facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Unguentul de sanziene

Fitoterapie

Celebrele "Sanziene", sarbatorite traditional pe 24 iunie in fiecare an, dau numele mai multor plante, cu flori albe sau galbene. Aceste plante au fost mult folosite in medicina populara romaneasca, considerandu-se ca au puteri magice, prin care ne pot apara de duhurile rele si de numeroase boli. Sanzienele galbene sunt foarte raspandite la noi in tara si au flori mici, galben-aurii, parfumate, grupate, care apar in perioada mai-septembrie. De la ele se foloseste in scop terapeutic mai ales partea aeriana.

sanziene

Partile inflorite ale plantei contin substante cu actiune antiinflamatoare, analgezica si cicatrizanta. Ele ajuta vezica biliara si rinichii sa-si indeplineasca functiile (avand actiune colagoga, coleretica si diuretica); au, de asemenea, proprietati calmante, pentru care se folosesc in insomnie. Traditional, planta se folosea pentru tratarea epilepsiei, dar si pentru proprietatile tinctoriale (coloreaza in galben) sau de coagulare a laptelui (se mai numea in popor si 'smantanica').

Printre actiunile caracteristice plantei o regasim si pe cea de reglator al metabolismului tiroidian, la utilizare interna (pulbere, macerat, tinctura), dar si externa (gargara, cataplasme, unguente). In utilizare externa, planta se recomanda pentru tratamentul bolilor dermatologice, al diverselor eruptii - acnee, furuncule, eczeme, dar si in psoriazis.

Pornind de la aceste actiuni si utilizari traditionale ale plantei, a fost conceput Unguentul de sanziene, un produs Steaua Divina, folosit cu rezultate foarte bune mai ales in tratamentul bolilor tiroidei. Baza de preparare a unguentului (rasina de brad, ceara naturala, ulei de floarea-soarelui) asigura o penetrabilitate foarte buna in tesuturi a substantelor active din planta. Unguentul este parfumat cu ulei volatil de lavanda, care ii asigura si proprietati antiseptice (se recomanda, de exemplu, sa fie aplicat pe negi).

Putem folosi Unguentul de sanziene ca adjuvant in cazul tumorilor (mai ales cancer al pielii, cancer tiroidian sau laringian), aplicandu-l in strat subtire pe zona afectata si punand deasupra o compresa cu Bitter romanesc, lasata 2 ore, zilnic. Aceasta metoda este utila si in cazul celorlalte boli tiroidiene (hipotiroidie, tiroidita, noduli tiroidieni, etc.).

Unguentul de sanziene se foloseste ca atare si pentru tratarea unor boli de piele, din cele mai diverse (eczeme, impetigo, acnee, psoriazis, etc.). El are un bun efect si in caz de reumatism, daca il aplicam pe articulatiile dureroase.

Atentie! in cazul in care suferim de una din bolile enumerate mai sus, este foarte bine daca, pe langa actiunea locala a unguentului de sanziene, vom utiliza si maceratul sau pulberea de sanziene, precum si alte plante specifice, in functie de boala (ex. trei-frati-patati si brusture pentru boli de piele, alge marine pentru probleme tiroidiene etc.) si vom respecta regimul alimentar indicat de medicul naturist. Combinarea tratamentului intern cu cel extern face sa se reduca mult timpul de vindecare, daca se respecta intocmai recomandarile si se corecteaza greselile care au dus la aparitia bolii.
sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie