Castanul - nutritiv, energizant si curativ
Fitoterapie
În limba română: "Castan"; în ebraică: "Arnon"; în franceză: "Chataignier", "Marronnier; în engleză: "Chestnut tree"; în germană: "Kastanienbaum".
Denumirea ştiintifică: Castanea sativa. Familia Fagaceae.

Menţiuni şi semnificaţii biblice
În parabola care îndeamnă la modestie, moderaţie şi umilinţă, la care profetul Iezechiel îi cere lui Faraon să ia aminte, printre arborii din "grădina lui Dumnezeu" este menţionat şi Castanul: "Cedrii din grădina lui Dumnezeu nu-l umbreau, chiparoşii nu se puteau asemăna cu crengile lui şi castanii nu erau la mărime ca ramurile lui; nici un copac din grădina lui Dumnezeu nu se asemăna cu el în frumuseţe." (V.T.,Iezechiel, 31:8, IBM, pag. 825).
Proprietăţi şi utilizări fitoterapeutice
Este un arbore de origine mediteraneană, de o remarcabilă longevitate: poate depăşi 1000 de ani, în înălţime, poate să ajungă până la 35 m. La noi, Castanul a fost adus de primele legiuni romane, iar mai târziu, în zorii Evului Mediu, prin secolul al XIV-lea, a fost plantat pe mari suprafeţe în jurul mânăstirilor din Oltenia şi Moldova. Mai ales de atunci, castanele au intrat în medicina practicată de învăţaţii mânăstirilor noastre. Astăzi, despre Maramureş se poate spune că a devenit o ţară a Castanului.
Frunzele Castanului conţin taninuri care, după hidroliză, dau acid elagic şi glucoză şi mici cantităţi de cvercetină, acid cumaric, camferol, acid cafeic, dihidrodigalic, vitamina E, săruri de magneziu şi fosfor. Taninurile de natură catehică sunt prezente în scoarţă, lemn, muguri, frunze şi fructe. În scoarţă este prezent şi hamamelitaninul, iar în lemn: castalgina, vescalgina, vescalina, un acid şi un alcool triterpenic. Fructele fără coajă conţin: cca 52% apa, 2,6% ulei, 4% proteine, cca 40% hidraţi de carbon, săruri de potasiu în cantităţi apreciabile, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, cantităţi mici de sodiu, calciu, vitaminele B1 şi B2 şi cantităţi apreciabile de vitamina C (cca 50 mg %). Valoarea nutritivă este de
220 kcal la 100 g castane.
Extractul apos din frunze, extractul fluid şi tinctura au acţiune sedativă asupra centrilor respiratori, în special asupra centrului tusei.
-Frunzele au şi proprietăţi bacteriostatice.
-Fructele, datorită conţinutului ridicat în tanin, au acţiune favorabilă în tratamentul sângerărilor, diareelor benigne şi dizenteriei; au efecte tonice, stimulând digestia şi sunt antiseptice ale tubului digestiv; datorită conţinutului redus în sodiu, au acţiune favorabilă în afecţiunile cardiovasculare şi renale.
-Scoarţa Castanului are proprietăţi astringente şi antipiretice şi se administrează sub formă de pulbere.
Utilizări
Extractele apoase din frunze şi tinctura au acţiune asupra centrilor respiratori, în special asupra centrului tusei. Frunzele sunt indicate în preparate fitoterapeutice, pentru obţinerea unor medicamente antitusive.
Literatura occidentală de specialitate, relativ recentă, arată că infuzia de frunze de Castan poate fi utilă în caz de febră şi în special în tusea convulsivă şi alte afecţiuni
caracterizate de iritarea sistemului respirator.
Scoarţa, datorită conţinutului ridicat de tanin, se recomandă în diaree. Fructele coapte sau sub formă de piure se recomandă în special celor care suferă de afecţiuni cardiovasculare şi renale, precum şi celor predispuşi la varice şi hemoroizi. Pentru tulburările de circulaţie - varice ale membrelor inferioare sau venectazii, flebite, tromboflebite, ulcere varicoase etc.
- se recomandă aplicarea locală a unui decoct concentrat din coajă de castană.
-Datorită valorii nutritive şi energizante, se recomandă copiilor şi persoanelor în vârstă.
-Silvoterapia atribuie Castanului energii pozitive, acesta fiind unul dintre arborii care pot să alimenteze cu energia lor vitală organismul uman; se afirmă că energia Castanului comestibil ar genera fantezie...
-Remediile florale Bach recomandă Castanea sativa persoanelor aflate într-o stare de disperare extremă, care, având sentimentul că au atins limita suferinţei, au abandonat orice speranţă; este oportun după dispariţia unei persoane dragi. Tot remediile florale Bach recomandă mugurii de Aesculus Hippocastanum (Castanul sălbatic) persoanelor care nu pot învăţa din propriile greşeli şi fac "erori repetitive".
Mod de administrare
Intern. Frunzele, sub formă de infuzie, o lingură la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi.
-Tinctura 20% în alcool de 70°, câte 25-50 picături de 3 ori pe zi.
-Scoarţa mărunţită, o lingură la o cană cu apă, sub formă de decoct.
Extern. În medicina tradiţională, decoctul de castane se foloseşte, sub formă de băi locale şi comprese, în degerături.
-Decoctul cu care se fac aplicaţiile locale în tulburările de circulaţie se obţine din două linguri de coajă de castană la o cană cu apă.
“Plante şi miresme biblice", Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru, pag. 35-37
Produse Hofigal pe bază de castan
-Tinctura de castan
-Gemoderivat din muguri de castan sălbatic
-Ven.Hof gel
-Supliform gel
Farm. GABRIELA VLĂSCEANU
sursa: Revista Hofigal