facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Trei frati patati

Plante medicinale

Viola tricolor Fam. Violaceae.
trei-frati-patati1

Denumiri populare:
barba-imparatului, buruiana de spurcaciune, buruiana de noua daruri, catifelute, caltunasi de camp, carligei, corosica, flori-domnesti, fratiori, ghizd, lamaioara, malcez, maschioare salbatice, micsunele, pansele-salbatice, panselute, puizea, sora cu frate, tamaioara, topirasi, toporasi, viorea.
In traditia populara: ceaiul din tulpinile florifere se lua contra tusei si pentru curatirea sangelui.

Toata planta se folosea ca diuretic depurativ si expectorant. In unele sate se fierbea cu prune uscate si se lua contra durerilor de stomac.

Decoct se folosea si la spalaturi pentru leucoree. Era un leac frecvent pentru afectiunile dermatologice.
Radacina se dadea la copiii mici sa o roada pentru a le creste dintii.
Compozitie chimica: se intrebuinteaza partile aeriene (Herba Violae tricoloris sau Herba Jaceae sau Herba Trinitas), contine: saponine triterpenice, rutina, alcaloizi, violina, heterozida, salicilat de metil, pigmenti antocianici, vitaminele C, A, tanin, beta-caroten, gume.

Actiune farmaceutica: expectorant fluidificand secretiile bronhice, emolient, colagog, creste diureza si dreneaza bila, diuretic, depurativ, laxativ, antialergic.
Intra in componenta ceaiurilor depurativ si pectoral nr 2.

Se foloseste la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni renale, afectiuni dermatologice cronice, alergii, astm bronhic, bronsite, bube dulci, constipatii, cosmetica, eczeme chiar la sugari, furunculoza, herpes, inflamatii gastro-intestinale, iritatii vaginale, leucoree, leziuni TBC, psoriazis, rinite, rino-sinuzite, scrofuloza, secretii vaginale, tuse cu secretii muco-purulenta, urticarii.

Preparare:
o lingurita de planta se va pune la 250 l apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.
-4 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 l apa clocotita si se acopere pentru 10 minute. Din acest ceai dupa strecurare se va consuma cate o lingura la 3-4 ore.
-Praf de planta uscata obtinut cu rasnita de cafea se va lua cate un varf de cutit de trei ori pe zi. Se tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite.

-Tinctura din 50 g de planta macinata. Se pun cu 250 l alcool alimentar de 70°. Se tin timp de 15 zile la temperatura camerei agitandu-se des. Se strecoara si se pun in sticle mai mici la rece. Se va lua cate 10 picaturi-1 lingurita de 3 ori pe zi in afectiunile de mai sus, diluate cu putina apa.

  trei-frati-patati2

Articole despre


Articole din Plante medicinale