facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Importanta simtului tactil (II) - pielea si misterele ei

Masaj, presopunctura, acupunctura

Pielea este unul dintre cele mai fascinante mistere ale corpului nostru, ea nu este o simpla "anvelopa" ce contine corpul. La adult, pielea are o suprafata de aproximativ 2 mp si reprezinta aproape 20% din greutatea corpului.

spirit43

Ea are multiple functiuni: sub actiunea razelor solare, la nivelul ei se sintetizeaza vitamina D; participa la eliminarea substantelor toxice, regularizeaza schimburile cu mediul, regleaza temperatura etc. A atinge pielea inseamna deci a stimula toate aceste functiuni. Pielea contine, de asemenea, un numar impresionant de terminatii nervoase: mai mult de 700.000 la adult! Aceste fibre nervoase sunt sensibile la caldura, la presiune, la durere. Pielea este deci o formidabila retea de informare care tine creierul la curent cu modificarile din mediu. "Un om poate trai orb, surd, total lipsit de capacitatea de a sesiza gusturle si mirosurile" - remarca Ashley Montagu. "Dar el nu ar putea trai fara o buna desfasurarea a functiilor asigurate de piele."

Sa luam acum in continuare o scena obinuita: un copilas cade si se loveste. El incepe sa planga si alearga spre mamica lui. Aceasta il ia in brate, il mangaie usor pe locul lovit, spunandu-i cateva cuvinte linistitoare. Copilasul se potoleste ca prin farmec si se duce din nou la joaca. Gestul instinctiv al mamei de a freca locul lovit nu are numai efect psihic. In zilele noastre, se stie ca simplul fapt de a freca pielea intr-un loc lovit, provoaca o secretie de endorfine - hormoni naturali care calmeaza durerea. Celulele pielii copilasului au trimis catre creier intai mesajul de durere, apoi mesajul terapeutic. Prin aceste celule tranziteaza informatia "accident" si informatia "reparare".

Prin urmare, sfera de actiune a atingerii este inimaginabil de vasta. Astfel, atingerea este terapeutica, relationala, emotionala, senzuala, afectiva, sexuala etc.

Cercetarile efectuate asupra animalelor au aratat importanta atingerii si influenta sa asupra dezvoltarii puilor. Astfel, s-a observat ca, la mamifere, "toaleta" facuta puilor la nastere de catre mama sa nu este o banala operatie de curatire. Aceasta "toaleta" este o stimulare tactila absolut necesara pentru punerea in functiune a unor sisteme vitale: respirator, genital, digestiv etc. Daca puii abia nascuti sunt luati de la mama lor inatinte de realizarea acestei "toalete", functiunile pomenite mai sus se vor dezvolta mai putin. De la mamifere la om nu este adesea decat un singur pas, pe care Ashley Montagu l-a facut fara ezitare. Sigur, mama micului pui de om nu il linge pe acesta la nastere. Contractiile uterine, care maseaza copilul ore in sir, de-a lungul intregii perioade de sarcina, inlocuiesc lingerea. Trebuie spus ca nasterea dureaza mult mai mult in cazul fiintei umane decat in cazul oricarui mamifer. Studiile efectuate in aceasta directie au aratat faptul ca cei nascuti prin cezariana, inaintea inceperii travaliului, au avut mai multe probleme respiratorii, digestive si neurogenitale decat media.

Dincolo de aceasta abordare fiziologica, putem adauga ca pielea poseda o dimensiune subtila, simbolica. In ebraica, cuvantul "piele" inseamna "nu inca lumina". Pielea este limita exterioara a corpului fizic, dar este, de asemenea, domeniul de interactiune dintre acest corp fizic si corpurile subtile despre care vorbesc multe traditii si multi clarvazatori. Dupa cum este "trezita" sau "adormita", pielea constituie o modalitate de comunicare intre fiinta si mediul respectiv, sau o bariera in calea acestei comunicari.

Iata-ne deci fata in fata cu o problema de rezolvat. Trebuie sa reinvatam sa atingem cu spontaneitate. Este nevoie sa acceptam sa fim atinsi fara ca acest contact sa ni se para o agresiune. Trebuie sa invatam sa "simtim", cu pielea, fiintele si lucrurile, evenimentele si locurile; orice mijloc este bun pentru a realiza aceasta: a masa spatele fiintei iubite care vine obosita de la munca, a mangaia copiii pentru a-i ajuta sa adoarma mai usor, a ne manifesta afectiunea prin gesturi. Avem fiecare ceva de castigat din aceasta.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre simtul tactil, piele