facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Dorin Dragos - Modalitati de administrare a plantelor de leac

Fitoterapie

Multi dintre noi am citit sau am auzit despre efectul miraculos al plantelor in tratarea multor afectiuni. Dar pentru a ne bucura de efectele curative ale plantelor este foarte important sa cunoastem modul potrivit de administrare a lor.

Dr. Dorin Dragos - Modalitati de administrare a plantelor de leac

In primul rand trebuie sa se administreze plantele recomandate cat mai repede dupa producerea unui eveniment cu potential declansator, punandu-se un accent puternic pe necesitatea ca, cel putin in intervalul (de 5-20 de minute) cat s e mesteca pulberea de plante, sa se constientizeze mecanismul psihoemotional care duce la producerea simptomelor. Plantele vor fi alese astfel incat caracteristicile lor organoleptice si (in masura in care sunt cunoscute si demonstrate) efectele lor psihoemotionale sa sustina acest proces de constientizare (si care se coreleaza cu actiunile lor farmacodinamice - mult mai bine cunoscute si care, de fapt, reprezinta un punct de plecare important in decelarea si diferentierea influentelor exercitate de plante asupra psihicului).

Exista mai multe moduri de administrare a plantelor, impartite in doua mari categorii - administrarea interna si administrarea externa.

Pentru utilizarea interna, modul de administrare recomandat, in general, il constituie pulberea de plante uscate si macinate fin, mentinute sub limba (administrare sublinguala) 15-20 de minute, urmata de inghitirea acestora cu putina apa. Pulberea se administreaza de 1-4 ori pe zi (cel mai a desea de 3 ori pe zi); cel putin una dintre administrari trebuie realizata constientizand efectele subtile ale plantelor folosite. Priza plantelor sau a amestecurilor de plante se face, preferabil, inainte de mese (minimum 30 de minute), cu exceptia situatiilor in care ele sunt luate simptomatic (de exemplu, un amestec antispastic - se administreaza la nevoie, atunci cand pacientul are dureri colicative) sau sunt luate specific pentru a ameliora digestia (de exemplu, un amestec de plante amare, care se administreaza imediat dupa ce am mancat pentru a usura digestia).

Un alt mod de preparare eficient este extractul apos la temperatura camerei (macerat). Amestecul de plante, preferabil maruntite fin, se lasa timp de 6-12 ore (de seara pana dimineata) intr-un vas cu apa (in general 6 lingurite de amestec la 1 litru de apa) la temperatura camerei. Ulterior se filtreaza si se consuma in cursul zilei urmatoare. Daca temperatura ambianta este ridicata (vara), procesul de extragere va dura mai putin (6-8 ore) si poate fi necesara pastrarea filtratului la rece, pentru a nu se altera. Iarna, procesul va dura mai mult (10-12 ore) si nu este necesara pastrarea la rece.

Uneori, principiile active nu se extrag in apa la temperatura camerei, mai cu seama cand organul vegetal folosit este o parte dura, lemnoasa (radacina, rizom, tulpini, pedunculi lignificati, fructe cu consistenta tare etc.). In aceste cazuri poate fi necesara extractia la cald (infuzia) sau chiar fierberea (decoctul). Aceste metode sunt insa de evitat in cazul plantelor ale caror principii active sunt degradate (vitamine termolabile) sau se pierd (uleiuri volatile) prin prelucrare termica.

Maceratele glicerinate gemoterapice sunt o alta forma de administrare, fiind preparate pornind de la parti tinere ale plantelor (muguri, mladite, radicele, uneori seva) prin extractie hidro-glicero-alcoolica.

Ca forme de administrare externa, se pot folosi:

Cataplasmele - planta uscata si fin maruntita se imbiba cu apa calduta, pasta aplicandu-se pe piele, fie direct, fie intre doua bucati de panza, tifon etc.

Clismele si spalaturile vaginale - se fac in general cu extracte apoase la temperatura camerei, dupa o usoara incalzire la temperatura corpului. In aceasta categorie intra si gargara.

Baile de plante - planta maruntita este pusa intr-un saculet de panza, care se introduce direct in apa baii.

Un tratament trebuie urmat pana cand tulburarile pentru care era intentionat se amelioreaza sau dispar - de regula, dupa maximum 3 luni trebuie sa se simta ceva; in caz contrar, probabil ca alegerea plantelor nu a fost adecvata si este necesar un sfat calificat.

Acest articol este extras din cartea Fundamentele medicinei naturale. Partea a II-a. Vindecarea sufletului si a trupului prin plante. Fitoterapia psihocauzala scrisa de Dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Deceneu.

sursa: www.edituradeceneu.ro

Articole despre dorin dragos