facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Laptele praf, pericol pentru bebelusi

De evitat

În România, doar 13% dintre mămici alăptează. Analizele de laborator au arătat între ingredientele laptelui praf nu mai puţin de 48 de substanţe. De la uleiuri vegetale, la E-uri sau taurină. Multe dintre proaspetele mămici nu se informează şi nu ştiu care sunt riscurile alimentaţiei bebeluşilor cu lapte praf. Astfel, pe etichetă, printre primele ingrediente apare maltodextrina, substanţă cunoscută în industria alimentară ca aditiv şi care are un indice glicemic de două ori mai mare decât zahărul. Deşi majoritatea formulelor sunt produse din lapte de vacă, acest lucru nu este scris. În schimb, găsim ingrediente precum zerul sau lactoza.

lapte praf

Lista ingredientelor nesănătoase in laptele praf

Compoziţia laptelui praf pentru copii conţine concentrat de zer, lactoză, galactooligosaccharide (din lapte de vacă), zaharide (interzise în unele ţări), sirop de glucoză, emulgatori (fără rol nutritiv), fosfat de potasiu (neasimilabil), clorură de calciu, clorid de Cholin (combinaţie toxică de amoniac), carbonat de calciu, taurină (energizant interzis în unele ţări), lecitină din soia (din plante manipulate genetic, afectează dezvoltarea creierului), uridin (substanţă artificială foarte puţin cunoscută), cytidin, adenosin (blochează neurotransmiţătorii), inosin (medicament interzis), guanosin-5-monophosphat, sulfat de fier, sulfat de zinc (toxic, efecte secundare grave), inositol (medicament antidepresiv, dă dependenţă), L-Carnitin, niacin, acid pantotetic, biotin (efect hormonal), sulfat de cupru (foarte toxic), acid folic, Vitaminele A, C, E, B12, B1, D, B6, K, iodat de potasiu (obţinut din deşeuri industriale), mangan-II-sulfat, selenit de sodiu. La expunerea cronică la acrilamidă, prin consumul permanent sau exagerat al alimentelor care o conţin (peste un microgram pe zi), inclusiv laptele praf, apar diferite afecţiuni cum ar fi dermatite de contact, oboseală cronică, pierdere în greutate, modificări de comportament şi diferite alte tulburări, ca halucinaţii, depresii, hipotensiune, neuropatii periferice. În procesul de obţinere a laptelui praf, se produce şi o modificare prin activarea unor aminoacizi esenţiali, între care şi lisina, care este foarte sensibilă la temperatură înaltă. Fiind un aliment nutriţional cu valoare ridicată, laptele îndelung tratat termic îşi pierde această valoare nutriţională.

Laptele praf, un preparat chimic mort

Maltodextrina, substanţă cunoscută în industria alimentară ca aditiv, se obţine din amidon din cereale sau cartofi şi este folosită uneori în preparatele destinate culturiştilor, pentru a menţine un nivel ridicat al glucozei în sange. Şi emulgatorii sunt folosiţi la producerea laptelui praf. Aceştia nu au niciun rol nutritiv, ci doar ajută la mixarea substanţelor folosite. La fel de controversat este şi conţinutul de amidon din multe formule de lapte praf. Uleiurile vegetale din laptele praf, aparent, ne duc cu gandul la sănătate, însă pe majoritatea etichetelor nu se specifică ce fel de uleiuri sunt, rafinate sau presate la rece, cele rafinate fiind nesănătoase. În multe cutii se găsesc şi zaharide. Mai exact, un zahăr artificial. Astfel organismul copiilor este obişnuit de mic cu dulcele. Un atu al formulelor de lapte praf, conform producătorilor, este faptul că sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale precum fierul, calciul sau magneziul. Acestea sunt însă obţinute artificial. Laptele praf este un preparat chimic mort, căruia îi lipsesc fermenţii. Laptele praf se găseşte în aproape toate alimentele pentru copii, în ciocolată, iaurt. 96% din preparatele industriale destinate copiilor sunt lipsite de orice valoare biologică nutritivă şi provoacă boli infantile, dacă acest aliment va constitui baza hranei copilului mic. Şi se ştie că hrana acestuia se reduce la lapte exclusiv pană la varsta de 12-16 luni. Cu scopul de revitalizare şi conservare, se adaugă aditivii cu eficienţă dovedită: fosfatul de sodiu, acidul paraoxibenzoic, acidul benzoic, acidul boric, acidul salicilic, carbonatul de sodiu. Laptelui care i-a fost adăugat apă oxigenată ca să-l menţină mai mult timp, e lipsit de vitamine, este un produs nefolositor organismului.

Tot mai multe studii vorbesc despre efectele nocive ale aluminiului, care poate creşte riscul de boli gastrointestinale şi probleme renale. Unele formule de lapte praf se vând în cutii care conţin acest material. Astfel, chiar dacă ambalajul este sigilat, produsul nu este steril, aşa cum este laptele matern. De aici şi recomandarea de a steriliza biberoanele şi tetinele, dar şi de a fierbe apa folosită.

Argumentele aduse în favoarea laptelui praf de către cei care îl fabrică, îl vand şi îl recomandă sunt următoarele: nu declanşează alergii (deşi e obţinut din lapte de vacă), are compoziţia ideală, atent calculată pe baze ştiinţifice, conform necesarului unui bebeluş, nu prezintă pericol de infecţii, spre deosebire de cel de vacă. De fapt, laptele praf conţine substanţe care nu sunt prezente în laptele de mamă, iar cele comune nu sunt identice. Dintre cele comune, lactoza creează cele mai multe alergii. Nutriţioniştii se îndoiesc asupra calităţilor laptelui praf, susţinînd că este plin de toxine chimice şi medicamente, chiar droguri şi excitante nervoase. Există pericolul intoxicării organismului copilului cu minerale anorganice (fier, calciu, magneziu), care nu sunt absorbabile în această formă, mai ales la această varstă. De asemenea, copilul este determinat în mod automat şi subconştient să consume mai tarziu cu predilecţie mancare care conţine substanţe artificiale datorită anumitor componente din laptele praf care îi programează organismul de la această varstă fragedă.

Ditta Depner, educator prenatal: "Laptele praf conţine o listă de E-uri! Dacă vă uitaţi e un fel de oră de chimie!"

Dr. Mihaela Niţă, medic pediatru, consultant în alăptare certificat internaţional: "Capacitatea stomacului este forţată de o cantitate mai mare de lapte praf şi ăsta este un mecanism ulterior pentru dezvoltarea afecţiunilor precum obezitate."

Dr. Niculina Jianu, medic pediatru: "Laptele praf conţine proteine animale. E făcut din lapte de vacă şi sigur că au încercat producătorii să hidrolizeze proteinele, să le adauge fel de fel de lucuri pentru floră ca să nu se constipe copilul sau să aibă o floră adecvată, dar cu toate încercările acestea cel mai de preţ şi mai bun este laptele de mamă."

 

Articole despre lapte praf, lapte praf compozitie, euri, lapte bebelusi, lapte