facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Medicul Coriolan Dragomir despre beneficiile consumului de varza: "Prin vitamina A, intarzie semnele exterioare ale îmbatranirii"

Alimentatie si nutritie

Varza aduce numeroase beneficii pentru sănătate, putând fi consumată atât crudă, cât şi murată ori gătită. Foarte bogată în fitonutrienţi şi vitamine, varza ajută la prevenirea unor boli prin neutralizarea radicalilor liberi. Este cunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii, protecţia tractului digestiv şi a sistemului cardiovascular.

varza

Medicul Coriolan Dragomir vorbeşte despre beneficiile consumului de varză, explicând de ce este atât de valoroasă pentru organism.
"Se poate afirma că această legumă are o afinitate deosebită pentru umorile viciate pe care le obligă să iasă prin ţesuturi. Se pare că aplicarea frunzelor pe puncte limitate în cazul unei afecţiuni mai întinse, are efecte benefice pentru întreaga afecţiune. Toxinele îndepărtate par atrase de varză. În acest mod curăţă organismul, varza participând la eliminarea deşeurilor şi a toxinelor care cauzează sau întreţin maladia. În plus, varza este un bun cicatrizant", arată el.

Medicul mai spune că varza are o acţiune benefică şi asupra tremurăturilor nervoase ale membrelor, dar nu numai. "Este, deopotrivă, diuretică, iar bandajele cu frunze sunt indicate împotriva gutei. Varza roşie este indicată în tuberculoze şi pleurezii. Este benefică și în caz de astm. Saramura de varză murată este indicată în arsuri, iar sămânţa este indicată împotriva viermilor", mai arată el.

De asemenea, varza este bogată în sulf, arsenic, calciu, fosfor, cupru, iod, fapt ce explică virtuţile ei remineralizante şi reconstituante. "Varza este antiscorbutică, revitalizantă, reechilibrantă, în general utilizată pentru buna funcţionare a organismului. Prin vitamina A, întreţine nutriţia ţesuturilor şi întârzie semnele exterioare ale îmbătrânirii, prin vitamina B este factor de echilibru nervos, favorizează absorbţia oxigenului la nivelul celulei, ajută la metabolismul glucidelor și ia parte la respiraţia celulară", mai explică medicul Coriolan Dragomir.

Sulful are acţiune deosebită ca dezinfectant şi tonifiant, de asemeni în afecțiuni ale aparatului respirator, în eczeme, în seboree şi în protecţia cutanată. Magneziul, potasiul şi calciul sunt mijloace eficiente de apărare contra maladiilor, incluzând şi canceroza. Clorofila permite producerea hemoglobinei, se opune stărilor anemice, însă prin fierbere acest element este distrus. Proprietăţile antianemice sunt datorate şi fierului pe care îl conţine şi cuprului, permiţând fixarea calcică normală.

Medicul mai arată că este recomandat să se consume unu-două pahare de suc de varză pe zi, pentru creşterea vitalităţii, atenuarea şi dispariţia tulburărilor intestinale, urinare sau respiratorii."Este recomandat ca, pentru corectarea gustului, să i se adauge suc de morcovi şi câteva picături de zeamă de lămâie", mai spune el.

Sursa: adevarul.ro

Articole despre varza