facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Asmatui

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Anthricus cerefolium Fam. Umbelliferae.
Denumiri populare: asmatuc, asmatuchi, asmatile, atmatuchi, asmatuc, cherval, hasmaciuca, hasmatuchi, hasmaciuc, hiasma, tulburea, turburea.

asmatui

In traditia populara:

Cultivata pe alocuri pentru cerinte culinare, frunzele se foloseau la salata sau condiment.
Lastarii se foloseau contra bolilor de piele. Ceaiul din lastari floriferi se ia ca stimulent, diuretic. Se mai lua pentru hemoragii uterine.
Compozitie chimica: ulei eteric 0,03% compus din glicozidul apiina, metilcavicol, osmorizol, asmarizol, uleiuri grase, substante amare, vitamine B, C. Saruri minerale, etc.

Actiune farmaceutica:

antiinflamator tonic cicatrizant rezolutiv.

Mod de preparare:

- se va face un cei din 2 lingurite de planta care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. Se poate folosi durate lungi fara efecte secundare nedorite.
In cazul in care se va folosi extern se va folosi cantitate dubla de planta.
Se poate face si crema in care in 100 g grasime (untura de porc, unt, vaselina, lanolina, etc) se va fierbe pe baia de apa 50 g de planta maruntita timp de 3 ore. E strecoara si in cazul in care se doreste ca sa fie mai consistenta se va mai adauga si ceara de albine 20 g sau chiar mai mult daca se va dori o crema mai consistenta.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni oftalmologice (comprese caldute pe ochii inchisi), amenoree, blefarita, constipatie, cuperoza, eczeme, faringite, galactagog (creste cantitatea de lapte la tinerele mame), herpes, hidropizie, hemoroizi, inflamarea pleoapelor, intepaturi de insecte, litiaze, leziuni iritante, prurit, retentii urinare, ulceratii faringiene si bucale, stomatite. Se poate folosi si in combinatii cu alte plante medicinale. Fructele se folosesc si ele la boli de piele, afectiuni oculare, cuperoza.
Sucul proaspat este bun pentru afectiuni oculare, punandu--se direct in ochi.

asmatui2

Articole despre


Articole din Plante medicinale