facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cosmetice moderne

Sanatate

Tehnologia de ingrijire a pielii a avansat foarte mult in ultimul secol, gratie noilor produsi chimici derivati din industria petrolului. Reclamele TV ne asalteaza perseverent, si cu greu facem fata tentatiei de a cumpara produsul laudat ca fiind "cel mai..."

spirit13

In acest articol ne vom opri asupra unor produse tipice din domeniul cosmeticii moderne. Atat barbatii, cat si femeile folosesc fiecare cate un astfel de produs, si e important sa stie la ce riscuri se expun.

Desi compozitia chimica a produsului este prezenta pe eticheta, aceasta nu contine in mod explicit lista intreaga, concreta, a acestor componente chimice. Unele dintre ele sunt denumite generic ("fragrance" sau "parfum"). Cu toate acestea, vom analiza in amanunt aceste produse si vom vedea ce concluzii se impun la final.

Ruj de buze

Femeile folosesc cel mai des rujul de buze, astfel ca vom analiza pentru inceput cunoscutul produs Avon Ultra Color Rich. Din 47 de ingrediente, 13 ( 27 % ) ridica serioase semne de intrebare in ce priveste sananatea. La o privire sumara, acest produs contine ingrediente ce prezinta risc de cancer, se acumuleaza in organism, au actiune chimica estrogena si perturba functionarea normala endocrina, au efecte toxice asupra sistemului imunitar generind alergii si sensibilizare.

Tocoferol, tocoferil acetat si acrilat copolimer sunt substante chimice care pot fi contaminate cu impuritati sau care se pot descompune in subprodusi care au legatura cu cancerul sau alte probleme de sanatate. Polietilena este un alt chimical care are legatura cu cancerul. Miristil lactat este responsabil pentru sensibilizarea pielii si expunerea la riscul de cancer si arsuri cauzate de razele ultraviolete care ajung mai usor in straturile pielii.

Propilparaben este o substanta chimica ce prezinta risc potential de cancer la san, actioneaza prin dereglarea echilibrului hormonal fiind suspectat de scaderea fertilitatii. Sub denumirea de "fragrance" sau "parfum" se poate ascunde un amestec de chimicale care determina intoxicarea la nivelul sistemului nervos si imunitar.

BHT (butilat hidroxitoluen) este ingredientul cel mai cunoscut, folosit pe scara larga in majoritatea cosmeticelor de ingrijire a pieii. Aceasta substanta chimica este o toxina care afecteaza sistemul nervos, respirator, ficatul, rinichii, pielea si sistemul imunitar, atunci cand concentratia sa in sange este peste o limita maxima.

Miristil lactat si gliceril triacetil hidroxistearat sunt doua chimicale care au rolul de a creste permeabilitatea pielii (face ca pielea sa permita intrarea mai usoara a altor ingrediente in organism si in fluxul sanguin).

Din cele 47 de ingrediente, 34 ( 72 % ) nu sunt certificate ca "sigure" de comunitatea industriei cosmetice. In concluzie, acest ruj este destul de periculos pentru sanatatea femeilor si trebuie evitat.

Crema de zi

Sa vedem acum si un produs renumit prin reclamele TV: crema L'Oreal RevitaLift. Trietanolamina formeaza compusi cancerigeni in combinatie cu agenti azotati, atat pe piele, cat si in sange. Metilparaben, butilparaben si isobutilparaben sunt cunoscuti pentru riscul de cancer de san, pentru perturbarea proceselor endocrine (hormoni) si infertilitate. De asemenea, sensibilizeaza pielea determinand aparitia mancarimilor, arsurilor, inrosirea pielii.

Diazolidinil uree poate determina reactii de toxicitate la nivelul sistemului nervos, gastrointestinal si al ficatului. Disodium EDTA este folosit pentru cresterea permeabilitatii pielii, determinind cresterea absorbtiei celorlalte substante chimice in piele.

In concluzie, va recomandam sa evitati acest produs pentru ca va expuneti unor reale riscuri pentru sanatatea dvs., mai ales daca-l folositi intensiv si pe termen lung.

After-shave

Pentru barbati, am ales sa analizam un after-shave: Nivea for Men Sensitive. Sa vedem daca acest produs este sigur din punct de vedere al riscurilor la care se expun barbatii care-l folosesc.

Metilparaben este o substanta chimica ce intra in componenta acestui produs, si deja stiti ca prezinta risc de cancer, este responsabil pentru perturbarea proceselor endocrine (hormoni) si este suspect de aparitia infertilitatii. Daca acesta nu era de ajuns, fenoxietanolul din compozitia produsului este toxic si iritant si actioneaza si el in perturbarea proceselor reproductive (hormoni sexuali) determinand scaderea fertilitatii.

Propilen glicol si bisabolol altereaza structura pielii cu rolul de a permite celorlalte substante chimice sa intre prin piele si sa ajunga in fluxul sanguin. Tocoferil acetat este raspunzator de posibile inrosiri, mancarimi si arsuri ale pieii; de asemenea, este usor contaminabil cu impuritati ce duc la aparitia cancerului.

De asemenea, este important sa mai amintim un alt ingredient din acest produs: acidul citric, care este un cunoscut cancerigen.

In concluzie, 7 ingrediente din 23 ( adica 30 % ) ridica serioase intrebari in ce priveste sanatatea utilizatorului. De asemenea, 14 ingrediente ( 60 % ) nu au fost confirmate ca "sigure" de catre comunitatea industriei cosmetice.

Pasta de dinti

In final sa analizam o pasta de dinti ce abuzeaza de atentia noastra: Colgate Total. Din totalul de 16 ingrediente, 7 ( 43 % ) ridica probleme de sanatate, iar 13 ( 81 % ) nu au fost declarate ca "sigure" de industria cosmetica.

Sa vedem in detaliu cateva substante ce compun aceasta pasta de dinti. Fluorura de sodiu, celebra deja in lumea pastelor de dinti, prezinta o inalta toxicitate la nivelul sistemului osos si muscular, al sistemului sanguin ii nervos, la nivelul gastrointestinal si al ficatului. In plus, este iritant si are o actiune de perturbare a proceselor hormonale (hormoni de reproducere) scazand fertilitatea.

Triclosanul perturba sistemul imunitar, poate fi usor contaminat cu impuritati care provoaca cancer si este toxic pentru piele si alte organe de simt. Curios este faptul ca in compozitia pastei de dinti intalnim si propilenglicolul, care are rolul de a face pielea mai permeabila si contribuie astfel la intrarea mai usoara in fluxul sanguin a celorlalte substante chimice.

Ca ultim ingredient suspect, carrageenan poate cauza cancer si poate fi usor decompus in subprodusi care cauzeaza cancerul.

In concluzie, nu va recomandam nici acest produs, desi este foarte cunoscut si recomandat chiar de Societatea Romana de Stomatologie.

Dupa cum va veti convinge singuri, marea majoritate a produselor cosmetice contin unul sau mai multe din susbtantele chimice amintite aici, care sunt responsabile pentru degradarea sanatatii dvs. Un test simplu va poate edifica: notati-va denumirea acestor substante inainte de a cumpara un produs cosmetic. Analizati singuri daca merita sa va expuneti sanatatea.

sursa: Active Information Media
www.aim.active.ws

Articole despre


Articole din Sanatate