facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Nufarul

Plante medicinale

NUFARUL ALB.

Denumire stiintifica:Nymphaea alba. Fam.Nymphaceae.
Denumiri populare: carofete, crin de mare, curalice, iarba plumanei, nufar alb, nenufar, plamana, plumiera, plop, pluta, tigva de apa.

nufarul1

In traditia populara: rizomul era folosit la vopsit in negru. Fiert cu sulfat de fier dadea o vopsea trainica
Contra bolilor de piept se intrebuintau, rizomul gros, scos din malul baltilor cu niste cosoare lungi. Se spala se toca marunt si se plamadea in rachiu sau se fierbea in vin alb, apoi se strecura si se dadea bolnavului. Resturile amestecate cu miere se dadeau ca dulceata celor care tuseau, bolnavilor de plamani sau de tuberculoza. Siropul sau dulceata din florile plantei erau calmante si usor narcotice. Cu decoctul florilor se spalau pe umflaturi, iar cu restul se legau.
Compozitie chimica: din rizomi s-au izolat alcaloizi cu efect cardiotonici, tanin, amidon, glucoza, grasimi, saruri minerale, mucilagii, ulei volatil, etc.


Actiune farmaceutica: florile si rizomii se pot folosi pentru efectul pe care-l au in sedarile nervoase, cardiotonic, anafrodiziac, astringent, tonic, nutritiv.
Se va putea folosi in urmatoarele afectiuni: diaree, edeme cardio-renale, hiperexcitabilitate sexuala (se poate lua in combinatie cu hamei), insomnie, insuficienta cardiaca, nevroze, polutii nocturne, pleurezie, pneumonie, tuberculoza pulmonara.

Preparare:
-O lingurita de flori se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se va acoperii pentru 10 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 2 cani pe zi.
-O lingurita de rizom maruntita se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi, sau se folosesc la tratamente externe.


NUFARUL GALBEN.

Denumire stiintifica:Nuphar lutea Fam.Nymphaceae.

Se poate folosi la aceleasi afectiuni si are aceiasi compozitie cu nufarul alb. 

nufarul2

Articole despre


Articole din Plante medicinale