facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Constipatia si indigestia

Sanatate

Maestrii yoghini considera constipatia ca fiind cauza multor boli, majoritatea dintre cele mai importante posturi fizice (asana-e) urmarind, printre alte efecte, optimizarea proceselor digestive si a celor de excretie si, prin urmare, imbunatatirea sanatatii intregului organism.
Va prezentam in continuare cateva remedii traditionale folosite impotriva constipatiei si a indigestiei.
spirit58

1. Uddiyana bandha si aplicatiile ei

2. Bhastrika pranayama

3. Postura statului pe vine - Kagasana

4. Yoga mudra (varianta)

5. Janushirshasana

Consumul de apa in acceptiunea yoghina

Adesea, cauza constipatiei este un aport deficitar de apa. Inteleptii yoghini recomanda sa se consume zilnic 1,5-2 litri de apa la temperatura camerei, niciodata apa rece. Prin fierbere sau prin diferite prelucrari, apa isi pierde ceva din vitalitatea sa si, pentru a o reincarca, vanturati-o, trecand-o dintr-un pahar intr-altul.

Un alt remediu impotriva constipatiei consta in a bea cate un pahar cu apa proaspata dimineata cand va treziti si seara inainte de culcare. In cazul in care constipatia este de lunga durata, beti apa calda, in care puteti adauga putina zeama de lamaie, pentru a avea un gust mai placut.

In timp ce serviti masa nu este recomandat sa consumati apa, dar o puteti face cu o jumatate de ora inainte sau la doua ore dupa, pentru a nu perturba procesele digestive prin diluarea sucurilor digestive.

Atitudinea mentala

Una dintre cele mai puternice arme impotriva indigestiei este atitudinea mentala corecta in timpul mesei. Multi oameni ignora faptul ca starea corpului reflecta starea mintii si invers. Astfel, daca mancati atunci cand sunteti suparati, maniosi sau tulburati, hrana este o veritabila otrava, conducand la probleme digestive si nu numai.

A infuleca in graba cantitati importante de hrana, dimineata devreme, nu inseamna a lua un mic dejun consistent, ci mai degraba a aplica un tratament nemilos sistemului digestiv. Este cu mult mai bine sa mancati putin, mestecand incet, calm. Bucurati-va de hrana si nu mancati niciodata nimic din ceea ce nu va place, gandindu-va ca v-ar face bine. In conditii normale, de echilibru, daca nu doriti un aliment, inseamna ca nu aveti nevoie de el.

Vestile proaste nu vor fi dezvaluite niciodata inainte de masa sau in timpul mesei, deoarece tulbura intregul organism si, implicit, digestia. O atitudine calma, cumpatata, in fata vietii si a problemelor inerente ei - pe care o veti castiga prin practica yoga - va avea ca efecte imbunatatirea digestiei si a sanatatii intregului organism. Invatati sa va relaxati. Este inceputul in practica yoga, relaxarea fiind necesara deopotriva corpului si mintii. Este, de asemenea, o necesitate a intregii lumi.
Text Diana Zaharia
Sursa: luxsublima.ro

Articole despre


Articole din Sanatate