facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Colonul iritabil - afectiune destul de frecventa

Sanatate

Sindromul colonului iritabil reprezinta un grup de simptome, ce se manifesta prin dureri abdominale difuze, crampe, discomfort, borborisme abdominale, meteorism abdominal (balonari), asociate cu diaree cronica sau/si constipatie. Este o afectiune de natura functionala, ce  afecteaza colonul (intestinul gros), care ajunge sa nu mai "lucreze" normal. Se manifesta atat la barbati cat si la femei (la care se accentueaza in timpul ciclului menstrual).
natura42

Care sunt cauzele aparitiei bolii?


Desi sunt greu de definit care sunt cauzele colonului iritabil, medicii specialisti sunt de acord ca una din cauzele fundamentale este modul gresit de alimentatie si stresul psihic crescut, la care acea persoana este vulnerabila. Starile de ingrijorare excesiva, teama si nesiguranta, teama de a nu face fata competitiei si schimbarilor, solicitarile din ce in ce mai crescute ale mediului in care persoana respectiva traieste, sunt factori care determina, intretin si agraveaza aceasta afectiune. De aceea tratamentul va trebui sa se adreseze si echilibrarii aspectelor psihice si emotionale ale acelei persoane.

Cum este diagnosticat?

Aparitia constanta a simptomatologiei mentionate, face necesara consultarea medicului, care va decide daca sunt necesare analize suplimentare pentru stabilirea diagosticului. In general, durerea abdominala constanta, agravata in timpul sau dupa mese si care se diminueaza dupa eliminarea scaunului, constipatia sau diareea ori combinatia celor doua, aparitia de depozite mucoide albicioase in scaun, abdomen meteorizat (balonat), sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului de sindrom de colon iritabil.

Ce este de facut?

Tratamentul colonului iritabil este unul complex, care necesita schimbari ale dietei, administrarea de remedii naturale si tehnici de control al stresului. Este de mentionat ca aceasta afectiune raspunde foarte bine la tratamentul naturist, plantele medicinale antispastice, reglatoare intestinal, sedative, carminative, dand rezultate foarte bune.

Dietoterapia

- Se vor consuma cantitati mici de alimente organizate in 4-5 mese pe zi, se vor evita mesele abundente cu mancaruri greu digerabile.

- Se evita alimentele grase, prajite in ulei, produsele lactate (branzeturi grase, inghetata), alimentele ca: varza, fasolea uscata, ridichile, mazarea uscata, conopida, soia (produc gaze abdominale excesiv), ciocolata si produsele pe baza de cofeina (cacao, ceai verde, ceai negru, cafea), bauturile carbogazoase si sucurile din comert, alcoolul si tutunul.

In cazul in care predomina constipatia, medicul va recomanda introducerea in alimentatie diete bogate in fibre vegetale naturale, iar in cazul predominentei diareei se exclud alimentele care pot produce laxatie. Uneori fructele dulci ori alimentele ce contin gluten pot agrava simptomele. Toleranta alimentara a pacientilor poate fi diferita de aceea discutia cu medicul este foarte importanta.

Fitoterapia

- Plantele medicinale cele mai utilizate sunt: carminative, astringente ori laxative, antispastice ale musculaturii colonului si sedative (calmante ale psihicului).Dintre acestea mentionam: coriandru, feniul, cardamom, rachitan, turita mare, coada soricelului, roinita, salcam, galbenele, levantica.

- Uleiuri esentiale: anason, fenicul, levantica- dau rezultate foarte bune.

- Extractele hidroalcoolice (tincturi din plante medicinale) si maceratele la rece- sunt de asemenea indicate.

Plantele medicinale pot fi consummate sub forma de amestecuri din pulberi fine din plante, cate 1 lingurita de 3-4 ori pe zi, capsule cu plante medicinale, macerate ori tincturi.

Controlul stresului

Eliminarea starilor de anxietate, neliniste, nesiguranta, prin tehnici de control al stresului: psihoterapia, meditatia, terapia posturala, practicarea sporturilor de recreere ca: innot, ciclism, alergat, asociate cu terapia naturala calmanta psihic, dau rezultate excelente.

Datorita faptului ca tratamentul naturist da rezultate foarte bune in tratarea sindromului de colon iritabil, medicul naturist  recomanda remediile naturale chiar ca prim pas in terapie.
sursa: www.terapieholistica.ro

Articole despre colon