facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Andivele- aliment si medicament

Sanatate

Andivele sunt printre putinele legume cautate pentru imbunatatirea capacitatii vizuale: consumadu-le regulat, observam ca dispar durerile de ochi, iar vederea incetosata - indeosebi la varstici - se amelioreaza spectaculos.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca andiva este un bun adjuvant in obezitate si aterioscleroza, fiind indicata de asemenea in alimentatia cardiacilor sau a celor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme.

legume15

Pentru copii, adulti, batrani, ba chiar si pentru gravide

Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.

Toate acestea sunt consecinta continutului ridicat in vitamine (A, C si cele din complexul B), dar si de saruri minerale (contin fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu). Este deosebit de important continutul mare de potasiu, necesar echilibrului functional al organismului.

Manganul continut de andive previne intarzierea cresterii la copii, scaderea rezistentei osoase la adulti si batrani, aparitia malformatiilor scheletice si deteriorarea sistemului de reproducere.

Adjuvant chiar si in tratamentul cancerului

Principiile active continute de aceasta leguma previn modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Astfel, andivele reprezinta un aliment indicat diabeticilor (continutul de glucide este aproape neglijabil), dar si celor predispusi la ingrasare, respectiv obezitate.

Andivele au efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil. Ele ofera o protectie in plus persoanelor predispuse maladiilor biliare, stimuland secretia biliara si eliminarea ei in duoden.

Continutul ridicat in apa (90%) face sa contribuie activ in functionarea sistemului renal.

Cercetari recente au confirmat si unele proprietati citostatice ale andivelor. Ele impiedica inmultirea celulelor - ceea ce le face utile in tratamentul cancerului, ca adjuvant.

Cel mai curent mod de preparare a andivelor este salata. Avand un gust usor amarui (ceea ce le confirma caracterul de aperitiv), andivele se tin inainte de preparare 15-20 minute intr-un amestec de apa sarata cu otet (2 linguri otet la 1 litru de apa), dupa care se zvanta, se taie, se adauga marar (doua legaturi bune la un kg legume) si se stropesc cu suc de lamaie si ulei de masline virgin.

Articole despre


Articole din Sanatate