facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dean Ornish despre regimul alimentar care ucide

Documentare

Nu vǎ mai stresaţi din cauza cancerului, gripei aviare sau virusului HIV. Bolile cardiovasculare omoarǎ mai mulţi oameni decât toate celelalte împreunǎ -- şi în mare se poate preveni. Dr. Dean Ornish ne explicǎ modul în care ne putem salva vieţile prin modificarea felului în care mâncǎm.

Cu toate grijile noastre legate de SIDA şi gripa aviarǎ, şi vom auzi despre asta din partea minunatului Dr. Brilliant mai târziu, vreau sǎ vǎ vorbesc despre cealaltǎ pandemie, şi anume bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea, toate putând fi prevenite la cel puţin 95% dintre persoane, doar prin schimbarea alimentaţiei şi stilului de viaţǎ

dean-ornish

În prezent asistăm la o globalizare a bolilor, alţi oameni încep sǎ mǎnânce ca şi noi, sǎ trǎiascǎ la fel ca noi şi sǎ moarǎ ca noi. Şi, de exemplu, într-o generaţie, Asia a ajuns de la unul dintre cele mai scǎzute niveluri de incidenţă a bolilor de inimă, obezităţii şi diabetului la unul dintre cele mai ridicate. Şi în Africa, bolile cardiovasculare produc la fel de mulţi morţi ca HIV/SIDA în majoritatea ţǎrilor. Aşa cǎ avem o ocazie unicǎ sǎ facem un lucru important ce poate afecta, literalmente, viaţa a milioane de oameni şi să practicăm medicinǎ preventivǎ la scarǎ globalǎ.

Bolile cardiovasculare încǎ omoarǎ mai multe persoane - nu doar în ţara noastrǎ, ci la nivel global - decât toate celǎlalte împreunǎ, şi totuşi se pot preveni în majoritatea cazurilor. Nu doar că se pot preveni, de fapt sunt reversibile. Şi în ultimii aproape 29 de ani am reuşit sǎ demonstrǎm cǎ prin schimbarea alimentaţiei şi stilului de viaţǎ, folosind tehnologii de măsurare inovatoare, scumpe, de ultimǎ orǎ pentru a arăta ce puternice pot fi aceste intervenţii uşoare, simple şi ieftine. Arteriografii cantitative, înainte şi dupǎ un an, şi tomografii cardiace.

Am arǎtat acum câteva luni -- am publicat primul studiu care aratǎ cǎ poţi sǎ opreşti, sau sǎ inversezi progresul cancerului de prostatǎ prin schimbǎri de regim alimentar şi stil de viaţǎ şi o scǎdere de 70% a progresului tumorii, sau inhibare a creşterii tumorii, comparativ cu o scădere de 9% în cazul grupului de control. Şi în acest RMN şi spectroscopie, activitatea tumorii de prostatǎ se vede în roşu -- se poate vedea cum scade dupǎ un an.

În prezent existǎ o epidemie de obezitate. Douǎ treimi din adulţi şi 15% din copii. Ceea ce mǎ îngrijoreazǎ este faptul cǎ diabetul a crescut cu 70% în ultimii 10 ani şi aceasta ar putea fi prima generaţie în care copiii au o speranţa de viaţǎ mai scurtǎ decât noi. E jenant şi se poate preveni. Acestea nu sunt rezultate de alegeri, ci sunt oameni - numǎrul persoanelor care suferă de obezitate în funcţie de stat, începând în '85, '86, '87 - acestea sunt de pe site-ul CDC - '88, '89, '90, '91 - avem o nouǎ categorie - '92, '93, '94, '95, '96, '97, '98, '99, 2000, 2001 - devine tot mai rǎu. Parcǎ involuǎm.

Şi ce putem face noi? Pǎi, am descoperit cǎ regimul alimentar care poate anula riscul bolii de inimǎ şi cancer este unul asiatic. Însǎ oamenii din Asia încep sǎ mǎnânce ca noi şi drept urmare, încep sǎ se îmbolnǎveascǎ la fel ca noi. Aşa cǎ am cooperat cu multe companii mari de alimente. Ei pot face sǎ parǎ distractiv şi la modă şi crocant şi comod sǎ mǎnânci mâncare mai sǎnǎtoasǎ. Sunt preşedintele comisiei consultative pentru McDonald's PepsiCo, ConAgra, Safeway şi în curând Del Monte şi îşi dau seama cǎ este o afacere bună. Salatele pe care le gǎsiţi la McDonald's provin din aceastǎ muncǎ -- vor avea şi o salatǎ asiaticǎ. La Pepsi, douǎ treimi din creşterea de venit provine de la alimentele mai sǎnǎtoase.

Şi dacǎ reuşim sǎ facem asta, putem elibera fonduri pentru medicamentele într-adevǎr necesare pentru a trata SIDA, HIV şi malaria şi pentru a preveni gripa aviarǎ. Mulţumesc

Articole despre ornish


Articole din Documentare