el, in mod metaforic, teserea Maduvei:

"Retrageti-va intr-o incapere linistita, asezati-va comod in fotoliu sau chiar intindeti-va pe o patura de lana si inchideti ochii. Relaxati-va si detensionati-va usor structura musculara. Expirati profund de trei ori si orientati-va atentia spre propria fiinta. Dupa ce va interiorizati, creati-va pe ecranul mintii o imagine mentala a osului fracturat. Vizualizati ca extremitatile rupte se imbina perfect, intregind osul. Imaginati-va acum ca maduva umple interiorul osului reintregit, de la o extremitate la cealalta. Vizualizati ca osul, impreuna cu maduva, cu reteaua ei sangvina si cu inervatiile sale, se afla in interiorul unui cilindru de intensa lumina albastra vindecatoare, care tese o adevarata urzeala de fire fine, prin care energia vindecatoare circula continuu, intr-o miscare de du-te-vino, astfel ca cele doua extremitati ale maduvei si ale osului sunt sudate si imbinate perfect, pana cand nu mai exista nici cea mai mica urma de fractura. Mentineti aceasta imagine a osului intact si vindecat cat mai mult, dupa posibilitati; deschideti apoi ochii si reveniti treptat la activitatile cotidiene."

Pacienta a fost sfatuita sa repete exercitiul zilnic, din 3 in 3 ore, cate 3 minute. S-a estimat ca ea ar fi trebuit sa obtina rezultate semnificative intr-o saptamana sau doua. Dupa ce a practicat cu multa dedicatie exercitiile timp de doua saptamani, asa cum i s-a spus, pacienta le-a continuat, totusi, inca o saptamana si abia apoi mers la medicul ortoped pentru control. Specialistul a constatat uluit... ca osul era complet vindecat, asa incat a verificat, neincrezator, inca o data primele radiografii, care i-au confirmat diagnosticul. Conform cu ceea ce stia din experienta, acest gen de fractura necesita in mod normal… trei luni pentru a se reface! Era incredibil! Iesind din cabinetul medicului ortoped, pacienta radia pur si simplu de bucurie!

Imaginile mentale sunt la fel de reale ca emotiile noastre

A vizualiza, a lucra asupra unei imagini este un procedeu foarte simplu: inseamna sa gasim, sa descoperim sau sa cream o imagine mentala, o forma-gand. Aceste forme imaginate, dar cu toate acestea reale, poseda toate caracteristicile incidentelor, obiectelor sau situatiilor pe care le intalnim zi de zi in realitate. Diferenta consta in faptul ca, spre deosebire de obiectele percepute in starea de veghe, ele nu au o forma fizica, substantiala. Totusi, aceste imagini mentale poseda o energie proprie. Ne putem gandi la aceste imagini ca la niste "copii" ai mintii noastre. Noi le dam nastere, pentru ca ele sa actioneze in numele nostru ca niste agenti vindecatori si sa stimuleze chiar ele procesul de vindecare.

Descoperind sau creand aceste imagini, noi ne angajam intr-un proces plin de semnificatii. Imaginile sunt la fel de reale ca si emotiile noastre, la fel de pline de sensuri ca si visele noastre nocturne. in mod evident, ceea ce noi cream este o realitate subiectiva, dar o realitate, dotata cu puterea de a afecta corpul nostru fizic si de a ne revela anumite aspecte referitoare la propria noastra personalitate.

Pregatirea mintii pentru munca de vizualizare vindecatoare cuprinde patru aspecte principale. Primele doua constituie punctul de plecare al intregii operari asupra imaginii. Aceste elemente au fost numite de dr. Epstein: intentie si linistire. Celelalte doua fac parte din experienta de operare asupra imaginii ca atare; ele au fost numite: purificare si respectiv transformare.

Intentia este vointa dirijata

Puterea imaginatiei este legata in mod direct de intentie (actiunea mentala care canalizeaza atentia si actiunile noastre). Toata lumea stie ce este intentia: "Am intentia sa plec in concediu luna viitoare", spunem noi, si ne facem programul in functie de aceasta. Intentia ne ghideaza in toate faptele noastre, fie ele importante sau nesemnificative. Care este insa legatura sa cu vizualizarea vindecatoare? Cand efectuam un exercitiu asupra imaginii, vom incepe intotdeauna prin a ne defini si clarifica intentiile (ce vrem sa realizam prin acest exercitiu). Daca, de exemplu, dorim sa ne vindecam o fractura, inainte de a incepe, va trebui sa ne spunem ca ne vom suda la loc osul. Este ca si cum ne-am da noua insine o instructiune interioara.

Intentia este o vointa dirijata. Ea este esentiala in munca de autovindecare generata de imagini. Utilizandu-ne imaginatia, ne dirijam vointa catre interior pentru ca sa ne aduca o sanatate mai buna si o viata mai frumoasa. Vom deveni astfel stapanii propriei noastre vieti.

Linistirea mintii confera claritate imaginilor

Aspectul interior al linistirii este relaxarea. Exercitiul descris anterior incepea, asa cum probabil ati remarcat, printr-o expiratie profunda. A expira profund de cateva ori, in functie de caz, este suficient pentru a obtine gradul de relaxare necesar. O relaxare prea profunda nu este recomandata aici. De fapt, ea risca sa ne "adoarma" constiinta sau chiar sa ne adoarma de-a binelea, facandu-ne in orice caz mai putin sensibili la experienta imaginii. Aici scopul nu este relaxarea in sine, ci producerea anumitor imagini care sa fie apoi rememorate. Atentia este o stare de spirit indispensabila, iar activitatea imaginativa in sine amplifica atentia.

Purificarea - cheia unei sanatati perfecte

Cele mai stravechi procedee medicale cunoscute cuprindeau metode de purificare. Medicii egipteni, de exemplu, precum si cei din numeroase alte culturi stravechi din Orient si din Occident, considerau baia drept o necesitate a vindecarii. La noi, izvoarele termale si baile vindecatoare sunt cel putin la fel de cunoscute, vezi statiunea Herculane. Purificarea genereaza senzatia de a fi scapat de o povara, senzatie pe care cei mai multi dintre noi o avem atunci cand facem o baie sau un dus. Experienta clinica confirma semnificatiile interioare ale purificarii.

Bineinteles, purificarea care intervine in contextul operarii cu o imagine mentala este mai mult decat o purificare fizica. A fi sanatos inseamna a fi "pur", in toate acceptiunile acestui termen. Din punct de vedere moral, trebuie sa ne intrebam daca suntem "puri" in relatiile cu ceilalti. Multi oameni cred ca sanatatea le este data din nastere. Totusi, ei gresesc atunci cand nu sesizeaza relatia dintre boala si un comportament gresit, care induce in subconstient stari de culpabilitate si de autopedepsire.

Expresia "corpul nu minte" se aplica atat sanatatii spirituale si etice, cat si obiceiurilor noastre alimentare, exercitiilor fizice sau atitudinii fata de munca. Greselile noastre morale se inregistreaza intr-un fel sau altul in corpul nostru si pot avea o influenta nefasta asupra bunastarii noastre mintale si fizice.

Pentru a ne vindeca, trebuie sa incepem prin a ne purifica, prin corectarea obiceiurilor si actiunilor noastre gresite. Aceasta cere sa fim deschisi fata de ceea ce corpul si senzatiile ne transmit. Purificarea face parte din procesul de vindecare, creand un nou mediu, care va permite aparitia unor atitudini sanatoase, destinate regasirii unei personalitati pozitive.

Transformarea incepe din interior

Ce inseamna, de fapt, afirmatia ca transformarea face parte din procesul de vindecare prin vizualizare?

Fizica cuantica moderna si traditia taoista afirma, la unison cu alte traditii spirituale, ca experienta subiectiva a timpului, viziunea noastra limitata asupra realitatii este, de fapt, un flux continuu al unei transformari neincetate (celebra curgere a lui Heraclit). Intreaga medicina chineza traditionala se bazeaza pe principiul ca boala este sinonima cu un blocaj al acestui curent vital. Cu alte cuvinte, ea nu este decat o rezistenta opusa naturii miscatoare a lucrurilor.

Noi ne cramponam de multe ori de ceea ce consideram a fi "o situatie multumitoare" si chiar prin aceasta ne blocam si ne impotrivim evolutiei, nepermitand desfasurarea fireasca a lucrurilor. Cramponarea de o stare efemera, pe care in mod gresit o dorim permanenta, poate sa duca la suferinta. De cele mai multe ori, aceasta suferinta ia forma bolii.
Operarea asupra imaginii si fuziunea fiintei cu aceasta curgere evolutiva a lumii sunt doua aspecte strans legate. Nici o transformare nu se va realiza la cei care se multumesc sa modifice numai circumstantele exterioare ale vietii lor.

Munca de vizualizare asupra corpului si a mintii poate constitui un prim pas spre o transformare veritabila, spre o viata armonioasa. Transformand in mod creator incremenirea si inertia aparentei, imaginatia ne ajuta sa corectam comportamentul si atitudinea care dauneaza sanatatii noastre.

Intentia, linistirea, purificarea si transformarea sunt componentele necesare in procesul vindecarii. Numai experienta practica proprie poate demonstra valoarea si eficacitatea metodelor de vindecare prin vizualizare creatoare.
sursa: www.ecolife.ro

Articole despre vindecare, vizualizare creatoare, puterea mintii