facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Terapia Ornish - terapia revolutionara in bolile cardiace

Alte terapii

Terapia Ornish este de fapt un program de tratament care se adreseaza bolnavilor cu boli cardiovasculare, in special boli coronariene. Dr. Dean Ornish a incercat si a reusit sa vindece bolile coronariene prin deblocarea arterelor coronare. Terapia sa se bazeaza pe o schimbare radicala a modului de viata al pacientilor.
dean-ornish2

Medicul american ofera prin studii documentate, efectuate pe o durata de 14 ani, in care au fost urmariti si tratati mii de bolnavi, un program de vindecare a bolilor de inima care exclude medicamentele sau interventiile chirurgicale. Programul sau de tratament se numeste “Deschiderea inimii” si vindeca atat trupul cat si sufletul.

Schimbarea modului de viata duce la disparitia aproape totala a aterosclerozei iar bolile coronariene severe sunt vindecate, dupa numai 1 an, fara medicamente. Dr. Ornish a constatat ca, daca sunt tratate doar simptomele unei boli de inima, fara a se insista asupra cauzelor profunde, care sunt foarte importante, exista probabilitatea ca acea boala sa reapara. De aceea, aceasta terapie urmareste vindecarea cauzelor profunde ale bolii, pornind de la corectarea modului gresit de viata al pacientului  pana la problemele emotionale care ating sufletul.

Terapia Ornish combina trei metode de tratament si anume
* schimbarea alimentatiei
* miscarea moderata
* managementul de stressului

1. Schimbarea alimentatiei
Terapia Ornish recomanda hrana strict vegetariana, renuntarea la fumat si la alcool. Dieta trebuie sa fie foarte saraca in grasimi si colesterol, daca se urmareste prevenirea bolii cardiace. in cazul in care se urmareste vindecarea, e necesar ca dieta sa nu contina nici un fel de grasimi animale, uleiuri sau alte grasimi concentrate. Zaharul, alcoolul si sarea pot fi utilizate numai in cantitati infime. De asemenea este exclusa cofeina si stimulentele de orice fel.

Dieta recomandata de dr. Ornish consta in administrarea unei alimentatii bazata pe zarzavaturi, cereale si fasole uscata. Se elimina treptat din alimentatie, pana se ajunge la eliminarea totala, produsele animale (carnea, branza, laptele cu grasime, ouale) si uleiul.

Carnea se poate inlocui cu unul din urmatoarele ingrediente: cereale fierte, orez, bulgur (grau sfaramat, prefiert si uscat) mei, cuscus, fasole boabe,  fulgi de fasole deshidratati, zarzavaturi taiate marunt si fierte in abur (morcovi, dovlecei, ciuperci) morcovi rasi, tofu taiat cuburi sau pisat.

Renuntarea la fumat
Nicotina este unul din drogurile psihoactive cu efecte  in principal asupra asupra creierului si asupra sistemului nervos. Nicotina stimuleaza sistemul nervos simpatic si eliberarea de hormoni de stres (adrenalina) ceea ce conduce la contractia vaselor de sange. Se poate ajunge la dureri toracice, infarct miocardic dar si la accidente cerebrale. Poate conduce la infertilitate.

Renuntarea la fumat
* va scadea frecventa durerilor de inima in cazul unei cardiopatii coronariene
* va creste capacitatea de perceptie a gustului si a mirosului
* va creste energia sexuala
* va creste imunitatea

Simpla respectare a programului de terapie Ornish conduce la o rapida renuntare la fumat si elimina efectele secundare ale dezintoxicarii.

2. Miscarea moderata
Exercitiile fizice sunt,  fara indoiala,  necesare pentru mentinerea starii de sanatate si pentru prelungirea duratei vietii. Ornish recomanda exercitii fizice facute cu masura: plimbare zilnica 30 minute, sau de trei ori pe saptamana, o plimbare de o ora. Mai sunt indicate  exercitii fizice continue (aerobice) – 40 minute,  sase zile pe saptamana.

Acest minim de miscare ajuta ca bolnavii sa se simta mult mai bine. Este important ca aceste exercitii sa fie realizate regulat. Plimbarea poate fi facuta seara, dupa o zi de munca sau dimineata. Prin antrenament regulat se mareste numarul de vase sangvine din muschi, ceea ce conduce la o mai buna irigare si alimentare a lor cu oxigen.  Antrenamentul fizic poate sa contribuie la reducerea procentului de grasime din organism, are efect benefic asupra structurii oaselor, mareste nivelul colesterolului HDL („colesterol bun”) si scade nivelul trigliceridelor.

3. Tehnicile de management al stressului includ
* exercitii de relaxare profunda
* exercitii de streching – sunt exercitii care maresc flexibilitatea corpului
* exercitii de respiratie
* meditatie
* exercitii de imaginatie creatoare dirijata (vizualizare)

Relaxarea profunda a muschilor este o metoda simpla prin care se relaxaxeaza fiecare muschi al corpului, progresiv. Exercitiile de streching servesc la formarea flexibilitatii corpului, au putine lucruri in comun cu sportul, ele se executa incet, cu blandete si control. Aceste exercitii  permit echilibrarea in fiinta a fortelor polare, ne ajuta sa regasim armonia atat in interior cat si in exterior. Ornish afirma ca spiritul influenteaza corpul, si invers, constitutia fizica are efect asupra spiritului.

Atunci cand ne confruntam cu situatii de stress, toti muschii nostri se incordeaza, pentru a fortifica corpul si a-l apara. In conditii de srees cronic, muschii nostri sunt permanent incordati. Prin exercitii care intind muschii incordati ajutam corpul si totodata si spiritul sa-si regaseasca echilibrul.

Tehnicile de respiratie
Modificarile care se produc atat in corpul fizic cat si la nivelul constiintei influenteaza respiratia si invers, modificarile respiratiei influenteaza constiinta. Tehnicile de respiratie realizate in terapia Ornish echilibreaza sistemul nervos si au efect calmant asupra corpului. Sunt incluse tehnicile de respiratie abdominala, respiratie toracica, respiratie profunda si respiratie in rafale.

Meditatia
Este arta prin care se aduce spiritului pacea interioara. Practica meditatiei poate sa fie dificila la inceput, cere rabdare si exercitiu pana cand se ajunge la linistirea spiritului si la bucuria de a trai. Aceste trairi interioare ne elibereaza de sentimentul de izolare. Meditatia ne ofera posibilitatea  sa  patrundem in  profunzimea tulburarilor care  pot apare in viata noastra si le poate inlatura. Meditatia ne ajuta sa fim mai eficienti in actiune si sa ne concentram la ceea ce avem de indeplinit.

Vizualizarea dirijata
Corpul uman reactioneaza la reprezentari de imagini. Se vizualizeaza imagini terapeutice cu inima care este sanatoasa si bate regulat, sau se vizualizeaza cum sunt topite placile de aterom iar sangele curge lin si fara obstacole.

Acest program de tratament poate sa schimbe  in bine viata multor oameni. Este un program care vindeca nu numai inima, ci si sufletul.
Sursa: http://www.steaua-divina.ro/articol/terapia-ornish

Articole despre ornish


Articole din Alte terapii