facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

10 alimente pentru a preveni cancerul

Alimentatie si nutritie

În prezent există multiple dovezi științifice care demonstrează influența alimentației asupra apariției și prevenirii anumitor tipuri de cancer. Odile Fernández, medic de familie și mamă a doi copii, a învins în anul 2010 un cancer de ovare în stadiul IV. Aflând teribilul diagnostic, dar nedorind să se lase învinsă de acesta, Odile Fernández a început să studieze intens tot ce ținea de alimentație și nutriție anticancer. Așa s-a născut prima ei carte: 'Mis recetas anticáncer' (Rețetele mele anticancer, editura Urano), iar apoi a apărut cartea 'Mis recetas de cocina anticáncer', (Rețetele mele de gătit anticancer) care propune meniuri sănătoase, care pot ajuta la prevenirea sau chiar vindecarea anumitor tipuri de cancer.

10 alimente pentru a preveni cancerul

Bazată pe numeroase studii științifice și pe propria sa experiență, pe care o împărtășește, pe lângă cărțile sale și de asemenea, prin intermediul conferințelor pe care le susține, Odile Fernández ne îndrumă ce și cum să mâncăm pentru a combate cancerul:

1. Feluri de mâncare bazate pe alimentele anticancer, eliminând sau limitând alimentele precum mezelurile, carnea roșie, alimentele procesate și dulciurile rafinate.

2. Tehnicile de procesare ale alimentelor sunt la fel de importante precum alimentele. Este recomandabil să se utilizeze metode de gătit blânde, la foc mic sau la vapori, consumând cu prioritate alimente crude și vii. Trebuie luate în considerare de asemenea și ustensilele de bucătărie care se folosesc la gătit, iar în acest sens, este indicat să nu se folosească teflonul și vasele din plastic.

3. Este preferabil să se folosească alimente ecologice, precum și alimente proaspete și de sezon.

4. Reducerea produselor lactate și înlocuirea preparatelor din carne roșie și a mezelurilor cu o varietate de legume și fructe proaspete.

5. Consumați cu prioritate cereale integrale și legume și renunțați la fripturi și barbecue.

6. Nu e necesar să renunțați la gustul dulce, ci la produsele de patiserie și cu zahăr rafinat care se găsesc în comerț, care vor fi înlocuite cu dulciuri preparate în casă din făină integrală, grăsimi sănătoase și folosind înlocuitori sănătoși ai zahărului (de exemplu miere sau stevie).

Iată care sunt, conform medicului Odile Fernández, alimentele necesare în lupta împotriva apariției cancerului:

1. Turmericul

Turmericul este un condiment tot mai cunoscut și apreciat și este considerat “regele condimentelor”. Turmericul este unul din ingredientele amestecului de curry din gastronomia indiană și are o culoare galbenă intensă caracteristică. Turmericul oferă multe beneficii sănătății și conține nutrienți sănătoși precum: proteine, fibre, niacină, vitaminele C, E și K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu și zinc.

2. Semințele de in

Semințele de in conțin o rară combinație dintre un estrogen și un acid gras omega-3. Puternic anticancerigen, aceste semințe conțin o mare cantitate de fibre dietetice și sunt o sursă vegetală foarte bogată de acizi grași Omega 3, ceea ce le transformă într-un superaliment.

3. Roșiile

Roșia este recunoscută puterea antioxidantă care ajută la menținerea tinereții celulelor. În plus, s-a demonstrat că antioxidanții sunt eficienți pentru reducerea anumitor tipuri de cancer precum cel de prostată, plămâni și tract digestiv. Roșiile sunt un aliment care poate fi introdus în dietă în diverse feluri, fie consumate crude sau gătite.

4. Fructele roșii

Odile Fernández recomandă includerea în alimentația zilnică a cel puțin 200 de grame de fructe și 300 de grame de legume. Sunt în mod special indicate fructele de culoare roșie, precum căpșunii, cireșele, zmeura, murea, coacăzele sau strugurii roșii. Acestea sunt bogate în acid elagic (mai ales căpșunii și zmeura), o substanță având multe proprietăți anticancer.

5. Strugurii negri și vinul roșu

Strugurii negri și vinul roșu sunt bogați în resveratrol. Vinul trebuie consumat cu moderație. Strugurii negri ajută la prevenirea îmbătrânirii premature, datorită concentrației ridicate de antioxidanți. În plus, consumul sucului de struguri negri, inclusiv pielița, pulpa și semințele, alimentează sistemul circulator favorizând sănătatea cardiovasculară, întărind sistemul imunitar și este foarte recomandat în stările anemice. Previne de asemenea bolile de rinichi și problemele intestinale.

6 și 7. Conopida și brocoli

Numeroase studii demonstrează că sulforafanul ( recunoscut știițific ca fiind un agent chimio-protector contra cancerului) și izotiocianații prezenți în brocoli pot stopa procesul de proliferare celulară din etapele inițiale ale cancerului de prostată, colon, sân, ficat, vezică, pancreas, piele sau leucemie.

8. Uleiul de măsline (presat la rece, extravirgin)

Uleiul de măsline este o armă puternică împotriva celulelor care provoacă cancerul de sân și s-a descoperit că poate reduce în mod drastic nivelele oncogenelor care se găsesc în proporție de 30% în cazul pacienților care dezvoltă o formă foarte agresivă a bolii. Se recomandă să se consume 4-6 lingurițe de ulei de măsline, zilnic.

9. Ceaiul verde

Ceaiul verde are multiple proprietăți extraordinare pentru sănătate și datorită cărora ceaiul verde este anticancerigen și antioxidant. Se pare că după apă, ceaiul verde este băutura cea mai recomandabilă pentru sănătate și se recomandă consumul de trei căni din acest ceai, zilnic.

10. Citricele

Portocalele, mandarinele, lămâile, grapefruitul și pomelo conțin flavonoizi având certe proprietăți antiinflamatorii. În plus, citricele stimulează procesul de dezintoxicare a organismului de substanțele cancerigene, proces efectuat de către ficat. S-a demonstrat faptul că flavonoizii conținuți de pielița mandarinelor (mai exact, tangeritina și nobiletina) pătrund în celulele cancerigene, facilitează distrugerea lor prin procesul de apoptoză și reduc capacitatea acestora de a invada țesuturile din apropiere.
Sursa: http://ayurvedic-medica.ro/site/invinge-cancerul/alimente-anti-cancer/25-10-alimente-pentru-a-preveni-cancerul.html

Articole despre prevenirea cancerului, alimente anticancer, Odile Fernández


Articole din Alimentatie si nutritie