facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Terapia posturala - calea regala spre vindecarea naturala

Sanatate

Yoga este una din cele mai vechi stiinte de pe pamant. Eficienta terapiei posturale (care are la baza traditia yoghina) este exceptionala – aplicata cu consecventa vindeca afectiuni pe care nici o alta metoda nu le poate elimina. Articulatiile isi recapata elasticitatea, cursul unor boli necrutatoare cum ar fi scleroza in placi, diabetul, cancerul, bolile auto-imune este intrerupt, optimismul si tonusul psihic revin, totul sub actiunea unor posturi corporale, atitudini si contractii.

Terapia posturala

Atitudinea corpului si trairile emotionale sunt profund corelate
In acord cu descoperirile psihologiei moderne, diferitele miscari ale trupului reprezinta o fidela traducere a starii emotionale a omului. Fiecare gest sau miscare pe care o realizam, de la modul specific de a gesticula in timpul unui dialog pana la atitudinile pe care le adoptam in timpul contactului cu prietenii sau dimpotriva, cu fiinte pe care nu le agream, toate acestea ne reprezinta, ne caracterizeaza si ne evidentiaza modul de a fi. Asa cum limbajul, modul de a formula diferitele fraze, sau timbrul vocii noastre pot sa le transmita interlocutorilor nostri cu fidelitate mesajul nostru, la fel limbajul trupului (expresia corporala) este cea mai universala forma de comunicare. Comunicarea non-verbala care este permanent prezenta prin atitudinile corporale pe care le manifestam la un moment dat, isi are originile intotdeauna in viata noastra launtrica, psihica si mentala, pe care astfel o exteriorizeaza. Pentru cel atent, fiecare om exprima astfel aproape continuu prin atitudinile si expresiile corporale pe care le adopta, fericirea, suferinta, neplacerea, entuziasmul, afectivitatea, indiferenta, apatia, hotararea, boala sau orice alta stare care il marcheaza in acel moment. Fiecare stare a noastra ajunge, trecand prin anumite etape, sa se concretizeze in modificari fiziologice precise. E de ajuns sa ne gandim la emotia revederii unei fiinte iubite care ne accelereaza aproape instantaneu pulsul si respiratia sau la un moment de intensa fericire care face ca intregul nostru corp sa fie scaldat de o energie nervoasa uriasa, pentru a intelege aceasta unitate de manifestare a fiintei noastre. La fel ca momentele bune, si starile de suferinta determina la randul lor contracturi musculare, modificari in sistemul nervos, in secretiile endocrine si, prin urmare, in activitatea organelor interne. Putem spune ca, din aceasta perspectiva, trupul este o oglinda a vietii noastre interioare si a obiceiurilor noastre si in mod similar, acestea depind intr-o mare masura de functionarea corecta a corpului nostru.

Omul modern a pierdut contactul cu propria sa fiinta
Una dintre marile probleme ale fiintei umane adulte care se incadreaza in ritmul accelerat al unei vieti urbane este tocmai pierderea gradata a contactului cu propriul corp. Desi poate sa para o afirmatie deplasata, foarte multi dintre noi nu mai suntem aproape deloc constienti de semnalele transmise in mod constant de trupul nostru.
Educatia si viata sociala cu legile si conventiile sale ne impun numeroase contractii, atat mentale, cat si corporale, care restrang si modifica posibilitatile noastre de expresie. Comportamentul robotizat, stereotip, pe care civilizatia ni-l impune fara ca noi sa fim intotdeauna constienti, sfarseste prin a fi atat de profund inradacinat in noi incat el este considerat drept normal. Din activitatile “anti-naturale”, cum ar fi lucrul si viata sedentarului, apare imposibilitatea ca omul sa se exprime liber in ce priveste corpul. El pierde contactul cu universul sau corporal, si nu mai este nici macar capabil sa se serveasca corect de instrumentele sale fizice de actiune. Gesturile devin stangace, neabile, atitudinea corpului incorecta, suflul neregulat, superficial, artificial. Lipsa de expresie se resimte insasi asupra vietii emotionale. Omul, reprimat in expresiile sale emotive, devine din ce in ce mai putin capabil sa descopere finetea si bogatia emotionala a sufletului sau. Fiinta umana slabeste emotional, se dezumanizeaza, se hipercerebralizeaza.

Omul modern experimenteaza adesea un stres permanent ce se insinueaza lent, incrustandu-se sub forma tensiunilor musculare localizate in anumite parti ale corpului, binecunoscute de specialisti: abdomen (plexul solar), aparatul respirator, muschii cefei si ai gatului, si debordeaza apoi in sistemul vegetativ. Constipatia, ulcerul la stomac, palpitatiile, etc. sunt tot atatea puncte de fixare ale starilor de anxietate, neepuizate in actiune. Fiinta umana supusa acestor tensiuni perpetue se crispeaza, se contracta si paradoxal, cu cat se afunda mai mult in aceasta stare, cu atat mai putin isi da seama de starea ei fiziologica! Cu siguranta, o asemenea persoana se simte prost in pielea sa, dar este incapabila sa precizeze de unde provine acest rau sau cum s-a instalat. Incredibil de multe fiinte umane care au suflul blocat, abdomenul dur precum o carapace, nici macar nu isi dau seama de aceasta. Perceptia propriului corp este estompata, „schema corporala“ este alterata, expresia corporala devenind la randul ei foarte limitata. Diversele tehnici moderne sau traditionale de exprimare corporala vizeaza normalizarea situatiei si dau fiintelor umane ocazia de a se elibera de tensiunile lor emotionale si generatoare de „noduri“ in corp, pornind chiar de la cea mai palpabila componenta a fiintei: propriul trup.

Cercul vicios si depasirea lui
Starea emotionala si mentala, impreuna cu trupul, formeaza o fina balanta in care orice modificare a uneia dintre parti se reflecta in echilibrul intregului. Problema cu care omul contemporan a ajuns sa se confrunte poate fi rezumata sub forma unui cerc vicios, in care emotiile perturbatoare si necontrolate tulbura starea de sanatate a trupului si in sens invers, un corp incordat, cu o functionare defectuoasa lasa o puternica amprenta in planul emotiilor si al gandirii respectivei fiinte.
Asa cum am afirmat deja, acest circuit functioneaza si in sens invers, atunci cand lezarea sau tensionarea din diferite motive a corpului (chiar prin simpla folosire a unor haine inadecvate, prea stramte sau de exemplu, a tocurilor foarte inalte la femei) poate conduce, prin repetare in timp, la disfunctii interne si la modificari aparent intamplatoare (pentru necunoscatori) ale starii psihice in sens negativ.
Odata ce am remarcat faptul ca suntem “prinsi” in acest cerc vicios, cum putem sa transformam in bine, in mod eficient, aceste stari ale corpului, corelate totodata cu stari emotionale specifice, chiar in momentul in care ele apar, sau chiar mai mult, cum putem face astfel incat ele sa nu mai apara deloc?

La aceasta intrebare era firesc sa se caute si chiar sa se gaseasca, de-a lungul timpului, raspunsuri sub forma a numeroase metode care pot fi incadrate in categoria terapiilor posturale.
Iata, in cele ce urmeaza doar cateva dintre cele mai eficiente metode care, odata cunoscute, pot fi practicate si individual, in mod independent de orice dotare tehnica sau supraveghere medicala.

Exemple de terapii posturale
Tehnica lui Alexander. Denumita astfel dupa creatorul ei, medicul F. Matthias Alexander, a fost descrisa adesea ca o metoda de relaxare si reeducare musculara, ce urmareste totodata o aducere la o stare optima a tuturor potentialitatilor fizice, mentale si spirituale ale fiintei umane. Aceasta metoda nu se bazeaza propriu-zis pe un set de exercitii aparte, ci este mai degraba un nou mod de a actiona, mult mai constient, decontractat, in care mintea si psihicul preiau conducerea asupra diferitelor obisnuinte inconstiente. Una dintre ideile importante de la care dr. Alexander a pornit a fost aceea ca omul transforma totul –ganduri, emotii si chiar stari spirituale – in diferite grade de tensiune musculara. Prin controlul voluntar al starii de tensiune de la nivelul muschilor, precum si prin modificarea pozitiei si atitudinii corporale, se poate ajunge la efecte de exceptie atat in modificare starii launtrice, cat si in ceea ce priveste eliminarea unor afectiuni. Rezultatele acestei tehnici au fost implementate cu succes in multiple domenii ale vietii, de la antrenamentele atletilor de performanta, la arta actoriceasca sau la remedierea unor deficiente ale copiilor handicapati.

Practica orientala T’AI CHI. Devenita un adevarat simbol national al Chinei, aceasta practica terapeutica straveche cuprinde seturi de miscari si exercitii care, pentru cel ce priveste din exterior, sunt asemanatoare unui dans lent, de o deosebita armonie. Corelarea acestor miscari cu respiratia si cu o concentrare adecvata a mintii determina in scurt timp pentru cel care o realizeaza o echilibrare a finelor energii care circula prin meridianele energetice, simultan cu o stimulare de exceptie a intregului sistem nervos si a organelor vitale. Chiar si in ziua de azi, aceasta practica de tip T’ai Chi este folosita de milioane de chinezi ca o modalitate curenta, zilnica, de mentinere si amplificare a sanatatii, ea fiind totodata o metoda prezentata si predata la ora actuala si in numeroase centre din Occident.

Terapia Jacobson. Descoperirea ei constituie una din marile realizari ale psihiatriei moderne. La fel ca si dr. Alexander, medicul Jacobson a observat la pacientii sai ca starile psihice negative, profund perturbate, se traduc prin contractii, mai ales la nivelul partii inferioare a trunchiului. El a inteles ca o relaxare constienta a anumitor parti a corpului ar duce, in timp, la o imbunatatire extraordinara a starii pacientilor sai. Dar cum sa realizeze aceasta relaxare? Eforturile pacientilor sai de a se relaxa constient dadeau rezultate mediocre. Atunci i-a venit ideea de a-i pune mai intai sa contracte anumite zone ale corpului, dupa care relaxarea survenea mult mai usor, aproape spontan. Astfel, el a creat o noua terapie, cu totul exceptionala, dar care semana perfect cu o anumita categorie de exercitii din yoga: bandhas-urile. Dupa trei-patru mii de ani, el re-descoperea un aspect care fusese revelat in indepartata Indie. In acel moment, multi psihologi si medici au realizat ca disciplina yoga este o imensa sursa de vindecare. Asa au derivat din milenara practica spirituala yoga trainingul autogen, gimnastica psiho-somatica, terapia respiratorie si multe alte metode.

Hatha Yoga. Cu o vechime de cateva mii de ani, aceasta stiinta spirituala de origine orientala are drept scop atingerea unei stari de deplina si armonioasa dezvoltare psiho-mentala, simultan cu mentinerea unei stari de perfecta sanatate corporala. Odata cu aducerea ei in Occident, o parte dintre conotatiile filosofice si spirituale ale acestui sistem s-au pierdut (cu exceptia catorva scoli de yoga), ceea ce a ramas fiind aspectele legate de mentinerea sanatatii corporale si psiho-mentale. Din punct de vedere practic, acest sistem cuprinde un numar considerabil de pozitii corporale in care practicantul trebuie sa se mentina intr-o imobilitate cat mai completa pe perioade de timp de la cateva minute la cateva zeci de minute. Pozitiile corporale yoghine, denumite asana in limba sanscrita, pot fi grupate in mai multe categorii, in functie de specificul realizarii lor: posturi cu flexie catre in fata, posturi cu flexie catre spate, posturi de torsiune, posturi inverse (in care corpul este in pozitie inversata, cu picioarele mai sus decat capul) etc.
Sursa: https://liviugheorghe.wordpress.com/2011/03/18/terapia-posturala-calea-regala-spre-vindecarea-naturala/

Articole despre


Articole din Sanatate