facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Avocado sau untul vegetal

Fructe

Fructul exotic mare, verde şi hrănitor purtând denumirea de avocado este un aliment perfect. De culoare verde intens, cu o aromă delicată şi gust fin, avocado creşte în zone cu climă tropicală. Pulpa fructului este galben-verzuie, cremoasă şi conform unora are gustul asemănător alunelor. Fructul conţine în medie 340 de calorii şi are o înaltă densitate nutriţională. Fiind un aliment complet, poate suplini cu succes o masă. De asemenea, fructul de avocado este un renumit afrodiziac pentru ambele sexe şi un foarte bun remediu natural folosit în cadrul industriei cosmeticelor.

avocado

Copacul de avocado poartă denumirea latină de Persea americana şi este originar din Mexic aparţinând familiei plantelor cu flori Lauraceae la fel ca şi scorţişoara, copacul de camfor sau dafinul. Majoritatea fructelor de avocado sunt de mărimea unui cartof mare iar în funcţie de sortiment (există peste 400 de sortimente) ele pot fi sferice, asemănătoare ca formă unei pere sau unui ou, pot avea coaja fină sau mai aspră. Avocado este un fruct climateric ca şi banana, adică el se maturizează în copac, dar se coace numai după ce este cules sau după ce cade. De îndată ce sunt culese, fructele de avocado se coc în câteva zile la temperatura camerei, învelite în hârtie de ziar. Procesul de coacere poate fi grăbit dacă se depozitează avocado împreună cu alte fructe cum ar fi bananele sau merele, care degajă etilenă, o substanţă organică gazoasă, ce accelează procesele de coacere. Magazinele supermarket pun în vânzare fructe de avocado necoapte tratate cu etilenă de sinteză, pentru a grăbi procesul de coacere.

Scurt istoric
Dovezile arheologice descoperite pe teritoriul Mexicului menţionează folosirea fructului de avocado încă din anul 10.000 înainte de Christos.  Planta a fost introdusă în Europa în secolul XV, iar în Brazilia, Australia şi Africa de Sud în secolul XIX.

Un veritabil panaceu
Cuvântul avocado provine din cuvântul aztec ahuacatl care înseamnă testicol. Strămoşii mexicanilor de azi, mâncau avocado pentru a fi plini de virilitate. Studiile efectuate arată că avocado protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă, artritei si cataractei. Sărac în colesterol şi sodiu, avocado este util în controlul greutăţii corporale, reprezentând o sursă importantă de antioxidanţi, proteine şi fibre. Avocado conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali pentru trupul uman,  hrăneşte, cicatrizează şi remodelează ţesutul conjunctiv.

Producătorul de ulei de măsline Olivado din Noua Zeelandă a introdus în anul 1999, pe piaţa de consum, uleiul presat la rece de avocado care poate fi folosit la gătirea alimentelor. Conform cercetărilor lui Olivado, uleiul de avocado se aseamănă cu cel de măsline. Conţine un grad înalt de grăsimi monosaturate şi vitamina E, potenţând aromele alimentelor  în loc să le domine, cum se întâmplă cu alte uleiuri. Uleiul de avocado este folosit şi în cosmetică datorită propietăţilor sale hidratante, antirid, cicatrizante, antibacteriene. Are efecte emoliente asupra ţesuturilor neelastice şi întărite ale pielii, fiind considerat remediul perfect pentru bătături. Uleiul de avocado penetrează pielea mai bine decât orice alt ulei din plante. Tot el este o bază excelentă pentru tratarea acneelor, dermatitelor, accelerând procesul de vindecare al pielii. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, în special pentru cel uscat.

Remedii cosmetice naturale pe bază de avocado
O mască foarte simplu de preparat acasă este făcută din două linguri de avocado copt făcut pastă la care se adaugă două linguriţe de miere şi o linguriţă de oţet de mere sau zeamă de lămâie. Se aplică pe faţă şi pe gât îndepărtându-se cu apă călduţă după 20 de minute. Această mască hrăneşte tenul uscat în profunzime.

Mască pentru tenul matur
Se amestecă o linguriţă ulei de avocado, trei linguri argilă, o picătură de ulei esenţial de muşcată şi o picătură de ulei esenţial de palmarosa. Se întinde masca obţinută pe faţă şi pe gât, lăsând 15 minute să acţioneze, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.

Baie calmantă pentru pielea uscată sau cu eczeme
Avocado este remediul ideal pentru cei cărora le place să guste pe îndelete din deliciile unei băi relaxante făcute în cadă. Amestecaţi 50 de ml de ulei de avocado, 20 de ml de ulei vegetal de gălbenele (se găseşte la centrele naturiste), 1 ml de ulei esenţial de lemn de trandafir şi 1 ml de ulei esenţial de muşcată. Turnaţi amestecul în apa deja pregătită pentru baie. Este recomandat ca temperatura apei să fie între 34-36C.

Mască de păr cu avocado
Se pisează un avocado copt care se amestecă apoi cu o lingură de zeamă de lămâie, o linguriţă de sare de mare şi o lingură de suc de aloe vera (se poate pune gel de aloe vera sau dacă aveţi plăntuţă de aloe vera rupeţi o frunză şi adăugaţi gelul natural în amestecul măştii de păr). Se masează compoziţia pe păr, se acoperă cu o pungă şi apoi cu un prosop pentru a se păstra căldura care ajută ca masca să penetreze firul de păr şi pielea capului. Se lasă să acţioneze 20-30 de minute apoi se clăteşte părul cu apă din abundenţă, se şamponează şi se clăteşte din nou. Rezultatul este un păr strălucitor şi foarte bine hidratat.

Mască de păr cu ulei de avocado
Se întinde uleiul de avocado pe toată lungimea firului de păr insistând la vârfuri. Se înfăşoară apoi părul într-un prosop fierbinte şi se lasă să acţioneze în jur de 30 de minute. De preferat ar fi să fie lăsat peste noapte. Se spală apoi părul ca de obicei, insistând prin aplicarea de două ori a şamponului, dacă este nevoie. Uleiul de avocado îl puteţi achiziţiona în România de la unele centre naturiste.

Reţete culinare afrodiziace cu avocado

În unele părţi ale lumii, avocado este mâncat, mai ales, ca un desert cum se petrece de exemplu în Brazilia, unde este amestecat cu lime (un tip de lămâie parfumată) şi zahăr brun. Mexicanii pe de altă parte folosesc fructul în nenumărate sosuri şi preparate fiindu-le neobişnuit să îl consume cu miere sau zahăr.
Avocado poate fi gătit în multe feluri, după gustul fiecăruia. Unele persoane preferă bucăţile de avocado în salate clasice de legume, sau de fructe,  altele preferă pasta de avocado. Cel mai simplu mod de a o realiza este amestecarea unui avocado bine copt şi pisat, cu ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, ustururoi sau ceapă şi condimente. De asemenea, se pot adăuga după preferinţe iaurt, smântână, brânză.

Guacamole (mâncare tradiţională mexicană)
Se amestecă în blender (sau cu furculiţa) pulpa de la un avocado, împreună cu o roşie decojită, o ceapă tocată mărunt, doi căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, sos Tabasco (sos preparat din ardei roşii iuţi şi oţet alb), sare, piper şi alte condimente măcinate fin: boia, oregano, chimen, cuişoare. Se ţine la rece circa o oră după care se serveşte cu lipii sau pâine prăjită.

Salată Yin Yang cu mango şi avocado
Tăiaţi un avocado în fâşii subţiri şi un mango în cubuleţe. Aşezaţi pe un platou, asezonând cu un praf de sare, o linguriţă de zeamă de lămâie, două linguri de ulei măsline, câteva seminţe de in negru şi un fir de pătrunjel. Aceasta este o salată rafinată, exotică şi senzuală foarte potrivită pentru o declaraţie de dragoste culinară.

Roşii Cherry umplute cu pastă de avocado
Reţeta este pentru 30 de roşii cherry (de mărimea unei cireşe). Se taie o feliuţă subţire din partea de sus a fiecărei roşii şi cu o linguriţă se goleşte de miez. Întru-un bol se prepară o pastă din avocado copt, cremă de brânză (din care aveţi), sos pesto (sos de busuioc), zeamă de lămâie şi condimente după gust. Se pune compoziţia în roşiile cherry şi se serveşte. Această reţetă delicioasă poate fi preparată şi cu roşii de mărime clasică.

Salată de hrişcă cu avocado şi alge
Se fierbe o cană şi jumătate de hrişcă, se scurge de apă şi se amestecă cu un avocado bine copt tăiat felii, două foi de alge mărunţite, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust. Această reţetă este foarte gustoasă şi hrănitoare.

Supă rece de avocado
Amestecaţi la blender foarte bine 2 fructe de avocado coapte, 2 căni de apă, 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la un lime sau zeamă de lămâie, un căţel de usturoi pisat, pătrunjel, patru frunze de spanac, de salată şi de sfeclă, dacă aveţi, condimente picante după gust, un praf de sare. Turnaţi supa în castron, decorând cu felii de roşie şi pătrunjel.

Spumă de ciocolată cu avocado
Se amestecă în blender două fructe de avocado copt cu trei patru linguri cacao, trei linguri miere de albine, un praf de sare, scorţişoară, vanilie. Se toarnă compoziţia în cupe şi se lasă puţin la frigider.

sursa: yogaesoteric.net

Articole despre avocado, retete avocado


Articole din Fructe