Ce este Sindromul de Intestin Iritabil?
Sanatate
Sindromul de Intestin Iritabil este o afectiune intestinala functional in care durerea sau disconfortul abdominal se asociaza cu modificari ale tranzitului intestinal sau tulburari ale defecatiei.
Sindromul de Intestin Iritabil (SII) afecteaza pana la 20% din populatia generala
Majoritatea pacietilor cu Sindrom de Intestin Iritabil acuza distensie abdominal (balonare) asociata cu flatulenta. Desi pacientii atribuie aceste simptome cresterii productiei de gaz intestinal, s-a demonstrate ca ei produc o cantitate normala de gaz, insa manifestarile clinice sunt cauzate de o modificarea perceptiei pacientului asupra simptomelor, datorita unei cresteri a sensibilitatii viscerale.
Tratamentul Sindromului de Intestin Iritabil consta in recomandari generale (modificari dietetice,stabilirea unei bune colaborari medic-pacient), tratament medicamentos destinat ameliorarii simptomelor gastro-intestinale si tratament psihotrop.
In prealabil, medicul stabileste care sunt simptomele pe care pacientul le acuza, care sunt alimentele tolerate si cele pe care pacientul nu le tolereaza (cele care produc accentuarea simptomelor). Ulterior medicul individualizeaza dieta pentru fiecare dintre pacientii ci Sindrom de Intestin Iritabil.
Stresul este considerat unul din factorii declansatori sau agravatori ai simptomelor din Sindromul de Intestin Iritabil, de aceea medicii recomanda pacientilor evitarea stresului.
Recomandari de dieta pentru pacienti care sufera de sindrom de intestin iritabil
Medicul dumneavoastra v-a sfatuit asupra importantei unei alimentatii sanatoase, care presupune sa aveti mese mici si regulate, sa mancati incet si sa mestecati bine alimentele.
Este de preferat sa luati masa asezati, sa evitati alimentele picante, prajite, grase si toate alimentele despre care stiti ca va dau senzatie de disconfort dupa masa.
Obiceiuri nesanatoase care trebuie evitate:
- mese neregulate, omisiunea meselor
- mese tarzii
- fumatul
- cantitati mari de alcool, in special pe stomacul gol
- cantitati mari de cafea, cola sau ceai verde sau negru
- mancaruri picante, alimente prajite in ulei
Alimentele care sunt asociate cu productia excesiva de gaze abdominale sunt enumerate mai jos si excluderea lor din dieta, alaturi de tratamentul medicamentos, s-a dovedit benefica in multe cazuri la pacientii la care SII avea ca principala manifestare durerea/meteorismul.
Eliminati din dieta alimentele precum:
- lapte dulce si preparate lactate (branzeturi fermentate, grase)
- legume: ceapa, fasole boabe, mazare, varza, cartofi, conopida
- fructe: mere, pere, prune
- aluat proaspat
- bauturi acidulate (inclusiv bere sau fara alcool)
-mamaliga
Consumati fibreAvizul medicilor asupra rolului fibrelor alimentare e nuantat. Un regim bogat in fibre este benefic, cand semnele predominante, in cazul colonului iritabil, sunt constipatia, scaunele tari si urgentele de defecare. In schimb, nu s-a constatat nici o ameliorare, cand sindromul colonului iritabil se manifesta prin diaree ori flatulente. In cazul acesta, un consum exagerat de fibre poate sa agraveze situatia. Dar daca problema dvs. principala este constipatia, masurile acestea va pot ajuta.
Mancati multe fibre insolubile, prezente in cerealele complete, tarate, legume verzi, fasole uscata si alte leguminoase. Fibrele insolubile maresc volumul materiilor fecale, ceea ce are drept rezultat accelerarea tranzitului.
Fibrele solubile ajuta intestinul sa lucreze mai eficient. Ele sunt continute in fulgii de ovaz, fructe (mere, capsuni, grepfruit).
Sporiti aportul de fibre progresiv, daca nu sunteti obisnuiti sa le mancati. O schimbare brutala de alimentatie poate provoca balonari si flatulenta. Incepeti cu 8 grame de fibre pe zi (echivalentul a doua pere), apoi adaugati progresiv 4-5 grame pe zi, pana ajungeti la 30 de grame.
Beti cel putin 5-8 pahare de apa pe zi, pentru ca tranzitul fibrelor prin tubul digestiv sa se faca mai usor.Ciuguliti
Mancati mai putin si mai des. Mesele bogate stimuleaza in exces aparatul digestiv.
Mancati incet si mestecati bine alimentele. Persoanele care mananca repede inghit de obicei mult aer, care provoaca balonari abdominale dureroase.
Laptele acru (fermentat)
Diareele repetate risca sa elimine bacteriile intestinale utile, care impiedica proliferarea bacteriilor nocive. Daca suferiti de diaree legata de un sindrom al colonului iritabil (si daca nu prezentati intoleranta la lactoza) consumati lapte acru (fermentat), pe baza de bifidobacterium sau lactobacillus acidophilus (prezente in iaurtul facut din lapte taranesc, nepasteurizat). Sau luati pilule de fermenti lactici, de doua-trei ori pe zi, inainte de masa.
Argila
Este cel mai bun remediu natural contra colonului iritabil. Absoarbe impuritatile si gazele din intestin, reface flora intestinala, reglementeaza functia normala a intestinului. Se bea de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa (o lingurita de pulbere la un pahar de apa, lasata sa se dizolve, de la o administrare la alta).
Exercitiul fizic
Practicarea regulata a unei activitati sportive moderate ajuta la lupta impotriva stresului, favorizeaza eliberarea de endorfine - un antalgic natural - si permite organismului, inclusiv aparatului digestiv, sa functioneze normal.
Masajele abdominale
Practicate regulat, prin masarea cu palma a pantecului, in directia de rotire a acelor de la ceas, masajele atenueaza, adesea, durerile mari provocate de crampe. Executati-le zilnic, cateva minute, si atunci cand nu aveti crize.