Hepatita B - tratament natural si alimente indicate
Sanatate
Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatic B. Calea de transmitere a virusului hepatic B este cea parenterala (prin sange) ca de exemplu: interventii chirurgicale, transfuzie de sange contaminat, injectii cu seringi si ace contaminate, interventii stomatologice, manichiura si pedichiura realizate cu instrumente nesterilizate. De asemenea exista calea de transmitere prin secretii genitale (in timpul actului sexual neprotejat, cu o persoana infectata) precum si de la mama infectata la fat.
Datorita faptului ca poate genera cronicizari insotite de distructia celulelor si a functiilor hepatice, mergand pana la ciroza si chiar cancer hepatic, este o boala ce necesita o atentie speciala si ingrijire deosebita.
Iata cateva din plantele medicinale utile in hepatita virala, precum si dieta corespunzatoare pe parcursul tratamentului
Coleretice-colagoge
• anghinare- stimuleaza fluxul biliar si fluidifica secretia biliara, are proprietati antitoxice si tonice hepatice;
• papadie- are calitati depurative excelente (de eliminare a toxinelor) este tonic amara, diuretica, coleretica si colagoga.
• gentiana- aperitiva, tonic amara, detoxifianta, usureaza functia de detoxifiere a ficatului;
• coada soricelului- antispastica, depurativa, stimuleaza digestia, antiinflamatoare;
• sunatoare- coleretic- colagoga, depurativa, stomahica;
Trofice hepatice
• armurariu- regenerant si protector al celulei hepatice- trebuie inclus in tratamentul oricarei afectiuni hepatice;
Antivirale
• rostopasca- antivirala, coleretic- colagoga, detoxifianta;
• bhringaraj- actiune antivirala recunoscuta pe virusul B si C, tonica si regeneranta hepatic;
Vitaminizante
• macese- vitaminizante, regenerante, aperitive;
• catina- antianorexica, nutritiva, vitaminizanta;
Anticolitice si carminative
• Cardamom- carminativa, antiinflamatoare intestinal, stimulent digestiv;
• Fenicul- regleaza digestia si asimilarea, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale.
Alimente permise:
- Lactate: lapte dulce cantitati mici, iaurt, kefir, sana, cas, smantana, branzeturi slabe;
- Oua: max 2/sapt, fierte, nu prajite;
- Cereale : orez, mei, hrisca, malai, spaghete, macaroane, gris, taitei, paine alba veche de o zi;
- Grasimi: unt, uleiuri vegetale presate la rece (ulei de masline, de susan, floarea soarelui);
- Dulciuri: gemuri, dulceturi preparate in casa, siropuri naturale, miere de albine, zahar brun;
- Legume: moi, preparate sau in salate: salata verde, dovlecel fara seminte, morcovi, telina, anghinare, sfecla, fasole verde fina, rosii fara coaja si seminte, cartofi, linte rosie, broccoli.
- Fructe: moi, dulci, proaspete (cirese, visine, struguri, pepene etc), siropuri naturale, compoturi;
- Bauturi: sucuri naturale de legume si fructe, apa plata, ceaiuri, macerate din plante, supe, supe creme;
- Condimente: patrunjel, marar, cimbru, dafin, suc de lamaie, coriandru, cardamom, fenicul, anason;
Alimentele vor fi fierte, coapte ori proaspete in salate, cu ulei adaugat la sfarsit.
Alimente nepermise:
- carne si produse din carne (mezeluri);
- cascaval, branza topita, branzeturi fermentate, braza grasa;
- fructe necoapte, fructe uscate, fructe prea acide, castane, fructe cu samburi mici: struguri, capsuni; -seminte: alune, migdale, nuca;
- mustar, ardei iute, piper, curry, muraturi;
- paine de secara, integrala, proaspata, produse de patiserie;
- prajeli, sosuri, rantasuri, maioneze, inghetata;
- fasole boabe, linte verde uscata, mazare uscata, varza de orice fel, conopida, ridichi, ceapa, usturoi, spanac, ardei, macris, conserve;
- ciocolata, cacao, bauturi carbogazoase, alcool, sucuri din comert, creme.
Concluzie: Hepatita virala B este o boala ce necesita consult medical si tratament la medicul specialist, iar in cazul tratamentului prescris de un medic fitoterapeut, plantele medicinale si dieta corespunzatoare sunt decisive in ameliorarea si stoparea evolutiei bolii.
Sursa: www.terapieholistica.ro
Datorita faptului ca poate genera cronicizari insotite de distructia celulelor si a functiilor hepatice, mergand pana la ciroza si chiar cancer hepatic, este o boala ce necesita o atentie speciala si ingrijire deosebita.
Iata cateva din plantele medicinale utile in hepatita virala, precum si dieta corespunzatoare pe parcursul tratamentului
Coleretice-colagoge
• anghinare- stimuleaza fluxul biliar si fluidifica secretia biliara, are proprietati antitoxice si tonice hepatice;
• papadie- are calitati depurative excelente (de eliminare a toxinelor) este tonic amara, diuretica, coleretica si colagoga.
• gentiana- aperitiva, tonic amara, detoxifianta, usureaza functia de detoxifiere a ficatului;
• coada soricelului- antispastica, depurativa, stimuleaza digestia, antiinflamatoare;
• sunatoare- coleretic- colagoga, depurativa, stomahica;
Trofice hepatice
• armurariu- regenerant si protector al celulei hepatice- trebuie inclus in tratamentul oricarei afectiuni hepatice;
Antivirale
• rostopasca- antivirala, coleretic- colagoga, detoxifianta;
• bhringaraj- actiune antivirala recunoscuta pe virusul B si C, tonica si regeneranta hepatic;
Vitaminizante
• macese- vitaminizante, regenerante, aperitive;
• catina- antianorexica, nutritiva, vitaminizanta;
Anticolitice si carminative
• Cardamom- carminativa, antiinflamatoare intestinal, stimulent digestiv;
• Fenicul- regleaza digestia si asimilarea, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale.
Alimente permise:
- Lactate: lapte dulce cantitati mici, iaurt, kefir, sana, cas, smantana, branzeturi slabe;
- Oua: max 2/sapt, fierte, nu prajite;
- Cereale : orez, mei, hrisca, malai, spaghete, macaroane, gris, taitei, paine alba veche de o zi;
- Grasimi: unt, uleiuri vegetale presate la rece (ulei de masline, de susan, floarea soarelui);
- Dulciuri: gemuri, dulceturi preparate in casa, siropuri naturale, miere de albine, zahar brun;
- Legume: moi, preparate sau in salate: salata verde, dovlecel fara seminte, morcovi, telina, anghinare, sfecla, fasole verde fina, rosii fara coaja si seminte, cartofi, linte rosie, broccoli.
- Fructe: moi, dulci, proaspete (cirese, visine, struguri, pepene etc), siropuri naturale, compoturi;
- Bauturi: sucuri naturale de legume si fructe, apa plata, ceaiuri, macerate din plante, supe, supe creme;
- Condimente: patrunjel, marar, cimbru, dafin, suc de lamaie, coriandru, cardamom, fenicul, anason;
Alimentele vor fi fierte, coapte ori proaspete in salate, cu ulei adaugat la sfarsit.
Alimente nepermise:
- carne si produse din carne (mezeluri);
- cascaval, branza topita, branzeturi fermentate, braza grasa;
- fructe necoapte, fructe uscate, fructe prea acide, castane, fructe cu samburi mici: struguri, capsuni; -seminte: alune, migdale, nuca;
- mustar, ardei iute, piper, curry, muraturi;
- paine de secara, integrala, proaspata, produse de patiserie;
- prajeli, sosuri, rantasuri, maioneze, inghetata;
- fasole boabe, linte verde uscata, mazare uscata, varza de orice fel, conopida, ridichi, ceapa, usturoi, spanac, ardei, macris, conserve;
- ciocolata, cacao, bauturi carbogazoase, alcool, sucuri din comert, creme.
Concluzie: Hepatita virala B este o boala ce necesita consult medical si tratament la medicul specialist, iar in cazul tratamentului prescris de un medic fitoterapeut, plantele medicinale si dieta corespunzatoare sunt decisive in ameliorarea si stoparea evolutiei bolii.
Sursa: www.terapieholistica.ro