facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Remedii impotriva oboselii

Fitoterapie

Energie
Dr. Dorin Dragoş recomandă plantele vitaminizante ca un bun remediu impotriva oboselii: cătina, măceşele şi coacăzele (fructele). Coacăzele şi sucul acestora sunt printre cele mai utile. Polenul este considerat, de asemenea, un produs eficient, care ne ajută să ne păstrăm energia. "De foarte multe ori, oboseala survine dintr-o discordanţă cu trăirile noastre interioare, cănd nu ne mai bucurăm de energia sufletului, pentru că toată forţa noastră interioară vine din suflet", adaugă dr. Dragoş. Cea mai utilă plantă in acest caz este ciuboţica-cucului, de la care putem utiliza atăt rădăcina (in oboseala accentuată), căt şi partea aeriană.

Remedii impotriva oboselii

Fitoterapie

Ca să combatem oboseala este bine să ii cunoaştem cauza. Oboseala poate afecta un sistem de organe sau un singur organ, in acest caz, ficatul. Cel mai rău este cănd ne simţim secătuiţi de putere, cănd avem impresia că nu mai putem ridica un deget. "O problemă este reprezentată de oboseala cronică, pentru care medicina alopată nu are tratament. Există insă plante care ne ajută să ne revigorăm organismul, iar planta folosită in acest caz este cimbrul. Acesta este utilizat atunci cănd o persoană simte că au părăsit-o puterile. S-a demonstrat că atunci cănd oamenii cedează fizic, de fapt, cedează psihic.

Cimbrul le dă puterea de a mai rezista o secundă in faţa «furtunii». Il putem folosi in oboseala inexplicabilă, la care nu găsim o cauză"
, spune dr. Dorin Dragoş, medic primar de medicină internă, specialist in medicina alternativă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Remineralizare

Un bun remediu pentru tratarea oboselii este şi plămănărica. Putem să mai folosim roiniţa, precum şi ienupărul, o plantă care ne dă energie. Ienupărul este util in toate formele de epuizare, insă, atenţie, poate da hematurie (sănge in urină)! Oboseala generează pierderea mineralelor. Coada-calului, pirul şi troscotul sunt şi ele utile pentru remineralizare. In cazul in care oboseala are ca substrat bolile de ficat, armurariul este planta indicată.

Suplimente nutritive

Suplimentele utilizate contra oboselii conţin cafeină, magneziu, vitamine din complexul B, vitamina C. Cu ajutorul acestor suplimente sunt rezolvate cele mai diverse probleme: de la stările de nervozitate pănă la stres, de la insomnii şi pănă la tulburările de concentrare apărute pe fondul oboselii. Chiar dacă se eliberează fără prescripţie medicală, suplimentele nutritive nu ar trebui să se administreze fără sfatul medicului sau al specialistului in nutriţie.

Vitamina C

Vitamina care stimulează imunitatea şi ne ajută să scăpăm de oboseală - astfel este caracterizată vitamina C. Deficitul de vitamina C afectează sinteza noradrenalinei, un neurotransmiţător de la nivelul creierului. Astfel se explică de ce, pe fondul acestei carenţe, apar senzaţia de slăbiciune a organismului, stările de astenie şi depresie. Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele şi legumele crude: kiwi, lămăi, portocale, varză roşie, conopidă.

Complexul de B-uri

Oboseala, nervozitatea, insomniile pot fi semnele unei carenţe a vitaminelor din grupa B. Aceste vitamine contribuie la imbunătăţirea stării psihice şi la intărirea rezistenţei la stres. S-a demonstrat, de asemenea, că vitaminele din grupa B sunt eficiente in menţinerea unui nivel ridicat de serotonină sau "hormonul fericirii". Serotonina este o substanţă care transmite mesaje de la o celulă nervoasă la alta şi dă senzaţia de bine a organismului.

sursa: www.jurnalul.ro

Articole despre dorin dragos, vitamina