facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Frunzele de loboda

Germeni si frunze verzi

Atriplex hortensis
Le cunoaştem mai ales ca ingredient pentru ciorbe, însă folosite în stare crudă, ca salată sau suc, au efecte terapeutice mult mai puternice. În medicina populară românească, cele trei varietăţi de lobodă cunoscute (cu frunze roşii, verzi şi galbene) erau frecvent folosite primăvara, pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sănătate. Iată câteva dintre indicaţiile lor terapeutice:

loboda

Chisturi ovariene şi mamare apărute pe fondul dezechilibrului hormonal - se face o cură de douăzeci şi opt de zile cu suc de frunze de lobodă. Se bea o jumătate de pahar, de trei ori pe zi, pe nemâncate. Tratamentul este bine să se înceapă atunci când luna este în descreştere.

Acnee, boli de piele în general - se consumă salate de frunze de lobodă şi de păpădie, câte 2-3 porţii pe zi. O cură durează minimum două săptămâni (o lună la persoanele cu boli cronice).

Adjuvant în bronşită şi astm - se mestecă frunze proaspete de lobodă, bine spălate în prealabil. Părţile aeriene ale lobodei au efecte antiinflamatoare, emoliente şi antiinfecţioase asupra căilor respiratorii superioare. De asemenea, frunzele acestei plante scad febra.

Alergie - în perioadele de sensibilitate maximă, se consumă salate din frunze proaspete de lobodă. Efecte mai puternice se obţin dacă se adaugă frunze de păpădie şi de măcriş.

Dureri abdominale, probleme digestive la femeile însărcinate - frunzele proaspete de lobodă se toacă mărunt, se amestecă cu miere şi se aplică pe abdomen. Se acoperă cu o folie de plastic, peste care se aplică o bucăţică de material de lână şi se ţine minimum o oră.

Remedii naturiste - Valeriu  CIUCULIN (EMPIDEX Slatina  2006)

Articole despre


Articole din Germeni si frunze verzi