facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Osteopatia - o metoda terapeutica straveche

Alte terapii

Osteopatia consideră fiinţa umană ca un ansamblu unitar a cărui structură, funcţii organice, creier şi spirit sunt într-o interdependenţă reciprocă. Orice dereglare structurală afectează, deci, corpul în întregul său. La fel, problemele interne pot altera integritatea aparatului muscularo – scheletic, care îşi va modifica poziţia sa normală pentru a se adapta efectelor durerii, inconfortului sau bolii sau pentru a le diminua.

masaj8

Medicina osteopatica este o stiinta, o arta si o filozofie a pastrarii sanatatii. Filozofia sa înglobeaza trei principii. Specificitatea sa consta în faptul ca tehnicile sale manuale vizeaza rearmonizarea mobilitàtii tesuturilor din corp precum si a fluctuatiei tuturor lichidelor din organism. In conditii de sànàtate acestea se aflà într-o miscare permanentà în interiorul anumitor ritmuri precise. Mentinerea corpului la aceste ritmuri garanteazà sànàtatea.

Se bazează pe principiul unităţii tuturor elementelor din corp. Contracţiile musculare şi deplasările structurilor osoase, datorate unui traumatism direct, postură incorectă sau emoţii negative ca teama şi angoasa, stânjenesc organismul. Pentru ca organismul să-şi regăsească mobilitatea naturală, libertatea de mişcare şi să se elibereze de boală, trebuie ca aceste piedici să fie eliminate cu ajutorul manipulării aparatului muscularo - scheletic. I se acordă o atenţie deosebită coloanei vertebrale, cea care protejează măduva spinării, care la rândul său are un rol cheie în organism: face legătura între sistemul nervos central şi creier, controlează mişcările reflexe şi voluntare şi înregistrează toate senzaţiile.

Corpul uman este un tot care pulseazà continuu. La nivel fizic aceastà pulsatie poartà numele de miscare.
Aceasta miscare este prezenta în permanentà si nu poate fi oprità atâta timp cât corpul este viu. Ea poate fi doar îngreunatà sau blocata în anumite zone, ceea ce genereaza încet, încet durere, disfunctii, "boala" sau degenerare fizicà.

Osteopatia restabilieste mobilitatea si motilitatea structurilor permitând acestora de a-si reface functia prin propria lor fortà de viatà care pulseazà în corp. Osteopatia dupa cum ii spune si numele se ocupa de terapia articulatiilor si oaselor. Ea previne si corecteaza deficientele fizice produse prin deformari ale corpului cauzate de rahitism, o serie de boli organice, osteoarticulare etc.

In perioada prepubertara si mai ales postpubertara datorita cresterii bruste in inaltime a corpului si in lungime a segmentelor osoase fara o dezvoltare corespunzatoare a musculaturii, apar unele deficiente caracteristice ale coloanei vertebrale, ale omoplatilor.

Prin diverse tehnici specifice osteopatii nostri reusesc sa rezolve cu succes diverse deficiente de postura, ca urmare a dereglarilor, pozitiilor osoase si a deviatiilor acestora.

Prin osteopatie tratam:
SISTEMUL NERVOS
Migrene, cefalee, nevralgii faciale, cervico-brachiale, intercostale, nevralgia Arnold, torticolis, cruralgie, sciatalgie, sciaticà, meralgie parestezicà.

SISTEMUL RESPIRATOR, O.R.L., OFTALMOLOGIE
Sinuzite, ameteli, echilibru instabil, sindromul lui Ménière, astm (amelioreazà), bronsite, rinite, acufene, lacrimàri, ochi uscat, migrene oftalmicà.

SISTEMUL CARDIO-VASCULAR
Sentiment de apasare toracicà, palpitatii, tulburàri circulatorii ale membrelor inferioare, congestie venoasa si portalà, hemoroizi.

SISTEMUL DIGESTIV
Aerofagie, meteorisme, dispepsie, hernie hiatala, gastrite si consecintele hiperaciditàtii gastrice, tulburàri functionale hepato-biliare, colite, constipatie, ptoza visceralà (rinichi, stomac, vezicà urinarà).

SISTEMUL GENITO-URINAR
Dureri si difunctii ginecologice, cistite, sterilitate functionalà, ptozà uterinà sau a vezicii urinare, tulburàri ale functiei sexuale, enurezis, prostatite, cistite, urmàrirea osteopaticà a sarcinii.

SISTEMUL LOCOMOTOR
Dureri ale coloanei vertebrale (cervicalgii, dorsalgii, lombalgii, sacralgii, coxalgii), dureri, inflamatii (periartrite scapularà) restrictii de mobilitate ale tuturor articulatiilor periferice, disfunctii ocluzale si temporo-mandibulare, tendinite, tenis elbow, entorse, scolioze si atitudini scoliotice.

SISTEMUL NEURO-VEGETATIV
Stàri depresive, hipernervozitate, anxietate, stres, tulburàri ale somnului, spasmofilie.

SECHELE POSTTRAUMATICE SI CHIRURGICALE
Cicatrice, fracturi inainte sau dupà deghipsare, entorse, càzàturi, accidente rutiere,precum si altele:

Boli ale coloanei vertebrale:
cifoze
scolioze
lordoze
spondiloze
spina bifida
deficiente si dereglari ale pozitiei bazinului
genunchi in valgum (x)
genunchi in varus (o)
genunchi in ghilimele (k)
picior plat
entorse
contuzii
luxatii
luxatii congenitale coxofemurale
corectarea atitudinilor vicioase si deficientele fizice la copii
deconectarea musculaturii si articulatiilor bolnave
corectarea deficientelor capului si gâtului
corectarea deficientelor umerilor, omoplatilor si membrelor superioare
corectarea deficientelor trunchiului
corectarea deficientelor membrelor inferioare
elongatii si elasticizari


Boli despre care se considera ca sunt cauzate de dereglarea posturilor osteoarticulare:

Boli cardiovasculare
complicatii ale infarctului miocardic
hiper si hipotensiune

Boli respiratorii:
dispnee
raceala
bronsita, astm

Boli digestive:
greturi, litiaza biliara, colita, obezitate, constipatie, pancreatita, afectiuni gastro-hepatice, ulcer duodenal

Boli urogenitale:
enurezis, cistita, sterilitate, hemoroizi

Boli kinestezice:
parkinson; convulsii; dureri articulare – sold, genunchi; dureri de nervi – trigemen, occipital, nerv intercostal, lombalgie, dorsalgie, torticolis, hemiplegie

Boli ale nervilor vegetativi:
transpiratii insuficiente sau abundente, sforait, boli de piele si mucoase, alopecie, par alb, bataturi, eczeme, riduri, dermatite

Alte boli:
astenie, oboseala, iritabilitate, apatie, insomnie, amnezie, somnolenta, agitatie, febra, anemie.

Asadar, medicina osteopatica vizeaza pastrarea sanatatii si prevenirea bolii, precum si îndepartarea cauzelor care au condus la pierderea acestora.

Concluzii

Sarcina osteopatiei constă în a repera (prin palpare) şi apoi a elimina contracţiile musculare care consumă multă energie, reducând mobilitatea ţesutului şi inhibând funcţiile organice. Muşchii, datorită contracţiilor fizice sau stresului psihologic, devin hiperexcitabili şi mai vulnerabili la agresiuni. Contracţiile acestora inhibă circulaţia sanguină şi limfatică. Astfel, o intervenţie asupra muşchilor diafragmei şi cutiei toracice permite sporirea ventilaţiei pulmonare şi deblocarea tensiunilor responsabile de bolile respiratorii – astm, bronşită cronică.

Osteopraxia este o terapie manuală bazată pe manipularea tuturor structurilor anatomice: schelet, muşchi, ligamente şi ţesuturi moi – cu scopul de a restabili mobilitatea articulaţiilor, de a diminua durerile şi de a reda pacientului o stare de sănătate globală.

Toate aceste manipulări osteo-musculare permit tratarea aproape a tuturor patologiilor, în măsura în care se acţioneaza adecvat si intr-o faza nu foarte avansata a bolii.

Ce afectiuni se pot trata prin aceasta metoda?
– In special, afectiuni tipice ale scheletului: luxatii, cifoza, scolioza, torticolis, spondiloza, discopatii, lombosciatica si altele. Dar se pot trata si unele disfunctii somatice: ulcerul gastric si hipertensiunea arteriala fiind doar doua exemple.
– In cadrul hipertensiunii, sistemul cardiovascular este reglat de sistemul nervos simpatic prin segmentele coloanei vertebrale cu ganglionii paraleli cordonului spinal. Daca una dintre vertebre este deplasata, este afectata functia ganglionilor simpatici, influentind astfel presiunea sanguina. De asemenea, pozitionarea incorecta a celei de-a cincea vertebre dorsale are ca efect o meteosensibilitate cu manifestari cardiace, senzatie de presiune in zona cordului si, uneori, simptome tipice de angina pectorala, investigatiile demonstrind ca, de fapt, nu este vorba despre angina. Deplasarea segmentului toracal T2-T3 afecteaza cavitatea atriala provocind adesea tulburari de ritm cardiovascular, asa-numitele palpitatii.

Pozitionarea incorecta a ultimelor trei vertebre poate determina enurezisul, constipatia cronica sau unele afectiuni ginecologice. De asemenea, pozitionarea incorecta a unor vertebre cervicale poate determina, datorita modificarilor circulatorii la acest nivel, afectiuni cum ar fi cefaleea, ametelile, tulburarile de auz si de vedere, lipsa de concentrare.

EFECTELE OSTEOPRAXIEI:
– Realizeaza o reglare rapida a acestora. De multe ori, se aude un pocnet cauzat de vaporizarea fluidului de la nivel articular, atunci cind se extinde spatiul la acest nivel. Datorita acestei reglari rapide, rezultatele terapiei se observa imediat, exceptie facind afectiunile cronice instalate de multa vreme.

TEHNICI OSTEOPATICE
Osteopatia este o medicina holisticà, neconventionalà care vizeazà restabilirea sànàtàtii prin restabilirea micromobilitàtii fiziologice în zonele afectate care au fost descoperite prin diagnosticul osteopatic specific (DOS).

Separarea pe familii de tehnici tine cont de modalitatea lor de executie, o sedintà de osteopatie presupunând adesea un amestec al acestora, iar predominarea unei familii în cadrul unui tratament nu este decât rezultatul preferintelor terapeutului si sensibilitàtii sale.

Tehnicile osteopatice sunt aplicate în urma unui diagnostic osteopatic, coroborat de principiile si filozofia osteopaticà. Ele urmàresc restabilirea unui echilibru global, fiecare tratament luând în considerare unitatea corpului uman si unicitatea sa în momentul tratamentului.

TEHNICILE FUNCTIONALE- necesità participarea activà a pacientului si se fac în sensul leziunii, cu sau fàrà pârghie. Ele au drept scop stimularea facultàtilor de autovindecare.

TEHNICILE STRUCTURALE- mobilizeazà strucutura osoasà si sunt adesea însotite de un "poc" caracteristic. Osteopatul respectà întotdeauna barierele fiziologice, scopul acestora fiind restabilirea tensiunilor periarticulare si repozitionarea de facto a articulatiilor.

TEHNICI CRANIENE - au apàrut în urma descoperirii Respiratiei Primare si a consecinetei sale Micarea Respiratorie Primarà la nivelul oaselor craniene si a sacrului. Aceste tehnici sunt salutare la bebelus, imediat dupà nastere.

TEHNICI VISCERALE - la nivel visceral existà o dinamicà precisà. Acestea tind sà restabileascà aceastà dinamicà afectatà de multiple cauze (pshihice, alimentare, posturale, traumatice, chirurgicale, etc.) Prin restabilirea dinamicii organului se restabilieste functia organului.

TEHNICI FASCIALE - fasciile sunt locul unei miscàri perpetue, jucând un rol fundamental: structural, biomecanic, cardiac, respirator, circulator, în metabolismul gràsimilor, în cicatrizare defensiv, neurologic, în conducerea si emiterea mesajelor, în conducerea si fluctuatia L.C.R., interfatà energeticà si de schimb cu mediul înconjurator.

Tehnicile fasciale foarte numeroase tind sà restabileascà mobilitatea fascialà, actionând în felul acesta la toate aceste niveluri.

Prelucrare după Chiropraxie.ro

Sursa: ecolife.ro

Articole despre coloana vertebrala, osteopatie


Articole din Alte terapii