facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

VANILIE

Condimente

Vanilia (Vanilla planifolia) familia „Orchidaceae” este o planta cu miros placut din categoria mirodeniilor. Numele provine din spaniola vainilla - pastaie mica, latina vagina. Ea este o planta cataratoare originara America Centrala, Mexic, care poate atinge 10 m înaltime, cu flori galbene, din care se formeaza pastai de 15 - 20 cm lungime.


Vanilla planifolia este o floare frumoasa, originara din zona Americii Centrale si din America de Sud . Aceasta planta din familia orhideelor este singura care produce un fruct comestibil: pastaia de vanilie. Floarea rezista doar o singura zi, iar polenizarea este limitata la o singura specie de albine.

Dulce, floral, lemnos, afumat, prafuit, cremos sunt doar cateva din adjectivele care au incercat sa surprinda aroma subtila, distinctiva. Planta provine din familia orhideelor, originara din Mexic, creste numai in zona tropicala si trebuie polenizata manual. Boabele de vanilie apar dupa noua luni, iar alte noua sunt necesare pentru uscare si parcurgerea etapelor de procesare.

Se spune despre vanilie ca, la fel ca si cacaoa, reduce frica, depresia si oboseala.
Mirosul de vanilie este foarte intens si usor dulce, iar gustul este, de asemenea, dulce.

Vanilia este ingredientul preferat pentru a da aroma mincarurilor, in special inghetatei, dar este cautata si pentru a da gust medicamentelor. In plus, se spune ca este un puternic afrodisiac. Civilizatiile stravechi din America serveau bauturi pe baza de vanilie doar regilor, intrucit considerau ca doar ei meritau sa se bucure de acest efect miraculos. Documente din secolele 18 - 19 indica, de asemenea, ca vanilia era considerata afrodisiac, mai ales sub forma de tinctura, iar cercetatorii de la Institutul pentru Miros si Gust din Chicago au ajuns la concluzia, la inceputul anilor 90, ca aroma vaniliei este stimulent erotic, in special pentru barbati, atit ca parfum cit si ca aroma pentru mincaruri.

Batoanele de vanilie erau folosite ca afrodisiace de imparatii azteci, care le utilizau in ciocolata calda, fascinati de aroma sa exotica.

Adauga citeva picaturi de esenta de vanilie la salatele de fructe, la ananas sau la sosuri pe baza de citrice, pentru a le da un plus de gust dulce si pentru a le face mai putin acide.. In sosul de rosii, un pic de vanilie neutralizeaza aciditatea acestora

Vanila da un nou sens aromelor fructelor sau alimentelor mai putin aromate.

Vanilia este ideala pentru prajiturile la cuptor sau la sosurile cu smintina, pentru a diminua aromele prea puternice

Citeva picaturi de aroma de vanilie adaugate la legume, cartofi si sosuri de salate evidentiaza gustul dulceag al acestora

Citeva picaturi de vanilie turnate intr-un pahar cu apa minerala: un remediu perfect pentru durerile de stomac. Daca ti-ai ars limba cu un lichid fierbinte, picaturile de vanilie sint excelente pentru a diminua senzatiile neplacute

Vanilia neutralizeaza efectul ardeilor iuti, reliefind, in schimb, gustul dulceag al acestora

In aromoterapie: aroma de vanilie calmeaza si linisteste

Articole despre


Articole din Condimente