facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

De ce sa hidratam nucile si semintele inainte sa le consumam?

Alimentatie si nutritie

Cand sunt uscate, in nuci si seminte exista cantitati destul de mari de inhibitori de enzime, niste compusi care le impiedica sa germineze.

La fel ca si cerealele, nucile contin acid fitic care face parte din mecanismul lor de apărare pentru a evita prădători, astfel încât ele să poată crește până la maturitate deplină. Hidratarea ajuta la eliminarea acidului fitic si la neutralizarea inhibitorilor de enzime permitand o digestie ușoară și o asimilare crescuta a vitaminelor și a altor elemente nutritive din nuci.

Adăugarea unui strop de sare în timpul înmuierii va ajuta la neutralizarea enzimelor. De asemenea, asta ajută si la eliminarea reziduurilor de praf și taninuri. Apa ramasa in urma hidratarii nu trebuie să fie reutilizata pentru gătit, deoarece poate conține substanțe nocive.

nuci seminte

Numărul de ore de fructe cu coajă trebuie să fie înmuiate:

Nuci: 8 ore
Migdale: 12 ore
Nuci pecan: 8 ore
Seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui: 7 ore
Macadamia: 4 ore
Boabe de naut: 12-48 ore
Seminte de pin: 8 ore
Alune: 8 ore
Caju: 6 ore
Seminte de in: 6 ore
Seminte de lucerna: 12 ore
Seminte de broccoli: 8 ore

Dacă sunteți de înmuiati nucile sau semintele mai mult de 8 ore, atunci este recomandat să le re-spălați și sa adaugati apă proaspătă la fiecare 8 ore.

Nucile si semintele isi pastreaza proprietatile daca, dupa inmuiere, se deshidrateaza. In acest fel enzimele se incapsuleaza in pulpa semintelor si rezista timp indelungat. Nu este insa obligatoriu sa le deshidratati. Le puteti consuma imediat dupa hidratare sau, le puteti pastra intr-un borcan de sticla cu capac, pana la 3 zile, in frigider.

Articole despre nuci, seminte, hidratare nuci, hidratare seminte