facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Intepaturile de insecte

Sanatate

Articol de Ramona Samoila, Evenimentul Zilei

Cele mai periculoase sunt intepaturile din jurul buzelor, limbii ori ochilor, care pot cauza umflaturi, frisoane si senzatii de sufocare. Intepaturile de viespi, albine, furnici sau capuse dau de cele mai multe ori reactii alergice. Din acest motiv, specialistii iti atrag atentia sa te feresti de aceste insecte, iar daca apar frisoane, dureri de cap sau hipotensiune arteriala, mergi la medic. Si intepaturile de tantari pot fi periculoase, mai ales pentru cei mici.

albina2

Cei mai sensibili la intepatura insectelor sunt copiii, deoarece au pielea mai fina si nu stiu sa se apere. "Copiii nu suporta mancarimea, se scarpina si-si fac rani mici care favorizeaza infectarea. Astfel, apar zone rosii care se pot transforma in noduli mici, cu mancarime si durere. Zona afectata se umfla", explica Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

La adulti, dupa intepaturile de insecte apar doar semne locale: zone rosii cu un punct mai colorat la mijloc, roseata si umflaturi.

La persoanele predispuse la alergii pot aparea reactii severe, cu roseata, care se intinde, dureri intense, umflaturi de dimensiuni mai mari, dar si dificultati de respiratie, oboseala, varsaturi, hipotensiune arteriala ori tahicardie.

"Cele mai periculoase sunt intepaturile din jurul buzelor, limbii ori ochilor. La persoanele alergice mai ales, in foarte scurt timp, apare o umflatura a fetei, cu senzatie de sufocare. Astfel de manifestari reprezinta o urgenta medicala", mai spune dermatologul Oana Clatici.

Fereste-te mai ales de intepaturile de viespi, albine sau furnici, deoarece dau adesea reactii alergice. "Intepaturile de albine sau viespi se recunosc usor pentru ca apare o pata de culoare rosie cu punct negru in mijloc, din cauza acului insectei sau sacului de venin, iar zona afectata este foarte dureroasa", explica medicul.

Capusele, purtatoare de bacterii

Viespile inteapa adesea direct in vena, de mai multe ori, iar daca esti alergic la venin, intepatura poate fi fatala, cauzand soc anafilactic, anxietate, frisoane, transpiratie si hipotensiune arteriala.

Periculoase sunt si intepaturile de capusa, deoarece pot fi purtatoare de bacterii. In urma intepaturii, apare o zona rosie de dimensiuni mari. Dupa cateva saptamani, apar si simptome asemanatoare gripei: febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala, dureri musculare si transpiratie. Tratamentul consta intr-o cura de antibiotice timp de trei-patru saptamani.

Majoritatea intepaturilor de paianjen sunt inofensive.

"Apare o leziune rosie-vinetie, inconjurata de un cerc roscat la exterior. Pot aparea insa si inflamatii locale, caldura, durere, umflaturi, dar si febra, frisoane, dureri de cap si abdominale. Sunt periculoase doua specii de paianjen: vaduva-neagra si pustnicul. Primul este negru lucios, cu un semn rosu in forma de clepsidra pe burta, iar al doilea este maro, cu un semn alb pe spate in forma de vioara. Este foarte bine daca reu- sim sa prindem insecta care ne inteapa pentru a o identifica", adauga Oana Clatici.

De regula, intepaturile de tantari nu sunt periculoase. "Exista insa si persoane cu o sensibilitate mai mare la aceste intepaturi care pot dezvolta reactii mai intense, inrosiri sau mancarimi. Mai sensibili pot fi copiii, pe pielea carora pot aparea leziuni mai puternice. Daca se scarpina in acele zone, se pot suprainfecta. De aceea, la copii, intepaturile se trateaza cu unguente cu antibiotice. Pentru a scapa de mancarimi, parintii pot folosi dermatocorticoide”, recomanda Costin Caruntu, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Intepaturile de tantari pot fi prevenite cu ajutorul unor produse speciale pe care le poti cumpara din farmacii. Medicii iti recomanda sa le aplici rar pe pielea copiilor deorece acestia pot avea reactii de hipersensibilitate la una dintre substantele continute, manifestate prin mancarimi si inrosiri.

PRIM-AJUTOR
Ce faci dupa ce ai fost intepat de o insecta:

· Scoate acul, cu o penseta, fara sa il rupi si fara sa presezi saculetul de la capatul acului. Altfel, veninul se duce in piele.

· Scoate-ti bijuteriile din jurul zonei care urmeaza sa se umfle.

· Spala-te cu apa si sapun si dezinfecteaza zona cu alcool. Poti folosi si o solutie din apa cu bicarbonat de sodiu.

· Pune comprese cu apa rece.

· Pune comprese cu varza cruda, patrunjel, frunze de patlagina, busuioc, menta.

· Cand pleci in vacante, ia cu tine un preparat antialergic pe care il gasesti in farmacii, vitamina C, calciu, antiinflamatorii.

Sursa: www.evz.ro


Articole despre


Articole din Sanatate