Varza fermentata - doza masiva de probiotice fara lactoza
Alimentatie si nutritie
Stiai ca in urma cu 2000 de ani in China, varza murata era alimentul de baza pentru muncitorii care lucrau la ridicarea Marelui Zid Chinezesc?
Varza murata se produce in urma procesului de fermentatie. Fermentatia ii da verzei un gust si o aroma deosebite, astringente, si contribuie la dezvoltarea bacteriilor lactice care se gasesc in mod natural in frunzele de varza proaspata.
Aceste bacterii probiotice (Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis and Lactobacillus plantarum) sunt deosebit de benefice pentru sanatate, fiind denumite si ‘bacterii bune”.
Cum ne ajuta probioticele din varza murata?
1. Restabilesc echilibrul florei din intestine si colon. Odata ce flora bacteriana a fost refacuta, creste numarul de enzime care descompun alimentele, astfel ca hrana este mai bine digerata iar nutrientii mai bine absorbiti in sange; putem tolera din nou alimente care acum ne fac rau;. probioticele limiteaza inmultirea bacteriilor “rele” din intestine, cum ar fi Candida.
Retine! Extinderea ciupercii Candida Albicans poate fi stopata prin consumul de varza murata.
2. Intaresc sistemul imunitar. Daca in trecut Hippocrate spunea ca “toate bolile isi au originea in colon”, astazi stiinta atesta faptul ca, intr-adevar, “80% din sistemul imunitar se afla in intestine si colon”, ceea ce inseamna ca 80% dintre boli apar secundar suferintei tractului digestiv. Aceasta suferinta poate fi una “tacuta” (spre exemplu, cand bacteriilor “rele” se dezvolta ‘”pe nesimtite”!) sau zgomotoasa (intestin iritabil). Bolilor digestive “nu se vad”, si de putine ori “se simt”, pentru ca mucoasa tubului digestiv se reinnoieste permanent la fiecare 4 ore, dar reinnoirea nu inseamna si vindecare, ci doar protectie.
3. Sustin tratamentul cu antibiotice. Persoanele care iau antibiotice trebuie sa suplimenteze dieta cu probiotice. Daca ar consuma varza murata in timpul tratamentului, efectele negative ale antibioticelor asupra tractului digestiv ar fi aproape nule.
4. Inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, in special a celor localizate in colon, plamani, ficat sau la nivelul sanilor. Spre exemplu, in Polonia femeile consuma mai multa varza murata decat in America, iar daca emigreaza in Statele Unite incidenta cancerului creste in randul polonezelor.
5. Lupta cu gripa si raceala. In timpul epidemiei de Gripa Aviara, un om de stiinta corean a facut un experiment pe 13 pui infestati, pe care i-a hranit cu extract de Kimchi, un preparat traditional pe baza de alimente de sezon fermentate, in special varza. In urma acestei “diete” mai speciale, 11 dintre pui si-au revenit surprinzator.
Sursa: http://www.luciantoma.com/2013/11/varza-fermentata-doza-masiva-de.html