Leurda
Condimente
Leurda se poate folosi sub multiple forme:
- frunzele proaspete se consuma primavara, intr-o cura de 3-4 saptamani, fiind amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, ciorbe, piure (in asociere cu urzica vie), galuste, chiftele, avand atat rol decorativ cat si condimentar foarte gustos, in locul usturoiului;
- taiate marunt, frunzele se consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde
- salata din frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatranire;
- in stare uscata, frunzele se presara pe diferite mancaruri, in amestec cu patrunjel si ceapa, avand efect de condiment deosebit de gustos.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare spune: "Verdeturile nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc, mai ales ca sezonul urzicilor, al untisorului sau leurdei corespunde cu Postul Pastilor. Din cele cinci-sase mese pe zi pe care le luam in aceasta perioada ar fi bine ca macar trei sa contina verdeturi sub forma de salata cu putin ulei de masline. Bineinteles, vorbesc despre cele care se preteaza la a fi consumate sub forma de salata – leurda, untisor, papadie, salata verde. Urzicile, de exemplu, nu pot fi adaugate crude intr-o salata. Insa mancarea de urzici cu leurda si untisor este o combinatie extraordinara pentru tonifierea de primavara, pentru stimularea proceselor naturale de detoxifiere a organismului care iese din iarna cu o zestre nefericita de toxine, in urma alimentatiei prea bogate in grasimi si proteine de origine animala".