facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Rob Greenfield - Lectii de viata

Stil de viata

Rob Greenfield, un barbat de 26 de ani din Statele Unite ale Americii, a rezistat un an fara sa faca dus.

greenfield

Ideea de a renunţa la duşuri i-a venit în timp ce călătorea cu bicicleta de-a lungul Statelor Unite, pentru a promova un stil de viaţă prietenos cu mediul. Una dintre regulile autoimpuse în timpul drumului a fost să folosească exclusiv apă din surse naturale sau din instalaţii cu defecţiuni, care irosesc această resursă. După ce călătoria de o sută de zile a luat sfârşit, activistul a decis să continue acest stil de viaţă, ajungând la un an fără duş. La final, un calcul arată că, dacă un american consumă zilnic circa 380 de litri de apă, Greenfield a consumat mai puţin de 8 litri în fiecare zi.

"Credeţi că miros urât, nu-i aşa? Credeţi că miros ca un fel de Monstru al Mlaştinilor. Dar vă înşelaţi. Dacă spun că nu am făcut duş, asta nu înseamnă că nu m-am spălat. Am înotat aproape zilnic, am făcut baie în cascade şi am folosit, când era cazul, săpun care nu dăunează mediul. Poţi face baie în lacuri. În râuri. Sau stând pur şi simplu în ploaie. Însă atunci când nu aveam la îndemână surse naturale de apă, am reuşit să găsesc alte soluţii pentru a-mi păstra igiena şi curăţenia. Cum ar fi un hidrant defect din Brooklyn sau din Bronx."

În timpul experimentului, tânărul nu a reuşit doar să facă economie la apă, ci şi-a dat seama că nu mai are nevoie de produse cosmetice: a renunţat la deodorant, aftershave, şampon şi alte loţiuni, în favoarea unor produse simple, cum sunt săpunul, pasta de dinţi şi uleiurile esenţiale. Totodată, de multe ori a renunţat şi la prosop, preferând să lase pielea să se usuce de la sine, reducându-şi astfel şi cantitatea de rufe murdare.
De-a lungul anului în care a ales să transforme un obicei aşa de banal într-un experiment, Greenfield susţine că nu i-a lipsit niciodată relaxarea unui duş lung şi fierbinte: "Duşul a devenit pentru mine o ocazie de a mă conecta cu natura. A devenit momentul preferat al zilei, când mă deconectez de stresul cotidian şi mă bucur de ceea ce se află în jurul meu. (...) Însă, cel mai imporant, am învăţat să apreciez fiecare picătură de apă," scrie tânărul, care a revenit la un stil de viaţă "normal", păstrându-şi însă obiceiul de a economisi apă.

Experienta a fost una deosebita, a dezvaluit acesta, din care a invatat ca poate sa-si pastreze igiena si sa protejeze mediul inconjurator in acelasi timp. Iata ce lectii si-a insusit Rob in urma experimentului:

1. Daca nu faci dus, nu inseamna ca nu te speli deloc. Barbatul a facut baie in lacuri, rauri, cascade si chiar pe strada, cu apa din hidranti.

2. Produsele cosmetice care contin chimicale pot fi inlocuite cu succes cu sapunuri ecologice.

3. Poti avea prieteni si daca nu faci dus timp de un an.

4. Unii dintre acestia ti se pot alatura in experienta ecologica.

5. Un stil de viata ecologic te poate ajuta sa scapi de stresul zilnic si sa te conectezi cu natura.


6. Uscarea la aer este mai sanatoasa decat stergerea cu prosopul, iar in acest fel poti economisi si mai multa apa, intrucat ai mai putine rufe de spalat.

Site: http://robgreenfield.tv/lessons-learned-year-without-showering/

Articole despre


Articole din Stil de viata