SAMBURELE DE AVOCADO, mai sanatos decat fructul. Vezi beneficii
Alimentatie si nutritie
Avocado este un copac originar din Mexic și America Centrală, și aparține familiei de plante cu flori Lauraceae împreună cu scorțișoara, camforul și dafinul. Avocado se referă la fruct, el este un fruct mare și conține un singur sâmbure. Fructele de avocado se cultivă în zonele cu climă tropicală și mediteraneană din întreaga lume și sunt valoroase comercial.
Fructul de avocado are coaja verde, corp cărnos și poate fi în formă de pară, de ou sau poate fi sferic. Se înmulțesc prin sâmbure sau prin altoire pentru a menține o calitate și cantitate previzibilă a fructelor.
Sâmburele de avocado poate fi, de asemenea, consumat. Samburele de avocado contine 70% din intreaga cantitate de antioxidanti a fructului, in timp ce pulpa si coaja contin doar 30%. Studiile au demonstrat ca samburele de avocado contine mai multe fibre solubile decat ovazul, ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, scade colesterolul si previne infarctul.
Cum prepari samburele de avocado
Pentru a-l putea consuma, samburele de avocado trebuie spart si apoi transformat intr-o pudra cu ajutorului unui robot de bucatarie. Ca sa-l spargi ai nevoie de o punga si de un ciocan pentru carne. Pune samburele in punga, acopera cu un prosop, dupa care striveste-l cu ciocanul. Resturile care iti raman din sambure le pui in blender si le transformi intr-o pudra. Din pacate, pudra, pe care o poti presara peste mancarea gatita sau peste salate, are un gust amarui cu care te obisnuiesti mai greu. Insa, merita efortul!
Motive pentru a consuma cât mai mult avocado
1. Este incredibil de hrănitor. Avocado conține multe substanțe nutritive:
- Vitamina K
- Acid folic
- Vitamin C
- Potasiu
- Vitamina B5
- Vitamina B6
- Vitamina E
Avocado conține mici cantități de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor, vitamina A, B1, B2, B3.
2. Conține mai mult potasiu decât bananele. Potasiul ajută la menținerea gradienților electrici în celulele organismului și participă la diverse funcții importante.
3. Conține acizi grași mononesaturați. Avocado conține acid oleic. Acesta este un acid gras mononesaturat, componentă majoră a uleiului de măsline și considerat a fi responsabil pentru unele dintre efectele sale benefice. Acidul oleic are efect în reducerea inflamației și are efecte benefice asupra genelor legate de cancer.
4. Fructele de avocado conțin o cantitate importantă de fibre. Fibrele contribuie la pierderea în greutate, reduc cantitatea de zahar din sânge și reduc riscul de îmbolnăvire.
5. Consumul de avocado poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Avocado poate reduce nivelul colesterolului total, reduce trigliceridele cu 20%, colesterolul LDL (colesterolul rău) cu 22% și crește colesterol HDL( colesterolul bun) cu 11%.
6. Cei care consumă avocado tind să fie sanănătoși. Un studiu a analizat 17567 subiecți și aceștia s-au dovedit a fi mult mai sănătoși decât cei care nu au consumat avocado. Aportul lor de nutrienți a fost mai mare și au fost pe jumătate de susceptibili de a avea sindrom metabolic.
7. Grăsimile din avocado pot ajuta corpul să absoarbă nutrienți din alimentele vegetale. Avocado conține carotenoide și vitaminele A, D, E, K are ajută la absorbția nutrienților. Includerea fructului de avocado în dietă determină creșterea valorii nutritive și a altor alimente vegetale pe care le consumi.
8. Antioxidanții din avocado vă protejează ochii. Conțin nutrienții luteina și zeaxantina care sunt importanți pentru sănătatea ochilor. Studiile arată că aceste substanțe nutritive diminuează riscul apariției cataractei și degenerescenței maculare.
9. Avocado poate ajuta la prevenirea cancerului. Un studiu a arătat că avocado poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei asupra limfocitelor.
10. Consumul de avocado poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei. Multiple studii au arătat că extracte din avocado și ulei de soia pot reduce simptomele artritei.
11. Consumul de avocado poate ajuta la pierderea în greutate. Într-un studiu, subiecții au fost împărțiți în două grupuri. Grupul care a consumat avocado în procent de 23% s-au simțit mai multumiți si nevoia de a mânca a fost cu 28% mai mică în următoarele 5 ore.
12. Fructele de avocado sunt delicioase și ușor de inclus în dietă. Fructele de avocado pot fi adăugate în o mare varietate de mâncăruri, cum ar fi salatele și diverse rețete, sau pur și simplu poți să-l scobești și să-l mănânci.