Sucul de varza
Sucuri
La fel ca şi celelalte sucuri prezentate până acum, este obţinut prin stoarcerea prin centrifugare a frunzelor de varză proaspete şi bine spălate. Are prin excelenţă efecte tonice, purificatoare, antiinflamatoare, fiind recomandat în mai mult de cincizeci de afecţiuni. Se remarcă prin faptul că deblochează tranzitul intestinal, prin efectul său de stimulare şi de normalizare a digestiei şi, nu în ultimul rând, prin acţiunea sa anticancerigenă. Iată câteva din recomandările terapeutice ale sucului de varză:
Constipaţie, prevenirea viermilor intestinali - se bea dimineaţa şi seara câte o jumătate de pahar - un pahar de suc de varză. Pentru un gust mai bun, se adaugă câteva picături de suc proaspăt de lămâie.
Cancer al tubului digestiv - se combină un pahar de suc de varză cu două pahare de suc de morcov. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile. Tratamentul durează trei luni, timp în care se va menţine o alimentaţie strict vegetariană şi preponderent crudivoră.
Cancer la gât - se aplică tratamentul de la cancerul cu localizare pe tubul digestiv. Suplimentar, se face, de trei ori pe zi, câte o gargară cu suc proaspăt de varză.
Diabet - se bea jumătate de pahar de suc de varză dimineaţa şi la prânz. Acest remediu are un efect foarte interesant de stabilizare a valorilor glicemiei.
Adenom de prostată - se face o cură de trei luni, în care se bea câte o jumătate de pahar de suc de varză, de trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara. Tratamentul cu suc de varză are efecte puternic antiinflamatoare asupra prostatei şi a traiectului urinar.
O combinaţie pentru a slăbi rapid: 200 ml suc de varză + 200 ml grepfrut. Se bea din acest amestec câte un pahar, cu 5-10 minute înaintea fiecărei mese. Este o combinaţie mai puţin obişnuită între un suc alcalin (cel de varză) şi un suc acid (cel de grepfrut), care are un puternic efect inhibitor al apetitului alimentar şi favorizează ajungerea rapidă la saţietate pentru o perioadă lungă de timp. Un tratament durează două luni şi se poate relua la nevoie după o pauză de 10 zile.
Este un excelent curatitor, prin actiunea combinata a S si Cl pe care le contine, dar numai daca sucul este crud si fara sare.
Contine de asemeni Ca, iod si vitamina C. Este util in ulcere, constipatii si eruptii pe piele.
Singurul dezavantaj este balonarea datorita actiunii lui de descompunere a deseurilor in tubul digestiv; balonarea arata insa o situatie anormala in stomac si intestin. In acest caz, este bine sa se inceapa cura cu suc de morcovi sau spanac, 2-3 saptamani inainte.
Sucul de varza este bogat in saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic, remineralizant. Se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite, colecist, eruptii cutanate. Pentru a evita balonarile, este bine sa se inceapa cu suc de morcov sau de spanac timp de 2-3 saptamini, dupa care se trece la sucul de varza. Se beau 1-2 pahare de suc de varza pe zi. Sucul de hrean este foarte iute. Dar inlatura petele de pigmentare si chiar alunitele sau nesuferitii pistrui. Sucul de usturoi face minuni in multe boli. Usturoiul verde aduce organismului un aport insemnat de vitamina C, provitamina A, iar usturoiul matur (capatina) este mai bogat in vitaminele B1, B2, PP. Sucul de usturoi reduce tensiunea arteriala, sporeste pofta de mincare, previne bolile infectioase, gripa si chiar tuberculoza. Previne ateroscleroza, infarctul si congestia cerebrala.