facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Quinoa - Cereala care bate carnea

Alimentatie si nutritie

Boabele de quinoa reduc nivelul grăsimilor din sange
Quinoa face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa conţin proteine mai bune decat cele din carne. În plus, sunt o sursă extraordinară de calciu, asimilat mai uşor decat cel din lapte.

quinoa

În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decat cele din carne, arată dr Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate. 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii". Quinoa este încadrată în categoria superalimentelor, alături de seminţele de in, germeni, mei, lucernă, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, ştevie, floarea-soarelui, alge sălbatice verzi-albastre. Quinoa era un aliment de bază al vechilor incaşi, care o numeau "cereala-mamă". "Boabele de quinoa sunt nişte sfere mici, galbene şi turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pană la 2 mm. Se prepară într-un mod asemănător orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumătate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc în volum de aproximativ patru ori", notează dr Gillian McKeith.

RINICHI. Specialistul le recomandă mamelor să înlocuiască budinca de ovăz pe care o dau copiilor cu budincă de quinoa. Această cereală întăreşte rinichii. Forţa rinichilor copilului îi influenţează creşterea, dezvoltarea şi capacitatea de a învăţa. Dr Gillian McKeith enumeră şi alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimulării funcţiei renale: "Auzul bun, respiraţia sănătoasă, starea părului, lipsa problemelor urinare, producerea măduvei osoase, funcţionarea creierului, ambiţia de a reuşi în viaţă, dinţii şi oasele puternice, toate depind de buna funcţionare a rinichilor".

Deşi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau îl depăşeşte pe cel al multor tipuri de carne, această formă de proteină vegetală nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grăsimi din sange şi previne formarea plăcilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, în special sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Quinoa este un aliment care poate fi servit în multe feluri: cereale calde, budincă, cereale adăugate în salate, în supe şi tocăniţe.

Vitamine
Boabele de quinoa sant bogate în vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sunt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminelor şi mineralelor, quinoa stimulează sistemul imunitar. De asemenea, boabele de quinoa încolţite sunt recomandate pentru tratarea tulburărilor cauzate de ficatul leneş: oboseală, alergii, balonare, indigestie cronică, puls slab. "Quinoa conţine mai mult calciu decat laptele, ajungand astfel la întărirea scheletului, a oaselor şi cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protecţie împotriva artritei, degradării oaselor, malabsorbţiei calciului şi a altor dereglări similare", arată dr Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate".

Articole despre


Articole din Alimentatie si nutritie