facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Dorin Dragos - Psihologia pacientului cu boli de stomac

Sanatate

Bolile de stomac semnifica cel mai frecvent pornirea de a nu accepta ceea ce vine din exterior si care este perceput drept ceva impus. Predispusa la dureri de stomac este persoana care pune pe primul plan raporturile cu autoritatea si preocuparea pentru competitie, rivalitate si performanta. Senzatia de a fi dominata este foarte intensa la aceasta persoana, ea nemaifiind capabila sa se opuna, cu atat mai putin sa-si sustina ori sa-si impuna intentiile. In acest caz, simtomele care apar sunt de tip esofagian. Daca totusi aceasta persoana este apta sa intre in competitie si face eforturi pentru a se afirma, pentru a dobandi intaietate, aflandu-se intr-o pozitie intermediara, simptomele sunt preponderent gastrice. Ambitiosul care considera ca detine deja o anumita pozitie, autoritatea nemaifiind decat un factor agasant, este predispus in special la patologie duodenala. Ideea de autoritate este firul rosu care strabate patologia digestiva superioara (eso-gastro-duodenala).

stomac

Preocuparea persoanei predispuse la astfel de dureri pentru a detine autoritatea, o pozitie ierarhica, pentru rivalitate, performanta si competitivitate poate fi inteleasa ca o reminiscenta a atitudinii coercitive, dure, tiranice a parintilor. De aceea, o lezeaza ideea de a se lasa dominata. Aceasta preocupare vizeaza atat relatiile interumane, in cadrul unei familii sau al unui cuplu, dar si sfera profesionala. Profesia este unul dintre principalele domenii in care performanta si ierarhia joaca un rol primordial: pe de o parte serviciul este perceput ca fiind stresant, solicitant, pe de alta parte acea fiinta are ambitii profesionale, este preocupata de ceea ce face si doreste sa-si exercite profesia.

Preocupata de ideea de performanta, ea va avea tendinta sa fie meticuloasa, responsabila urmarind sa obtina un rezultat concret, sa fie eficienta in activitatea sa. In ciuda acestui pragmatism, este, cel mai adesea, o fiinta cu emotii, trairi intense, uneori timida, destul de sensibila la acuzatii si reprosuri, la jigniri si umiliri (probabil, mai ales in masura in care acestea accentueaza anumite raporturi ierarhice, subliniindu-i subordonarea fata de o anumita autoritate). Este mai degraba tensionata, fara sa devina irascibila sau agitata. In general, nu este o fiinta fricoasa sau una care-si face mai mereu griji pentru ceva. Din dorinta de eficienta, ea isi dramuieste timpul cu atentie - de aceea, considera discutiile drept o palavrageala consumatoare de timp: nu este prea comunicativa, nu are ragaz sa asculte povestile celorlalti. Drept urmare, da senzatia ca nu este sensibila la nevoile si suferintele celorlalti, ca nu este o persoana deschisa. Cu toate acestea, ea nu are o fire inchisa, ci doar se straduieste sa-si valorifice timpul cat mai bine.

Majoritatea persoanelor (mai mult de jumatate din adulti) se confrunta cu aceste afectiuni, prin faptul ca ei accepta, suporta, indura conditii de existenta, de viata si de activitate pe care, de fapt, le considera inacceptabile: fac ceea ce nu le place sa faca, admit fel de fel de compromisuri, interactioneaza si colaboreaza cu persoane pe care nu le agreeaza, muncesc si traiesc in circumstante care nu le convin, neavand forta, curajul ori integritatea launtrica de a le refuza, de a le respinge fatis (o fac doar interior) ori de a le schimba.

Pentru a se vindeca, persoanele cu afectiuni esofagiene, gastrice sau duodenale trebuie sa-si constientizeze simptomele drept un avertisment ca preocuparea pentru ierarhie si autoritate, pentru impunere si performanta le domina existenta si le inrobeste gandurile si actiunile. Aceasta preocupare poate fi insa sublimata in tendinta la perpetua depasire si perfectionare launtrica. Lipsite astfel de substratul lor psihoemotional, simptomele se amelioreaza si chiar dispar.

Articolul este extras din cartea " Fundamentele medicinei naturale - Principii generale" scrisa de Dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Deceneu.

sursa: www.edituradeceneu.ro

Articole despre Dorin Dragos, stomac