facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Maslin

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Olea europea. Fam. Oleaceea.

maslin1

Se folosesc doar fructele in diferite tratamente.
In traditia populara: maslinele pisate cu samburi cu tot, amestecate cu seu de oaie si mamaliga calda se punea la gatul copiilor bolnavi de galci. Frunza si samburii arsi in foc si pisati amestecati cu rachiu, se foloseau contra durerilor de masele. Contra tricofitiei, se punea o maslina in spuza, se desfacea, se scotea samburele si se aplica pe leziune. Contra najitului, se punea o maslina la urechea bolnava si se culca peste ea. Scrumul de samburi se lua contra diareei. Decoctul samburilor pisati, amestecati cu siminic (Antennaria dioica), se dadea contra diabetului.

Compozitie chimica a maslinei: apa, vitaminele A, B, C, E, F, saruri minerale, materii azotate, grase, ulei, substante extractive, sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc.

Actiune farmaceutica:
asigura o buna digestie, laxativ, asigura drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otravilor, colagoga, stimuleaza functionarea ficatului. Scade colesterolul. Extern ajuta la inmuierea keratozelor, vindeca leziuni si diferite rani, se foloseste in cosmetica in diferite preparate.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni hepatice, afectiuni digestive, alopecie, anemii, arsuri, colici, constipatie, cosmetica, diabet zaharat, dischinezie biliara, dureri diverse, entorse, furuncule, guta, hipertensiune, hepatite, litiaze renala sau biliara, nevrite, panaritiu, paradontoza, pecingine, pioree, reumatism, unghii deteriorate, viermi intestinali.

Preparare:
-Cel mai bun este uleiul presat la rece care se foloseste in toate afectiunile de mai sus sub urmatoarele forme.
a) Cate o lingurita dimineata la trezire in bolile interne ca: dischinezie biliara, hepatice, stomacale, etc.
b) Se maseaza gingiile in paradontoza de mai multe ori pe zi.
c) Se aplica cald pe locurile dureroase.
d) Se fac diverse preparate cu alte produse ca si galbenus de ou si se fac spalaturi pe cap.
e) Se ia intern cate o lingura in cazul constipatiilor.
f) Se face un amestec cu apa de var si ulei in proportii egale si se aplica in cazurile cu keratoze si alte afectiuni cutanate psoriazis, ihtioza, etc.
g) In guta se aplica pe locurile dureroase impreuna cu frunze de feriga aplicate cat mai fierbinti.
h) Cataplasme cu masline pisate aplicate in cazul racelilor pe gat sau chiar pe piept.
i) In cazul viermilor intestinali se va lua cate o lingura de ulei dimineata pe stomacul gol. Este mai eficient daca se combina si cu alte tratamente.
j) Afectiunile pielii cu crapaturi, etc se ung cu acest ulei si se vindeca.
k) Se face in fiecare zi urmatoarea cura. Se va lua in gura o lingura de ulei. Se va mesteca bine in gura timp de 20 de minute fara sa se inghita deloc pentru ca este toxic. Se va forma o masa tare ca o guma care se va arunca in WC si se va spala bine gura. Se face in fiecare zi, minimum 10 zile. Este foarte eficient pentru ca ajuta la curatirea glandelor salivare si a intregului organism de toxine.
Uleiul de maslin este foarte util in orice afectiune in care se solicita ulei. Acesta poate inlocui orice alt ulei fiind mult mai indicat ca orice alt ulei vegetal.

  maslin2

Articole despre


Articole din Plante medicinale