facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

MEDITATIA modifica celule canceroase

Spiritualitate

Pentru prima dată, oamenii de știință au găsit dovezi clare, biologice, care evidențiază faptul că meditația și sprijinul grupurilor ne pot afecta la nivel celular.

De multe ori ni se spune că putem fi fericiți și sănătatea noastră poate fi îmbunătățită prin meditație și gândire pozitivă. Probabil că fiecare dintre noi am auzit de un prieten al unui prieten sau am auzit de cineva cunoscut, care s-a vindecat de o boală în fază terminală prin renunțarea la un loc de muncă stresant și începerea unui program de meditații, dar până acum au fost foarte puține dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.


Acum cercetătorii din Canada au descoperit primele dovezi care sugerează că grupurile de sprijin care încurajează meditația și yoga, pot modifica activitatea celulară a supraviețuitorilor de cancer. Studiul lor, care a fost publicat in revista "Cancer", este unul dintre primii studii care sugerează că ar exista o conexiune între modul în care funcționează "sistemul" minte-corp.

Echipa de cercetători a constatat ca telomerii - capacele de proteine de la sfârșitul cromozomilor noștri, care determină vârsta celulelor - a rămas de aceeași lungime la supraviețuitorii de cancer care au meditat sau au luat parte la grupurile de sprijin, pe o perioadă de trei luni. Pe de altă parte, telomerii supraviețuitorilor de cancer, care nu au participat la aceste grupuri s-au scurtat în timpul studiului de trei luni.

Oamenii de știință încă nu știu sigur dacă telomerii sunt implicați și în reglarea bolii, dar există dovezi care sugerează că telomerii scurtați sunt asociați cu probabilitatea mai mică de supraviețuire la mai multe boli, inclusiv cancerul de sân, precum și îmbătrânirea celulară. În timp ce telomerii mai lungi ne ajută pentru a ne proteja de boli.
"Știm deja că intervențiile psihosociale, cum ar fi gândirea pozitivă și meditația ajută să te simți mai bine mental, dar acum, pentru prima dată avem dovezi că acestea pot influența, de asemenea aspectele cheie ale biologiei dumneavoastră", a declarat Linda E. Carlson, o cercetătoare psihosocială care face parte din conducerea Centrului de Cancer "Tom Baker", într-un comunicat de presă. Ea a efectuat studiul, alături de oamenii de știință de la Universitatea din Calgary.

"A fost surprinzător faptul că nu am văzut nicio diferență în lungimea telomerilor, la toate persoanele care au participat la grupurile de sprijin sau de meditație, în perioada celor trei luni de studiu", a spus Carlson. "Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a cuantifica mai bine aceste beneficii potentiale de sănătate, dar aceasta este o descoperire interesantă, care ne face să fim optimiști."
Ca parte a cercetării, 88 de supraviețuitori de cancer mamar care au finalizat tratamentul în urmă cu mai mult de trei luni, au fost monitorizați. Media de vârsta a participanților a fost de 55 de ani și pentru a fi eligibili pentru a participa la studiu toți aceștia au experimentat niveluri semnificative de stres emoțional.

Ei au fost împărțiți în trei grupuri - unul a fost rugat să participe la opt sesiuni săptămânale de grup, de câte 90 de minute,în care au primit instrucțiuni privind meditația și exercițiile yoga. Acești participanți au fost rugați să practice meditația și yoga la domiciliu timp de 45 de minute pe zi.

Al doilea grup s-a întâlnit timp de 90 de minute în fiecare săptămână pentru trei luni, și au fost încurajați să vorbească deschis despre preocupările și sentimentele lor.

Al treilea grup de control au participat, pur și simplu, la șase ore de seminar pentru managementul stresului.
Înainte și după acest studiu, tuturor participanților li s-au făcut analize de sânge și li s-au măsurat lungimea telomerilor.

Ambele grupuri care au participat la grupuri de sprijin au menținut aceeși lungime a telomerilor în perioada celor trei luni de studiu, în timp ce telomerii celui de-al treilea grup s-au scurtat. Cele două grupuri care au participat la reuniunile periodice au raportat, de asemenea nivel de stres mai mic și stare de spirit mai bună.

Deși concluziile acestei cercetări sunt destul de interesante , nu este încă cunoscut dacă aceste beneficii vor fi pe termen lung sau care e cauza acestui efect biologic. Acum este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla dacă aceste rezultate pot fi reproduse pentru o serie mai mare de participanți și ceea ce înseamnă pe termen lung pentru sănătatea noastră.

Dar este un prim pas, destul de important, spre a înțelege mai multe despre cum starea noastră mentală afectează sănătatea noastră. Și studiile pot merge chiar mai departe - un grup separat de oameni de știință italieni a publicat în "PLOS ONE", cu ceva timp în urmă, rezultatele unui studiu care arată că meditația poate schimba structura creierului nostru.
Desigur, pentru mulți dintre cei care meditează déjà, această descoperire, nu este ceva nou. Cercetări efectuate chiar din anii '80 au sugerat că pacienții cu cancer care se alătură grupurilor de sprijin au mai multe șanse de a supraviețui.

Articole despre meditatie, gandire pozitiva, cancer