facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Preparatele nazale

Fitoterapie

Situate extrem de aproape de creier, de glande endocrine vitale cum ar fi hipofiza, fosele nazale sunt o cale extraordinară de administrare a remediilor, o cale însă prea puţin utilizată, deocamdată. În timpul sezonului guturaiului şi al sinuzitelor, cunoaşterea acestui mod de administrare a plantelor este de un real ajutor.

preparate nazale

Foarte puţini terapeuţi cunosc efecte­le administrării pulberilor, extractelor apoase sau chiar a sucurilor de plante pe cale nazală. Fiecare formă de admi­nistrare are avantajele sale. Pulberile inhalate pe nas provoacă strănutul, ceea ce descongestionează căile naza­le şi acţionează extrem de rapid asupra sistemului nervos central, determi­nând aproape instantaneu dispariţia unei dureri de cap supărătoare, de exemplu. Vom descrie în continuare fiecare tip de preparat nazal cu avantajele şi particularităţile sale.

Pulberile cu administrare nazală

Au avantajul că se prepară uşor şi au acţiune foarte rapidă. Administrarea lor se face prin prizarea unei cantităţi mici de pulbere numai o dată - de două ori pe zi, pentru a nu produce leziuni asupra mucoaselor nazale. La prima prizare poate apărea o uşoară durere în zona nazală, care dispare repede.

Prizarea constă în apropierea unei nări (cealaltă fiind blocată cu degetul) de pulberea fină de plantă şi inspirarea acesteia cu cât mai mare putere. Pentru o mai mare eficienţă se poate pune un tub în nară cu care să se facă aspiraţia.

Pentru ca pulberile de plante să poată fi aspirate, acestea trebuie să fie foarte fin măcinate şi apoi să fie cernute cu o sită foarte fină.

Pot fi utilizate următoarele categorii de plante:
-decongestionante: indicate în tulburări de respiraţie, rinită, sinuzită, rinosinuzită, astm bronşic. Plante: menta, pin, brad, cimbru, obligeană.
-stimulante ale sistemului nervos central: vor fi folosite în stări de apatie, melancolie. Plante: calomfir, rozmarin, scorţişoară.
-calmante: sunt folositoare în stări de agitaţie. Plante: roiniţă, obligeană, lavandă, ceapă (vaporii de ceapă inspi­raţi dintr-un bulb proaspăt zdrobit sunt la început foarte iritanţi, dar apoi au o acţiune binefăcătoare foarte mare).
-astringente: recomandate în epistaxis (sângerări nazale), pentru oprirea sângerării. Persoanele care suferă de epistaxis este bine să folosească această metodă zilnic pentru a putea preveni sângerările. Plante: coada şoricelului, creţişoară.

Tot pulberile se pretează foarte bine şi pentru durerile de cap. Obligeană este una din plantele cu rezultate foarte bune. Tot nazal, ea poate fi administrată celor aflaţi în stare de şoc sau comă, în congestii nazale şi polipi nazali. Este o plantă regenerantă pentru creier şi pentru sistemul nervos.

Soluţiile nazale naturale

Acestea trebuie să fie antiseptice şi bine filtrate prin vată pentru a nu avea impurităţi mari, care să lezeze mucoasa nazală. Soluţiile nazale pot fi apoase sau uleioase.

1. Soluţiile apoase, obţinute prin macerare la rece plus infuzie, trebuie să conţină substanţe antiseptice, antiinflamatoare, emoliente şi care să prezinte un efect descongestionant asupra mu­coasei nazale. Un extract apos clasic îl constituie maceratul de muşeţel şi mentă, care are un efect antiinflamator, antiseptic, desfundă nasul şi stimulează respiraţia.

O soluţie foarte simplă pentru curăţarea nasului este cea în care se foloseşte apa uşor sărată (cam 9 g - o lingură la un litru). Cel mai bine este să se folosească sare de mare. După ce se realizează amestecul, se va administra la fel ca şi pulberile, adică se va pune puţină apă în căuşul palmei stângi, cu degetul arătător de la mâna dreaptă se va astupa nara dreaptă şi prin inspiraţie se va trage apa în nara stângă, apoi ime­diat ea va fi eliminată prin expiraţie. Similar se va face această operaţie şi cu nara dreaptă. Se vor realiza alternativ aceste operaţii de 3-4 ori pentru fiecare nară, în fiecare dimineaţă, chiar dacă sunteţi perfect sănătoşi.

În magazinele naturiste de la noi din ţară se găseşte o cană specială pentru realizarea spălaturilor nazale. Procedeul este indicat în rinite alergice, rinosinuzite, polipi nazali.

Cu aceleaşi indicaţii există şi prepara­tul NAZOMER produs de laboratoarele Medica care conţine apă de mare filtrată microbiologic. Mulţi pacienţi cu rinită cronică au folosit acest produs perfect natural şi astfel au renunţat gradat să folosească Bixtonim, medicament de care deveniseră dependenţi. Tot la Laboratoarele Medica a fost conceput şi produsul cu administrare nazală NAZOMER FORTE, care pe lângă apa de mare purificată are şi tinctură de Echinaceea.

Tot ca descongestionant nazal în timpul unor răceli, când nasul este înfun­dat, se poate folosi cu succes... urina. Se va folosi doar fracţiunea din mijloc, adică primul şi ultimul jet de urină vor fi aruncate. Urina va fi inspirată pe o nară întocmai ca şi apa cu sare. Va fi la înce­put foarte iritantă, dar produce o curăţa­re, o drenare a căilor respiratorii supe­rioare fără echivalent. în rinitele acute şi cronice, infecţioase sau alergice, urina este un adevărat panaceu. Efectele sale sunt foarte mult potenţate de hormonii (mai ales corticoizi) pe care-i conţine.

2. Soluţiile uleioase sunt foarte utile în tratarea afecţiunilor nazale, deoarece ele pot incorpora bine uleiurile volatile, iar unele uleiuri pot avea chiar singure efecte antiseptice şi antiinflamatorii.

Pentru realizarea amestecurilor de ulei gras cu ulei volatil se poate folosi chiar uleiul obişnuit de floarea soarelui. La 9 ml de ulei gras se vor adăuga 1-2 ml ulei volatil de mentă, eucalipt, pin, brad sau combi-naţii ale acestora. Au un pronunţat efect anti­septic, antibacterian, decongestionant. Uleiu­rile de cătină sau măsline pot fi folosite foarte eficient în unele leziuni ale mucoasei nazale.

Administrare: vor fi administrate 3 picături într-o nară, 3 în cealaltă, de 3 ori pe zi. Copiilor sub 3 ani li se va administra 1 picătură de 3 ori pe zi.

Inhalaţiile

Inhalaţiile de aburi încărcaţi cu diverse uleiuri volatile au fost folosite de-a lungul timpului atât pentru efectele lor directe asupra corpului, cât şi pentru efectele lor asupra minţii şi psihicului. Uleiurile sunt puse fie în lămpi de aromoterapie, fie în vase cu apă fierbinte. Aburii care se ridică vor fi in­halaţi. În răceli, cele mai folosite uleiuri sunt cele de mentă şi eucalipt, dar nu trebuie să subestimăm lămâia, cimbrul, bradul, pinul. Toate se găsesc în plafarurile şi farmaciile naturiste de la noi din ţară.

Efectul esenţelor volatile asupra minţii şi psihicului este cunoscut din foarte vechi timpuri. Pe baza lor se realizează multe parfumuri cu efecte extrem de precise:

- cele cu un miros mai dulceag, ca cel de vanilie, îmbie la relaxare şi trezeşte impulsurile erotice
- esenţele de kiwi dinamizează, aduc un aer de prospeţime
- mirosul de iasomie induce o reverie lucidă, favorizează inspiraţia intelectu­ală, fiind şi un afrodiziac extrem de subtil
- lavanda linişteşte
- chiparosul dinamizează masculinita­tea, stimulează controlul asupra mintii,
- busuiocul alungă neliniştea şi trezeşte bucuria, veselia
- calomfirul este ilariant (produce râsul).

Administrare: într-o lampă de aromoterapie se pune apă şi se adaugă 4-5 picături de ulei volatil. Ne aşezăm cu faţa deasupra lămpii, ne acoperim cu un prosop, astfel încât tot aburul să vină spre faţa noastră, fără să se mai împrăştie în jur, şi apoi inspirăm adânc timp de 7 minute. Putem să realizăm această modalitate de 3-4 ori pe zi. Dacă nu avem o lampă de aromoterapie putem să folosim un vas cu apă fierbinte.

0 variantă a acestei metode este aceea în care realizăm un amestec de ulei volatil cu apă, în proporţiile dorite, apoi pulverizăm acest amestec (cu ajutorul unui spray sau a unui pulverizator) în cameră.

Fumigaţiile

Fumigaţiile cu tămâie, smirnă, răşină de pin, brad, molid, cu unele substanţe răşinoase secretate de prun, cireş, cais, piersic etc. sau chiar cu unele plante medicinale pot fi folosite pentru efecte directe atât asupra corpului fizic, dar mai ales asupra psihicului. Deşi sunt foarte des folosite în Orient (de unde se importă şi la noi beţişoarele parfumate), ele sunt prezente şi în tradiţia creştină unde fumigaţiile cu tămâie sunt făcute pentru purificarea subtilă a locului şi a oamenilor. Le vom folosi în anumite mo­mente în care vrem să creăm o ambi­anţă plăcută, sau constant, pentru purifi­carea subtilă a locului în care ne aflăm.

Administrare: într-o lingură de metal se pune un bulgăre de răşină. Apropiem lingura de o flacără (lumânare, brichetă etc.) şi o menţinem aşa până produsul vegetal începe să fumege, fără a lăsa însă să ia foc. Lăsăm să se răspândească fumul parfumat în încăpere şi îl inspirăm cât mai profund.

Articole despre sinuzita


Articole din Fitoterapie