facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Uleiul din seminte de canepa presate la rece

Fitoterapie

Canepa - medicament natural pentru diverse probleme de sanatate

Despre canepa (Cannabis sativa  L.) se stie in general ca este o specie de planta ale carei frunze si flori contin o substanta chimica mai cunoscuta sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol), care provoaca celui ce fumeaza sau ingereaza planta o stare de euforie, ca sa nu spunem altceva. Marijuana (cum este numit amestecul de frunze si flori uscate ale plantei) este cel mai comun drog ilegal intalnit in SUA. Majoritatea oamenilor nu stiu insa ca planta de canepa poate fi si extrem de utila in... alimentatie, fiind mai mult decat benefica pentru sanatate, daca este folosita corespunzator. Aflati in continuare mai multe despre calitatile nutritive si terapeutice ale plantei, ca si despre istoricul cultivarii ei.
canepa


Uleiul din seminte de canepa presate la rece

Proprietatile uleiului de canepa sunt inca putin cunoscute in Romania. In tari precum Canada, Marea Britanie sau Germania el este folosit constant in alimentatia naturista, datorita raportului ideal de 3:1 intre acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3. In plus, este singurul ulei vegetal comestibil care contine acid gamma-linolenic. Efectele acizilor grasi esentiali asupra sanatatii sunt multiple: antiinflamatoare, anti-cancerigene, scad colesterolul, trateaza dermatitele, accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Contine cei doi acizi grasi polinesaturati esentiali - acidul linoleic omega 6 si alpha-linoleic omega 3 - intr-un raport de 3:1, optim pentru organismul uman.

In plus fata de acizii grasi in raportul ideal, uleiul de canepa contine alte substante valoroase din punct de vedere terapeutic. Cannabidiolul are efecte anti-epileptice, anti-inflamatorii si anti-bacteriene. Beta-Sitosterol cu actiune de reducere a colesterolului, anti-virale si anti-fungice. Tocoferolul, care are efecte antioxidante demonstrate, este de asemenea prezent in uleiul de canepa. Majoritatea tocoferolilor folositi in suplimentele nutritive cu vitamina E sunt de tipul alpha-tocoferol. Uleiul de canepa contine, in plus fata de alpha-tocoferol si gamma-tocoferol. Gamma-tocoferolul este deosebit deorece are efecte anti-cancerigene, in special in cazul cancerului de colon. Terpenele, aflate de asemenea in compozitia uleiului de canepa, au efecte anti-inflamatoare si citoprotective.
De ce este atat de important pentru noi toti acest raport? Dezechilibrul in alimentatia noastra dintre omega 6 si omega 3 predispune la obezitate, oboseala, depresii, la boli cardiovasculare si la imbolnavirea pielii. S-a calculat ca, in alimentatia moderna, raportul dintre cei doi acizi grasi esentiali ajunge pana la 20:1, departe de raportul optim.

Indicatii de folosire

Datorita calitatilor sale, uleiul de canepa este recomandat in urmatoarele situatii:

1. Colesterol peste medie. Acizii grasi esentiali din uleiul din seminte de canepa mentin colesterolul scazut. Cum? Prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul tau se imbunatateste, iar in organism grasimile sunt arse mai repede, nu mai au timp sa se depuna pe peretii arterelor.

2. Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alunga amorteala si intepaturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.

3. Dermatite atopice. S-a descoperit ca psoriazisul apare pe fondul unei deficiente de omega 6 in organism. De aceea, in timpul tratamentului se recomanda ca adjuvant folosirea in alimentatie a uleiului din seminte de canepa. De asemenea, acizii grasi prezenti in uleiul de canepa ajuta la oxigenarea si la hidratarea corecta a pielii.

4. Sistem imunitar si convalescenta. S-a descoperit ca acizii grasi esentiali imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si regleaza flora intestinala, construind astfel o bariera naturala impotriva microbilor si marind capacitatea de recuperare a organismului.

5. Mentinerea sanatatii sistemului nervos. Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina (cel care izoleaza celulele nervoase). Se recomanda si pentru cei care sufera deja de procesul de demielinizare (membrana nervoasa isi pierde teaca de mielina).

6. Mentinerea frumusetii picioarelor. Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi omega 3 si omega 6 te ajuta la mentinerea sanatatii picioarelor. Un raport optim de 3:1 intre acizii grasi omega 6 si omega 3 mentine si cele mai fine vase de sange curate si astfel circulatia periferica nu va fi ingreunata, inlaturand simptomul de "picioare grele" atat de obisnuit la sfarsitul unei zile de munca.

7. Dieta vegetariana. Pentru cei care au eliminat carnea din alimentatia lor, este nevoie de un aport de calitate in ce priveste grasimile nesaturate.

Indicatii terapeutice

Probleme cardiovasculare - Uleiul de canepa joaca un rol important in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Faptul ca uleiurile omega 3 reduc trigliceridele si niveul de colesterol a fost demonstrat in numeroase studii. Acizii grasi omega 3 sunt de asemenea eficienti in micsorarea tensiunii arteriale si in diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie in ateroscleroza.

Echilibrul pielii - Uleiul de canepa furnizeaza acizii grasi necesari in mentinerea sanatatii si a flexibilitatii membranelor celulare, avand totodata proprietati antivirale, antifungice si antibacteriale. Numeroase studii clinice arata ca acizii grasi esentiali pot da rezultate bune in tratarea multor afectiuni alergice cronice si inflamatorii, de tipul eczeme si psoriasis.

Sistemul nervos - Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina (care izoleaza celulele nervoase). La copii, omega 3 si omega 6 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului si a functiilor cognitive. in plus, constituie un tratament adjuvant in cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.

Echilibrul hormonal - Canepa e singura samanta comestibila care contine acid gamma-linolenic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Datorita profilului acizilor grasi din canepa, ea este sursa cea mai adecvata de AGL pentru consumul pe termen lung. in plus, clorofila continuta este bogata in magneziu si extrem de folositoare organismului.

Antiinflamator / antiartritic - Acizii grasi omega 3 ajuta la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substante antiinflamatoare care functioneaza asemenea hormonilor. Uleiul de seminte de canepa ofera acizii grasi vitali in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice (de ex. artrita reumatoida).

Sistemul imunitar - Acizii grasi esentiali imbunatatesc functionarea sistemului imunitar, ajuta la reglarea bacteriilor intestinale si cresc energia celulara necesara la eliminarea toxinelor.


Valori nutritive per portie 15 ml
sursa: www.ecolife.ro

Articole despre canepa