facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ce trebuie sa stim despre flavonoide

Sanatate

Flavonoidele sunt substanţe cu efect puternic antioxidant şi se găsesc în fructe de pădure, căpşuni, coacăze negre şi în mure, dar şi în ceai şi în ciocolată. Antioxidanţii ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili, printre altele, de distrugerea membranelor celulare şi ADN-ului. „Celulele creierului sunt sensibile, în mod particular, la acţiunea radicalilor liberi şi, prin urmare, antioxidanţii din aceste fructe le protejează", explică dr. Xiang Gao, de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard, unul dintre cercetători.


Maladia Parkinson este cauzată de distrugerea neuronilor care produc dopamină, o substanţă ce facilitează transmiterea impulsurilor nervoase pe baza cărora avem capacitatea de a ne controla mişcările. Pentru a avea efectul scontat, aceste fructe ar trebui consumate cel puţin o dată pe săptămână. Dieta face diferenţa Studiul, publicat în revista „Neurology”, s-a derulat pe parcursul a 20 de ani şi a cuprins un eşanţion de 130.000 de femei şi de bărbaţi. Cercetarea s-a bazat pe monitorizarea stilului de viaţă al voluntarilor şi îndeosebi pe dietă. S-a observat că 800 dintre voluntarii bărbaţi dezvoltaseră boala Parkinson, mai exact acele persoane care consumaseră foarte rar sau deloc fructe bogate în flavonoide.

Flavonoidele au rol protector împotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent şi folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar. Practic, flavonoidele blochează la nivelul tumorii formarea de noi vase de sînge, fenomen denumit angiogeneză.. Tumora nu se mai poate hrăni. Ea nu mai poate creşte şi nu se mai poate răspîndi prin organism. Automat scade şi riscul de apariţie al metastazelor.  Totodată, flavonoidele ucid celulele canceroase prin actirea apoptozei, sau morţii celulare programate. Flavonoidele previn şi leziunile la nivel de ADN provocate de tutun, ceea ce ar putea explica de ce efectele benefice au fost observate doar la fumători.

În funcţie de conţinutul de flavonoide, plantele se clasifică în 3 grupuri. Cele cu o cantitate înaltă de flavonoide conţin 50mg de flavonoide la 100g sau 100ml de aliment şi sunt: usturoi, broccoli, andive, suc de portocale, pătrunjel şi afine.  Cele cu o cantitate medie conţin 1-5 mg de flavonoide la 100g sau 100ml de aliment şi sunt : salată, roşie, căpşună, măr, strugure, vin roşu, ceai şi suc de roşii.  Cele cu o cantitate mică au în compoziţie 1 mg de flavonoide la 100 g sau 100ml şi sunt : varză, morcov, ciuperci, spanac, piersică, vin alb şi cafea.

Articole despre


Articole din Sanatate