facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Tratamentul ayurvedic al pneumoniei

Ayurveda

Din perspectiva medicinii Ayurvedice  (medicina tradiţională indiană) pneumonia se încadrează în grupul de afecţiuni denumite Kasha, adica tusea sau afectiuni care evoluează cu tuse.

brad

În Ayurveda se acordă multă importanţă aspectelor legate de dietă, ele având un rol semnificativ atât în prevenirea cât şi în tratamentul oricărei afecţiuni, prin urmare primul pas în tratarea pneumoniei îl constituie adoptarea unei diete uşoare, care să contribuie la eliminarea toxinelor şi a mucusului în exces. Se recomandă eliminarea din alimentaţie a cărnii şi alcoolului, renunţarea, pe parcursul bolii, la alimentele muco-formatoare: lactate (cu mici excepţii), făină albă şi zahăr alb rafinat, eliminarea alimentelor greu digerabile deoarece puterea digestivă e redusă în timpul bolii şi bineînţeles renunţarea la fumat, acesta fiind un factor toxic major pentru plămâni.

Este indicat să se consume în perioada bolii sucuri de fructe sau de legume proaspăt stoarse, supe de rădăcinoase la care se adaugă condimente (ghimbir, chimen, coriandru, cardamom, cimbru, busuioc) şi cantităţi mici de ulei presat la rece, cereale uşor digreabile (hrişcă, ovăz, orez basmati), legume fierte asezonate,  la fel ca şi supele, cu puţin ulei şi condimente, salate de crudităţi.
În medicina Ayurvedică tratamentul este individualizat, specific pentru fiecare pacient în parte, deoarece simptomatologia şi evoluţia poate fi foarte diferită  chiar în cadrul aceleiaşi boli.
În linii mari, dacă pneumonia evoluează cu tuse uscată şi secreţii reduse, ceea ce corespunde pneumoniei virale interstiţiale din medicina modernă, se recomandă maceratul la rece din plante medicinale emoliente , cum sunt rădăcina de brusture şi rădăcina de nalbă mare, seminţele de fenicul şi anason, tonice pulmonare Ayurvedice tradiţionale: fructe de Pippali  (Piper longum), Yasthimadu (Glycyrrhiza glabra) precum şi rădăcina de Ashwagandha (Withania somnifera). Acestea se pot administra în lapte cald îndulcit cu zahăr brun.

Dacă pneumonia evoluează cu febră crescută se recomandă macerate din rădăcină de brusture, fructe de soc, scoarţă de salcie care sunt depurative, antiinflamatorii şi antifebrile, alături de tonice pulmonare răcoritoare precum Vasa (Adhatoda vasika) şi Vamsa (Bambusa arundinacea) administrate sub formă de pulbere sublingual.

Dacă evoluţia este cu secreţii mucoase abundente se vor administra iarbă mare, busuioc, cimbrişor sub formă de pulbere sublingual sau macerat la rece şi fructe de Pippali, rădacină de ghimbir, scorţişoară în miere sau în apă caldă.
Este important să se ştie că pneumonia este o afecţiune severă al cărei tratament se face numai sub îndrumare medicală iar cei ce doresc să adopte un tratament natural se vor adresa medicului specialist în terapii naturale, care poate aprecia gradul de severitate al bolii şi poate institui un tratament individualizat. Iar celor care vor să aprofundeze aspectele legate de medicina tradiţională Ayurvedică, Asociaţia Naţională pentru Promovarea Medicinelor Neconvenţionale ( AMN) le oferă cursuri de Ayurveda deschise în prezent în numeroase oraşe din toată ţara, tel. 0745-098911, 021-6882213.

Dr. Andreea Dragomirescu,
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină,
Lector Ayurveda,
în cadrul Asociaţiei Naţionale pentru provomarea Medicinelor Neconvenţionale

Sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre pneumonie


Articole din Ayurveda