facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

DMT - Molecula Spiritului

Documentare

Acest film documentar este povestea DMT (sau dimetiltriptamina), un compus simplu, găsit în natură, cu efect profund asupra conştiinţei umane. Lansat în 2010 în Statene Unite ale Americii, documentarul are la bază cercetările lui Rick Strassman, profesor de psihiatrite la Universitatea New Mexico.

the-spirit-molecule

DMT este o substanţă foarte simplă, un compus halucinogenic din familia triptaminei, prezent în plante, în organismul unor mamifere, dar şi în cel uman. Deşi ştiinţa nu a reuşit să dea un răspuns cu privire la sursa sau rolul acestei substanţe, unii o consideră a fi "limbajul comun molecular", un mediator spiritual natural.Aceasta este povestea DMT sau dimetiltriptamina. Un compus simplu, gãsit în naturã, cu un efect profund asupra constiintei umane.
Unul dintre lucrurile despre DMT, în afara efectului sãu, care m-a fascinat mereu, a fost faptul cã este o moleculã atât de simplã.

DMT înseamnã dimetiltriptaminã sau N,N-dimetiltriptaminã. Dacã analizezi însãsi structura chimicã a DMT, nu ai decât patru pozitii în care poti atasa gruparea metil, asa cã poti obtine si
dietil sau dipropil. Existã si alte moduri de atasare a carbonului, în capãtul lantului, care dau compusi activi, dar cu totul diferiti de DMT.
Biosintetic, se aflã la doi pasi de triptofan... doi pasi enzimatici banali, fatã de el.

Triptofanul este desigur un aminoacid si se aflã peste tot. Deci toate organismele au triptofan si toate au cele douã enzime cheie, care conduc la sinteza DMT.
Si aceste enzime sunt antice, rãspândite peste tot, fiind componente de bazã ale metabolismului.
Deci teoretic, orice poate sintetiza DMT. DMT este umitor de rãspânditã în plante si animale, peste tot în lume, dar pânã acum nu stie nimeni exact de ce este asa sau care este functia sa.

Asta e o întrebare de 64 miliarde de $.
Adicã de ce se aflã în corpul nostru, de ce se aflã în plante, în tot felul de mamifere? Ce rol joacã în oameni? Teoria conventionalã, de acum 30-40 de ani, era cã aceasta nu are o functie anume, este doar un fel de gunoi fiziologic,
dar asta este o idee foarte naivã. Si ce întelegem acum, este cã aceste produse secundare, sunt cumva limbajul plantei. Acestea sunt molecule mesager. Asta folosesc plantele, pentru a stabili relatii cu alte organisme din mediu.

De ce sistemul nervos central uman, este calibrat sã aibã aceste trãiri? Trebuie sã fie... informatii importante de aflat. Deci nu cred cã este universal prezent în naturã, doar din întâmplare.

Are o functie realã, fiindcã am co-evoluat cu aceste plante. Existã un scop si un rost al acestora. Chiar se potriveste cu ideea, cã DMT ar putea fi limbajul molecular comun, un limbaj rezonant... al tuturor fiintelor vii.
Si asta ar putea fi valabil si pentru altii.
Nu mã pot gândi la o unealtã mai puternicã, pentru a explora problema definirii constiintei.
Aceste substante, sunt unelte pentru expandarea universalã a constiintei si aplicarea acesteia pentru îmbunãtãtirea vietii oamenilor, ca fundament al întregii societãti.
Vestea cea bunã este, cã existã un numãr crescând de occidentali, care sunt savanti, artisti, indivizi puternici, regizori de film s.a.m.d., care realizeazã cã acest lucru este prea interesant, pentru a mai fi dosit sub pres. Si pânã la urma inchizitia a fost acum mult timp, nasterea rationalismului la fel. Actual nu mai existã nici un motiv valabil, în afara prostului obicei, pentru a mai mentine aceste bariere.
Cu ajutorul a douã concepte, aflate traditional în opozitie, stiintã si spiritualitate, reintroducem cu umilintã drogurile psihedelice, în dialogul cultural.

DMT sau molecula spiritului... este o enigmã, un paradox. În timp ce spiritul este lumea interioarã, molecula este cea exterioarã. Deci psihedelicele sunt substante psihoactive, care ne transferã din stiintã, în spirit.
Am fost atras cãtre glanda pinealã, un mic organ din centrul creierului, care a fost mereu un obiect de interes si chiar de veneratie, pentru multe discipline ezoterice fiziologice.
Cred cã nu era total absurd, sã presupun, glanda pinealã, ca sursã a DMT, care se potriveste oarecum cu teoria mea, cã glanda pinealã era cumva implicatã, în stãrile mistice naturale. Aceastã ipotezã sustine cã glanda pinealã, uneori, sub un anume stres sau o anume stimulare, elibereazã cantitãti semnificative din acest hormon, DMT si cã acest hormon faciliteazã intrarea si iesirea sufletului din corp. Asta este ceea ce textele sacre ebraice descriau, într-un limbaj codificat, pentru efectiv, mii de ani.
Se face prin meditatie, prin post, incantatii si alte astfel de tehnici, altele putând fi arderea de plante cu DMT, care era corelatã cu experientele mistice si de moarte clinicã. Si am aceastã teorie, cã existã mari similitudini între psihedelice si experientele care sunt posibile prin meditatie profundã. Si s-a aflat la originea descoperirilor, care m-a fãcut sã caut molecula spiritului, ca si compus cerebral responsabil de aceste experiente mistice. Cred cã DMT poate avea un rol în explicarea multor fenomene halucinatorii, experimentate de om, în istoria sa.
Creativitate, imaginatie, stãri onirice, schimbãri provocate de izolare, traumã, înfometare, toate acestea produc fenomene halucinatorii. Aceste fenomene, se pot explica prin prezenta compusilor cunoscuti cã produc halucinatii. Si singurii compusi pe care-i stim capabili sã producã asta, sunt halucinogenele. Când ne gândim la stãrile spirituale, cred cã acesti compusi halucinogeni si molecule, pe care creierul le poate elibera, sunt probabil relevante în acest caz.

Articole despre


Articole din Documentare