Alimentatia caracteristica grupei sanguine AB
Sanatate
Caracteristicile Grupei AB
- Tract digestiv sensibil;
- Sistem imunitar excesiv de tolerant;
- Raspunde optim la stres in plan spiritual, fizic si la nivel de energie creatoare.
Recomandari pentru controlul greutatii
In privinta cresterii in greutate cei cu grupa AB reflecta mostenirea mixta a genelor grupelor A si B. Pentru scaderea in greutate este recomandata reducerea cantitatii de carne si suplimentarea alimentatiei cu legume, deoarece datorita cantitatii insuficiente de acid gastric carnea nu este digerata eficient si tinde sa se depoziteze sub forma de grasime. De asemenea se recomanda reducerea consumului de grau, porumb, fasole si susan.
Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizeaza cresterea in greutate pentru grupa AB: carne rosie, fasole, seminte, porumb, griu.
Alimente benefice care favorizeaza scaderea in greutate pentru grupa AB: alimente marine, produse lactate, legume verzi.
Referitor la consumul de carne, va recomandam sa cititi si Alimente nocive sanatatii (II) - carnea
Recomandari generale pentru dieta grupei AB
- Grupa sanguina AB are mai putin de 1000 de ani vechime, este foarte rara (2-5% din populatie) si complexa din punct de vedere biologic, reprezentind o fuziune a caracteristicilor grupelor A si B.
- Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantitati mari de proteine animale. Solutia rezida in dimensionarea si frecventa ratiilor.
- Se recomanda reducerea cantitatii de carne de pui si a carnii de vita. Este preferabil sa consumati carne de miel, curcan, oaie, iepure. Este bine sa evitati produsele din carne afumata sau conservata.
- Alimentele marine se pot consuma cat mai des, reprezentind o sursa excelenta de proteine. Foarte benefice sunt: codul, macroul, stiuca, sturionii, sardinele, pastravul, scrumbia, melcii.
- Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, in special: iaurtul, kefirul, smantana degresata.
- Cei care au grupa AB ar trebui sa utilizeze uleiul de masline in locul grasimilor animale si a uleiurilor rafinate.
- Nucile si semintele vor fi consumate in cantitati mici, cu precautie. Arahidele consumate in cantitati moderate ofera un suport pentru sistemul imunitar.
- Pentru grupa AB produsele pe baza de soia sunt deosebit de benefice.
- Cerealele sunt bine tolerate in special: orezul, secara si soia. Se recomanda totusi limitarea consumului de produse pe baza de grau si porumb mai ales daca ai probleme cu greutatea.
- Legumele trebuie consumate zilnic deoarece sunt o sursa importanta de substante nutritive avind un rol esential in prevenirea cancerului, a afectiunilor cardiace si imbunatatirea sistemului imunitar. Evitati totusi: maslinele, ardeii, porumbul, avocado, si anghinarea.
- Pentru grupa AB exista o mare varietate de fructe deosebit de benefice: struguri, prune, cirese, ananas, caise, kiwi, lamai, smochine, grapefruit. Ar trebui evitate: portocalele, mango si bananele.
- Cei cu grupa AB ar trebui sa inceapa fiecare zi cu un pahar de apa calda amestecata cu sucul proaspat de la o jumatate de lamaie pentru a elimina toxinele acumulate in timpul noptii. Este foarte bun si sucul de grapefruit.
- Mirodeniile si condimentele foarte benefice sunt: sarea de mare, usturoiul, hreanul, patrunjelul si sosul de soia. Nu sunt recomandate: otetul, piperul, muraturile si ketchupul.
- Ceaiurile de plante contribuie la intarirea sistemului imunitar si asigura protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. Se recomanda in special: ceai verde, musetel, echinacea, ginseng, papadie, macese.
- Bauturile recomandate pentru grupa AB sunt: vin rosu (un pahar pe zi), cafea alternativ cu ceai verde. Trebuie evitate: bauturile alcoolice distilate, sifonul, racoritoarele sintetice si acidulate, ceaiul negru.
Dr. Cristina Ortinsky
Director Centrul de Medicina Complementara Medireflex