facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Germeni de lucerna (alfaalfa, erba medica)

Germeni si frunze verzi

Lucerna (alfalfla) isi are originea in Asia, fiind insa destul de populara in prezent si in America de Nord, Canada si Europa.

Germenii de lucerna sunt culesi inainte ca planta se se dezvolte in intregime si, chiar daca sunt mici, au un continut concentrat de calciu, vitamina K si vitamina C. Germenii de alfalfa contin doar opt calorii si un gram de grasime, la o ceasca.

germeni alfalfa

Chiar daca lucerna poate fi utila in tratarea mai multor probleme medicale, nu exista inca suficient de multa cercetare pe tema aceasta. Iata cateva informatii despre cateva dintre calitatile cunoscute ale acestei plante.

Lucerna este o sursa buna de proteine

In mod surprinzator, germenii de lucerna sunt o sursa puternica de proteine, numarandu-se printre alimentele preferate ale adeptilor stilului de viata raw vegan. Fiecare portie de germeni de lucerna contine trei grame de proteine, fiind una dintre cele mai importante surse de astfel de macronutrienti.

Imbunatateste digestia

Daca te confrunti cu tulburari digestive precum boala diverticulara sau constipatie cronica, germenii de lucerna te vor ajuta sa scapi de simptome, datorita continutului de fibre. O portie de germeni de lucerna contine un gram de fibre, ceea ce inseamna 3% din doza zilnica recomandata pentru adulti.

Te ajuta sa slabesti

Daca doresti sa pierzi in greutate, germenii de lucerna pot fi o alternativa sanatoasa si plina de savoare la pilulele pentru slabit. Lucerna are foarte putine calorii si nu contine zahar, grasimi saturate sau colesterol. Deoarece este plina de proteine si fibre, lucerna prelungeste senzatia de satietate.

Scade nivelul colesterolului

Componentele din germenii de lucerna pot reduce colesterolul rau (LDL) fara a-l afecta pe cel bun (HDL). Chiar daca studiile preliminare sunt promitatoare, aceste descoperiri nu au fost deocamdata confirmate de catre o autoritate medicala de renume mondial.

Elimina toxinele din organism

Lucerna este recunoscuta si pentru proprietatile sale de detoxifiere, iar daca o consumi in mod regulat, vei putea sa scapi de reziduurile si toxinele din organism, care iti fac mai mult rau decat bine.

Reduce simptomele menopauzei

Lucerna are un efect pozitiv si asupra femeilor care intra la menopauza, deoarece neutralizeaza semnele si simptomele acestei etape.

Calmeaza simptomele astmului

Din cele mai vechi timpuri, lucerna a fost folosita pentru a calma simptomele astmului si ale altor probleme respiratorii. Totodata, clorofila existenta in aceasta planta te ajuta sa scapi si de halena.

Contine vitamine din complexul B

Adeptii stilului de alimentatie raw-vegan, se pot baza pe lucerna ca pe un produs bogat in vitamine din complexul B, solubile in apa, esentiale pentru sanatatea neurologica si pentru energie si care se folosesc in tratamentele alternative pentru anumite probleme medicale precum depresia si oboseala cronica.

Alte beneficii ale lucernei:

- detoxifica tractul urinar
- purifica sangele si ficatul
- are un puternic efect alcalin in organism
- contine un nivel mare de enzime pentru digestia si asimilarea alimentelor
- mentine un nivel optim al zaharului in sange

Germenii de lucernă sunt cei mai bogaţi şi mai compleţi germeni. Conform tradiţiei, primii care au cultivat lucernă au fost arabii, în urmă cu 2.000 ani şi ei au numit-o “părintele tuturor alimentelor”. În medicina populară, acest remediu natural s-a întrebuinţat în tratamentul colitelor. Sunt bogati în 8 enzime importante pentru digestie şi compuşi importanţi precum fitohormoni, saponine, acid L-succinic, clorofilă. Sunt o importantă sursă de vitamine A, C, B12, D, E, K şi minerale Ca, P, Mg, Mn. Nici un fruct şi nici o plantă nu conţine atâtea enzime indispensabile digestiei. Stimuleaza secreţia lactată la femeile care alăptează. Datorită conţinutului său de acid de chihlimbar ajută la menţinerea elasticităţii ţesutului conjuctiv. Contin şi o cantitate mare de proteine (35%). Mai conţin toţi aminoacizii esenţiali.

Vitaminele A, B, C, E si K, minerale si microelemente.
Timp inmuiere (ore): 4-6
Lungime germeni la maturitate: 2.5-3.8
Timp crestere (zile): 4-6

Utilizare: Sucuri de verdeturi, salate, sandwith-uri, supe, pateu de germeni. Cu 1-2 zile inainte de recoltare puneti-le lumina pentru a produce clorofila.

Contraindicatii:

Dereglari hormonale, sarcina, boli autoimune, diabet, medicatie anticoagulanta, interzis minim 3 luni dupa un transplant de organe pentru ca stimuleaza sistemul imunitar si poate provoca respingerea organului.

 

Articole despre germeni