Cum se combate oboseala suprarenala?
Aluaturi
Conform unei cercetări realizate de către American Psychological Association (Asociația americană de psihologie), în ultimii ani s-a constat că în general populația a înregistrat nivele crescute de stres. Sursele de stres variază pentru fiecare persoană în parte (cum ar fi locul de muncă, responsabilitățile, relațiile de familie, de cuplu, starea de sănătate, etc.), iar rezultatul final general este destul de alarmant.
Ce sunt glandele suprarenale?
Glandele suprarenale sunt un ansamblu de organe care se află în partea superioară a rinichilor. Aceste glande sunt responsabile de producerea unei varietăți de hormoni, cei mai importanți dintre aceștia fiind adrenalina sau epinefrina. Atunci când corpul experimentează o situație de stres (fie de natură fizică sau emoțională), glandele suprarenale produc adrenalină, ceea ce face ca inima să bată mai rapid, iar presiunea sanguină și nivelele de zahăr din sânge să crească, contribuind astfel la o creștere de energie care se traduce printr-un răspuns de genul “luptă sau fugi”. Totuși, la fel ca toate celelalte organe, glandele suprarenale obosesc și pot fi afectate, în special de un stres constant.
Odată ce glandele noastre suprarenale au fost solicitate în exces, intrăm într-un cerc vicios numit oboseala suprarenală.
Cum să recunoaștem oboseala suprarenală?
Atunci când glandele suprarenale obosesc sau nu mai funcționează corespunzător deoarece sunt stimulate în exces, corpul va reacționa în mod negativ la stres. În loc ca răspunsul acestora să fie un impuls de energie, experimentăm contrariul acestuia. Simptomele oboselii suprarenale sunt următoarele:
- Oboseală permanentă și nivele scăzute de energie;
- Slăbiciune generalizată;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Nivele scăzute de zahăr în sânge;
- Frecvență cardiacă lentă și tensiune arterială scăzută;
- Răspuns lent la reflexe;
- Depresie;
- Evitarea interacțiunii sociale;
- Iritabilitate;
- Păr și unghii fragile;
- Somnolență.
3 pași pentru a combate oboseala suprarenală în mod natural
1. Dieta care luptă contra oboselii suprarenale
Alimentația joacă un rol important în toate tulburările de sănătate care ne afectează corpul. În cazul oboselii suprarenale, unele alimente ne pot ajuta să facem față în mod eficient stresului, în timp ce evitarea anumitor alimente ajută ca glandele suprarenale să nu fie stimulate în exces.
Să vedem în continuare câteva sugestii dietetice pentru a combate în mod natural anxietatea și stresul:
Alimente de evitat:
- O dietă cu un conținut ridicat de zahăr a fost asociată cu depunerea de grăsime la nivelul glandelor suprarenale, ceea ce poate determina apariția diabetului, a insuficienței suprarenale și a problemelor legate de producerea și reglarea hormonilor. Același rezultat a fost înregistrat și în cazul dietelor bogate în grăsimi hidrogenate.
- Așa cum s-a dovedit deja, cafeina stimulează glandele suprarenale, cauzând o creștere de adrenalină în fluxul sanguin. În același timp, cafeina crește stresul oxidativ, care poate deteriora țesutul delicat al glandelor suprarenale.
- De asemenea, uleiurile rafinate de soia, de rapiță și de porumb care sunt de fapt uleiuri hidrogenate ultraprocesate, au fost relaționate cu o inflamație sistemică în corp, un proces care afectează glandele suprarenale.
Alimente recomandate:
- Uleiul virgin de cocos este un aliment puternic care combate stresul oxidativ și inflamația și ajută la reducerea greutății glandelor suprarenale; mărirea glandelor suprarenale este relaționată cu stresul și cu depunerea de grăsimi.
- Legumele crucifere precum broccoli și varza de Bruxelles conțin o substanță numită DIM (diindoilmetan) care luptă contra cancerului suprarenal.
- Datorită faptului că un exces de grăsimi este nociv pentru glandele suprarenale, este esențial să se renunțe la alimentele procesate de tip fast-food sau junk-food, iar grăsimile să fie înlocuite cu unele sănătoase care se găsesc în avocado și în oleaginoase (nuci, migdale, arahide, fistic, caju, nuci pecan, de Brazilia, etc.). Conținutul de grăsimi din aceste alimente naturale are un grad ridicat de biodisponibilitate, ceea ce înseamnă că sunt ușor de procesat de către corp și nu vor fi depozitate pe vasele de sânge și alte organe.
2. Suplimente și plante medicinale pentru sănătatea suprarenală
- Planta medicinală numită Aswagandha și care este folosită în cadrul medicinii tradiționale indiene numită Ayurveda este capabilă să regleze producerea hormonilor de către glandele suprarenale. Un studiu medical realizat recent a evidențiat faptul că Ashwagandha ajută la controlarea nivelelor de stres într-un mod eficient, reducând astfel riscul de oboseală suprarenală.
- De asemenea, busuiocul și rhodiola au fost asociate cu o mai bună sănătate suprarenala. Aceste plante suprarenale ajută la gestionarea stresului, a oboselii, a problemelor de memorie și de somn. Totodată, busuiocul și rhodiola ajută la prevenirea deteriorării glandelor suprarenale și la o eventuală insuficiență a acestora.
- Uleiul din semințe de cânepă, care este o sursă naturală de acizi grași de tip omega-3, este un alt supliment eficient care ajută la combaterea stresului. În loc să activeze răspunsul de tip “luptă sau fugi” la nivelul glandelor suprarenale, corpul este capabil să gestioneze stresul prin intermediul consumului de ulei din semințe de cânepă.
3. Tehnici pentru gestionarea stresului
Pe lângă gestionarea sănătății suprarenale cu ajutorul dietei și a suplimentelor alimentare, vă prezentăm și câteva recomandări ușor de pus în practică și care ajută la evitarea stresului și implicit a oboselii suprarenale. Iată care sunt acestea:
- Exercițiile de respirație profundă realizate timp de 10-15 minute zilnic pot reduce cu ușurință stresul, ajutându-ne în schimb să fim mai calmi și mai liniștiți de-a lungul zilei.
- De asemenea, masajele terapeutice de relaxare sunt foarte recomandate pentru reducerea stresului, mai ales dacă se folosesc și anumite uleiuri esențiale cu proprietăți calmante cum sunt uleiul de lavandă, mușețel, iasomie, trandafir sau neroli.
- Exercițiile fizice realizate în mod regulat combustionează excesul de energie care apare în anumite situații stresante, determinând în schimb producerea de endorfine în corp (care sunt supranumite și „moleculele fericirii”) și îmbunătățirea stării de dispoziție.
- Reglarea programului de somn permite corpului să se regenereze și să se energizeze în mod corespunzător, evitându-se astfel un stres inutil și întărind totodată sistemul imunitar.
Sursa: dr-catalin-luca.ro