Alimentele - un dar al naturii
Sanatate
Digestia
Calitatea alimentelor pe care le consumam este foarte importanta. Multe probleme de sanatate apar din cauza unei digestii ingreunate sau a unui dezechilibru in alimentatie. Hrana trebuie sa fie digerabila. In cazul unei alimentatii nepotrivite, sistemul digestiv trage o serie de semnale de alarma, cum ar fie flatulenta si aerofagia. Problemele digestive iti spun ca digestia alimentelor nu se realizeaza asa cum ar trebui, iar asta este o problema mult mai mare. Un prim pas spre imbunatatirea digestiei este mancatul incet. Saliva este cel mai bun ajutor in digestie, de aceea alimentele trebuie mestecate pe indelete. Daca hrana nu este digerata cum trebuie, atunci, nici absortia nu se va face corespunzator. Incearcati sa va imbogatiti alimentatia cu hrana care ajuta digetia; foarte indicat este zerul de lapte sau branzeturile care sunt de un ajutor inegalabil in normalizarea digestiei.
Asocierea sanatoasa de alimente
Daca iti bombardezi organismul cu o multitudine de feluri de mancare, ai toate sansele dezvoltarii unei indigestii. De aceea, fructele si legumele trebuie consumate separat, si niciodata fructele nu trebuie asociate cu proteine si amidon. Probleme de digestie dau si salatele facute cu prea multe fructe. Fructele acide nu dau o combinatie fericita cu cele dulci precum bananele, strugurii sau curmale. De asemenea pepenele galben nu se impaca deloc cu bananele, si este indicat sa fie consumate separat.
Eliminarea
Sanatatea depinde nu doar de nutritie si digestie, dar si de procesul de eliminare. Cea mai intalnita problema este constipatia. Ceea ce mananci trebuie sa elimini in 24 de ore, altfel suferi de constipatie. Constipatia este o problema destul de grava, pentru ca multe din situatiile de cancer de colon starteaza in urma aceastei cauze. Fiti atenti la fibrele consumate, mancati multe boabe de leguminoase, fasole, alune si seminte.
Circulatia
O sanatate buna cere o circulatie buna. Daca sistemul digestiv nu functioneaza asa cum ar trebui datorita lipsei de fibre si datorita lipsei unei bune eliminari, atunci, cu siguranta va fi afectat si sistemul circulator. Dupa o masa copioasa nu este indicata leneveala cu pretextul ca trebuie sa se digere mancarea; din contra o mai buna digestie se va realiza daca schimbati patul cu o plimbare in parc si inhalarea de oxigen.
Echilibrul chimic
Viitorul medicinei se pare ca sta intr-un singur cuvant "energie", iar acest cuvant este strans legat de sistemul imunitar. Daca sistemul imunitar este slabit, vom sti ca este ceva in neregula cu echilibrul chimic din organism. Se poate sa fie din cauza unei lipse de aminoacizi, sau de enzime, iar in acest caz semnalul de alarma este tras tot de sistemul digestiv, printr-o digestie mult incetinita. Un echilibru chimic se bazeaza pe folosirea normala a aminoacizilor, glucozei, vitaminelor, mineralelor si oxigenului. Cand exista un bun echilibru chimic, atunci pielea va fi mai frumoasa si mai fina, sistemul respirator va functiona cum trebuie, inima nu va avea nici un fel de probleme, deci se instaleaza o stare de bine in intregul organism. Si, reversul medaliei, cand exista un dezechilibru in alimentatie, se observa si un dezechilibru chimic in organism prin instalarea de probleme cardiace, de rinichi sau multe alte probleme.
Echilibrul acid-alcalin
Cantitatea de substante acide trebuie sa fie in echilibru cu cea de substante alcaline. Alimentele bogate in amidon au nevoie de un sistem digestiv mai alcalin, in timp ce alimentele bogate in proteine, au nevoie de un sistem acid pentru o buna digestie. Un bun echilibru acid-alcalin este extrem de important, de aceea trebuie retinut ca fructele si legumele sunt foarte bune alimente alcaline. Fiecare masa trebuie sa contina alimente alcaline. Dezechilibrul acid-alcalin se poate determina prin analiza urinei. Boli precum reumatismul, artrita, ulcerul peptic si duodenal, eczemele si psoriazisul, sunt boli care au drept cauza, printre altele si un sistem excesiv acid, insa aceste afectiuni pot fi ameliorate printr-o dieta preponderent alcalina in care trebuie incluse alimente precum bananele, cartofii, fructele uscate, melasa si otetul de cidru.
Carbohidratii
Se spune ca proteinele si carbohidratii sunt foarte buni arhitecti ai organismului. Insa un carbohidrat are un rol important in construirea organismului daca este un bun carbohidrat, daca este ars in organism, asa cum este ars lemnul in foc. De aceea un bun carbohidrat este un aliment excelent. S-a tot vehiculat ideea ca o proteina de origine animala, precum carnea este foarte buna pentru construirea unui corp armonios. Dar de fapt aceste proteine distrug organismul, pentru ca ele ard precum carbunii in foc. Adica lasa o multime de reziduuri care se pot observa ulterior in incheieturi.
Alergiile
Alergiile nu sunt decat un rezultat al unui sistem imunitar slabit. Daca sistemul imunitar este slab, daca absortia si digestia sunt deficitare, atunci apar si probleme de tipul alergiilor. Alergiile nu trbuie ignorate, pentru ca duc la probleme foarte serioase. Pielea semnaleaza existenta unei reactii alergice. Trebuie evitati pe cat posibil aditivii alimentari si mancarurile iradiate (in urma incalzirii la cuptoarele cu microunde).
Sarea, zaharul si stresul
Acestia sunt cei trei dusmani ai sanatatii. Stresul ataca hrana pe care o consumi, in sensul ca distruge potasiul din sistem. Potasiul este deficitar in cazul unui pacient care sufera de cancer sau de artrita reumatoida. Iar aceasta lipsa de potasiu se datoreaza in principal stresului. Viata de zi cu zi implica stres pentru orice persoana, si pe langa acest aspect noi crestem pericolul asupra sanatatii consumand si foarte mult zahar. Zaharul rafinat creste nivelul glicemiei din sange si astfel, devenim mai irascibili si ne sunt secatuite rezervele de vitamine si minerale din organism. Un alt dusman care ne pericliteaza sanatatea este sarea. Aceasta ne priveaza de calciul si potasiul din organism si, consumata in exces este principala cauza a hipertensiunii arteriale.
Apa
Trebuie sa avem mare grija cu lichidele pe care le bem. Apa de la robinet este plina de substante chimice nocive. Se spune ca apa potabila este imbogatita cu floruri care fac bine danturii, insa florurile pot fi daunatoare organismului. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cu apa pe care o bem si sa ne construim singuri un sistem de prioritati. Este pur si simplu absurd sa adaugi substante laxative in apa potabila doar pentru ca majoritatea populatiei sufera de constipatie.
Respectul pentru alimente
Exista foarte multi oameni care prefera sa manance urmarind emisiunea preferata la televizor, insa nu se gandesc nici macar un moment ca acest obicei nu este unul sanatos. Mancatul la televizor impiedica realizarea unei bune digestii, asta datorita faptului ca intreaga atentie este indreptata spre televizor. Oamenii trebuie sa invete sa-si respecte mancarea, iar in timp ce mancam trebuie sa fim constienti ca toata atentia sa fie indreptata asupra realizarii acestui lucu. Si astfel digestia va fi mult imbunatatita, iar noi mai sanatosi.
sursa: armonianaturii.ro