facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Femeile care sufera de cancer la san au nivel scazut de vitamina D

Sanatate

Un studiu American facut pe un esantion de 160 de femei care sufera de cancer la san a scos la iveala ca 70% dintre ele au un nivel scazut de vitamina D in sange. In plus, s-a descoperit ca nivelul vitaminei D scade cu cat faza bolii avanseaza. Studiul a fost facut de catre cercetatori de la o universitate americana si a fost facut public recent la simpozionul  Societatii Americane a Cancerului de San din San Francisco.

Femeile care sufera de cancer la san au nivel scazut de vitamina D

Mesajul cercetatorilor pentru femeile care se confrunta cu aceasta boala este sa ia suplimente de vitamina D pentru a-si proteja sistemul osos si pentru a preveni riscul fracturilor de  osoase din timpul tratamentului cu citostatice. Doza saptamanala recomandata de cercetatori este de 50.000 de unitati.

,,Vitamina D este esentiala pentru a mentine sanatatea oaselor, iar femeile cu cancer la san prezinta dezechilibre la nivelul sistemului osos din cauza terapiei cu hormoni sau a chimioterapiei. Este important ca pacienta si medicul sau sa conlucreze pentru a stabili un nivel optim de vitamina D necesar fiecarui stadiu de boala ", a spus  Luke Peppone, de la Centrul de Oncologie din Rochester.

Simptomele deficientei de vitamina D includ dureri musculare, dificultati in ceea ce priveste somnul, oase slabite, oboseala, imunitate scazuta, depresie, schimbari frecvente de stari emotionale, simptome care sunt intalnite si la femeile ce urmeaza tratament cu citostatice.

Cercetari anterioare arata ca lipsa de vitamina D poate sa fie unul din factorii care cauzeaza cancerul. Conform altor studii de specialitate, si pacientii care sufera de cancer de prostata sau de ovar prezinta un nivel scazut de vitamina D in sange. In cazul cancerului la san, aportul optim al vitaminei D in corpul uman poate reduce rata de aparitie a bolii cu pana la 77% .

Articole despre vitamina, cancer de san